csütörtök - 2023. június 08.
16 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Döntött az FIA az orosz F1 pilóták versenyzési jogáról

2022. március 02. | 10:21

Válaszút elé állították a sportolókat.

FRISSÍTÉS: A brit motorsport-szövetség szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Királyság területén rendezendő eseményeken az orosz és fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt.

Az orosz és fehérorosz autóversenyzők továbbra is részt vehetnek a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által szervezett eseményeken, beleértve természetesen a Forma–1-es versenyeket is, de csak akkor, ha függetlenként állnak rajhoz. Aki nem tesz eleget a testület által szabott, visszavonásig érvényes feltételeknek, azt eltiltják a versenypályák közeléből.

A Motorsport Világtanács azután ült össze, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felszólította a sportszövetségeket, vezessenek be szankciókat az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal és az inváziót katonai erővel támogató Fehéroroszországgal szemben.

A tanács végül ki is tiltotta az orosz és fehérorosz versenyzőket az autósportból, meg nem is. Az érintett sportolók ugyanis indulhatnak a versenyeken, de csak akkor, ha ezt semlegesként, az FIA zászlaja alatt teszik. Emellett ígéretet kell tenniük arra, hogy elkötelezik magukat az FIA békével és politikai semlegességgel kapcsolatos alapelvei iránt.

Orosz és fehérorosz nemzeti jelképeket, színeket, zászlókat (egyenruhán, felszerelésen és autón) nem lehet megjeleníteni, további intézkedésig pedig a himnuszaikat sem játszhatják le a nemzetközi és regionális versenyeken, tette hozzá az FIA.

Az F1-ben jelen pillanatban egyetlen orosz nemzetiségű pilóta szerepel, Nyikita Mazepin a Haas versenyzője – kérdés, hogy meddig, a csapat ugyanis már megvált orosz szponzorától, ez pedig azt jelentheti, hogy a fiatal versenyzőnek is mennie kell majd, hiszen hirtelen eltűnt mögüle apja hatalmas vagyona, a teljesítménye helyett pedig az biztosított számára eddig ülést az autóversenyzés királykategóriájában.

Egy kategóriával lejjebb, az F2-ben Robert Svarcman kénytelen tudomásul venni az FIA döntését, már amennyiben szeretne versenyezni. A Red Bull korábbi pilótája, Dannyiil Kvjat a WEC-ben (Hosszútávú Világbajnokság) tervez indulni, rá is vonatkoznak a most meghozott kikötések. A Világtanács az ülésén azt is leszögezte, hogy 2022-ben az F1 mezőnye biztosan nem látogat el Szocsiba, idén tehát elmarad az Orosz Nagydíj.

  • Címkék:
  • F1
Gyorsan elzavarták a rendőrök a Keletinél megjelenő taxis hiénákat Daniel Craig autógyűjteménye James Bondé is lehetne

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!