2020. június 12. | 10:55

Emellett újabb ideiglenes kerékpársávok kialakítására is sor kerül majd.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester bejelentette, hogy a Hegyalja úton és a Baross utcában új buszsávok létesülnek majd. Továbbá megtudhattuk, hogy hamarosan a négyes metró vonalán is lehet majd bringával utazni.

A Budapest Restart névre hallgató program újabb szakaszában buszsávot kap a Hegyalja út. Csúcsidőben gyakoriak a torlódások a BAH csomópontot az Erzsébet híddal összekötő, kétszer két sávos szakaszon, emiatt a Sánc utca és a Döbrentei tér közötti rövid etapon akár 20 percet is araszolhatnak a buszok, ami miatt nyilván bosszúsak lesznek az utasok. A buszsáv felfestése viszont az autósoknak rossz hír, az eddig kétszer két sávos út egyszer egysávosra szűkül, vagyis ugyanakkora autóforgalomnak feleannyi helyen kell majd átcsordogálnia.   

A Nagykörút és az Orczy tér között húzódó józsefvárosi Baross utca szintén problémás útszakasznak számít, ott a Hegyalja úthoz hasonlóan buszsávokat alakíttat ki a fővárosi városvezetés. A Bartók Béla úton pedig a vágányokon fognak közlekedni a buszok, ez szintén újdonság.

Fontos hír, hogy megkezdődött a Pesti fonódó villamoshálózat kiépítése, továbbá kiderült, hogy az ideiglenes kerékpársávok kialakítása tovább folytatódik Budapesten, most a Baross utcán az Orczy térig, valamint a Nagykörút még hiányzó szakaszain festik fel a bringasávokat.

Karácsony azt is bejelentette, hogy az összes Pesten közlekedő Tátra típusú villamoson és a négyes metró vonalán is lehetséges lesz a kerékpárszállítás a hatósági engedélyeztetést követően. Ezen kívül a MOL Bubi közbringarendszer megújítására is ígéretet tett a városvezetés.

„Külföldi példák bizonyították, hogy a járvány hatására megnövekedett az autósforgalom, ha ez Budapesten is megtörténik, az egész város bedugul. A városvezetés feladata az, hogy mindenki számára alternatívát nyújtson az autós közlekedéssel szemben. Ezért kerül sor számos fejlesztésre, amelyek a közösségi közlekedést és a kerékpáros közlekedést érintik” – jelentették ki Karácsony Gergelyék.