2022. június 29. | 10:10

Újabb járművek kitiltását írhatják elő Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet a szmogriadóterv változtatásáról. Ennek értelmében szmogriadó esetén megtiltanák a közlekedést bizonyos autóknak Budapesten.

A főváros szmogriadótervéről évekkel ezelőtt hozott döntést a Fővárosi Közgyűlés. A legutóbbi, 2019 májusában elfogadott módosításkor azt is előírták, hogy háromévente felül kell vizsgálni a szabályozást, amelynek most érkezett el az ideje. A testület által megfogalmazott javaslat értelmében szmogriadó esetén megtiltanák a közlekedést az EURO 3-as kategóriába tartozó benzinmotorral szerelt gépjárművek számára Budapesten (az eddigieken felül).

autók a dugóban
Kép: Depositphotos

Erre azért van szükség, mert az elmúlt három évben jelentősen lecsökkent a szmogriadó esetén korlátozás alá eső gépjárművek aránya. Míg ez a szám 2019-ben még 52 százalék volt, addig mostanra 41 százalékra esett vissza, így indokolttá vált kiterjeszteni a korlátozást a soron következő legszennyezőbb környezetvédelmi osztályra, vagyis az EURO 3-as benzinesekre.

Amennyiben a közgyűlés elfogadja a most előterjesztett javaslatot, úgy a korlátozottak aránya ismét 51 százalékra emelkedik majd – olvasható a részletes indoklásban.

Nyitókép: Depositphotos