Csapata kirúgta az orosz gokartos Artyom Szeverjuhint, miután a fiatal versenyző állítólag náci karlendítést mutatott be a dobogó tetején, miközben a hangszóróból az olasz himnusz szólt.

A 15 éves versenyző most hétvégén Portugáliában állt rajthoz a Kart Európa-bajnokság keretein belül, az egyik futamot pedig meg is nyerte. Ez hivatalos FIA versenynek számított, amin ugye az oroszok és fehéroroszok csak szigorú feltételek betartásával vehetnek részt, a saját himnuszukat nem is játsszák le. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy Szeverjuhin olasz versenyzői licenccel versenyez, ezért harsant fel az olasz himnusz a sikerét követően.

A pódiumon jött az a bizonyos mozdulat, ami a többségnél kiverte a biztosítékot, az meg sokak szemében csak olaj volt a tűzre, hogy a győztes még nagyokat is nevetett. Szeverjuhin ugyanakkor tagadja, hogy náci karlendítéssel ünnepelt a dobogón, egyúttal elnézést kért azoktól, akiket szándékán kívül megbántott. 

„Mindenkihez szeretnék szólni az említett incidenssel kapcsolatban. Megnyertem az Európa-bajnoki fordulót, emiatt hihetetlen boldogságot éreztem. Egyszerűen köszönetet mondtam a csapatnak és az oroszországi rokonaimnak. Valaki egy elítélendő gesztust vélt felfedezni a mozdulatban, de nem voltam tiszteletlen, csak a hálámat fejeztem ki. Orosz vagyok, és kiállok a hazám mellett” – jelentette ki a Ward Racing volt versenyzője egy videóüzenetben.

Az esetet az FIA és az Orosz Automobil Szövetség is vizsgálja, ha történik valami fejlemény az ügyben, arról igyekszünk minél hamarabb beszámolni.