Társszerző: Hajdu Balázs

Minden pontosan úgy történt, ahogy még augusztusban sejteni lehetett. A Teslának el kell távolítania a Pole Position autós játékot az érintőképernyős szórakoztató rendszerből. A cég vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy nem sikerült minden jogi problémát orvosolni. A Tesla hamarosan helyettesíteni fogja a játékot, ám egyelőre nem lehet tudni a részleteket.

Elon Musk rendszeresen használja a Twitter közösségi oldalt, általában itt csiripel a Teslával kapcsolatos legfrissebb újdonságokról. Az egyik legutóbbi bejegyzésében a Tesla új szoftverfrissítéséről számolt be. Ebben szó volt néhány retró videójátékról, valamint egy „parti és kemping módról”, mely azt jelenti, hogy az elektromos akkumulátor megfelelő hőmérsékleten tartja az utasteret, így akár egy éjszakát is el lehet tölteni az autóban.

Visszatérve a játékok témájára, a bejelentés annak idején ebben a tweetben történt még 2018. augusztus 1-jén:

„Húsvéti meglepetésként az Atari szoftvergyártó klasszikus játékaival bővül a Tesla szórakoztató kínálata. Köszönjük, Atari!”

Egy későbbi kommentben Musk megjegyezte, hogy a Pole Position, a Tempest, és a Missile Command klasszikusokról van szó. A Pole Position kapcsán elmondta, hogy reményei szerint az álló helyzetben lévő autó kormánykerekével összeköttetésben irányíthatják majd az autókat a játékosok. 

Mielőtt bármilyen játék is megjelenne az autókban, a Teslának tető alá kellett hoznia egy megállapodást az Atarival. Persze a Tesla azt is megtehette volna persze, hogy simán telepíti a játékokat, aztán majd szembenéz a következményekkel. A Pole Position viszont eredetileg nem az Atari szüleménye, a játékot először a Namco fejlesztette ki, így gyakorlatilag tőlük kellett volna megkapni az engedélyt. 

„A videójátékok jogai összetettek, különösen az olyan régi játékoké, melyek gyártói már nem is működnek. Az Atari számos változáson ment keresztül, a Namco viszont még mindig létezik” - mondta Steve Golson, korábbi szoftvertervező.

„Ha a szenvedélyed a videójátékok fejlesztése, jelentkezz a Teslához. Szeretnénk kifejleszteni a saját szórakoztató játékainkat, az infotainment rendszerünk számára” - ebből a Twitter-bejegyzésből kiderül, hogy a Tesla saját fejlesztésű játékokban is gondolkodik.

A „parti és kemping mód” valószínűleg kevesebb akadályba ütközik

„Hamarosan érkezik a „parti és kemping mód” az S/X/3 modellekbe. 48 órán keresztül fenntartható a légáramlás, a világítás, a hőmérséklet, valamint a szórakoztató eszközök energiája is biztosított lesz. Éljenek a nagy akkumulátorok” - írta a vezérigazgató ezzel kapcsolatban a Twitteren.

Az új szoftverfejlesztés valószínűleg tartalmazni fogja az Autopilot félönvezető funkciót is. A bemutatóra a húsvéti ünnepek környékén kerülhet sor.