Teljesen autómentessé válik a Városliget, jelentette be Vitézy Dávid

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-17, 13:07

A trolibuszokat nem érinti a forgalmi korlátozás.

Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is, ezt Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója jelentette be a Facebookon.

A Karácsony Gergely és Gulyás Gergely vezetésével működő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) javaslatát elfogadta a kormány, amely úgy döntött, hogy lezárja a Kós Károly sétányt az autóforgalom elől és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át.

Autómentes Városliget (tervrajz)

A Városliget autómentesítésének terveit Fürjes Balázs államtitkár vezetésével a Budapest Fejlesztési Központ készíti elő.

Következzenek a tervek:

  • Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is. A forgalmi korlátozás a trolibuszokra nem vonatkozik.
  • Teljesen autómentes lesz a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.
  • Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (leszámítva az Állatkerti körút egy rövid szakaszát), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült új Dózsa György úti mélygarázs látja el.
  • Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál. A külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt, a jövőben akár vasútra is. Az új parkolók tervezését még 2020 nyarán megkezdik.
  • Új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában, így a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött átívelő felüljárón a Béke térig. Az új felüljáró összeköti Zuglót Angyalfölddel, tehermentesítheti a Hungária körutat és segíthet az M3-as autópályáról érkező forgalomnak az autók elől elzárt Városliget elkerülésében. Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé.

Látványterv

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Facebook

Kapcsolódó írások

Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   
Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal

További hírek