Ma adta át a Greenpeace Magyarország a budapesti városvezetés számára a Tiszta levegőt! elnevezésű petíciót. A szervezet célja az, hogy fokozatosan kezdjék el kitiltani az általuk “szennyező járműveknek” aposztrofált gépkocsikat és buszokat, így elősegítve a fenntartható közlekedés terjedését, fejlesztését.

busz

A petícióban 2026. szeptember 1-je szerepel céldátumként. Eddig az időpontig azt várják, hogy a városvezetés tiltsa ki lépésről lépésre a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről. Hogy melyek ezek a más szennyező járművek, arról konkrétan e cikkben nem írnak, de mindenképpen ide sorolja a szervezet a dízelüzemű BKV-buszokat. Követelik továbbá, hogy mihamarabb ismertessék ezen intézkedések ütemtervét. A petíciót 45 ezren írták alá. 

„A szennyezett levegő miatt évente több mint 13 ezren halnak meg ebben az országban idő előtt, amivel Magyarország az egyik legszennyezettebb levegőjű tagállam az Unióban. Nincs mire várnunk a szennyező járművek kitiltásával, emberéletekkel játszunk. Ezt sem a fővárosi vezetés, sem a kormány nem nézheti tovább tétlenül” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace levegőtisztasági szakértője.

A Greenpeace 2021 elején már írt egy nyílt levelet, amelyben azt kérték Karácsony Gergelytől és Orbán Viktortól, hogy tegyenek érdemi lépéseket a tiszta levegő és a párizis egyezményben megfogalmazott klímacélok elérése érdekében. A szervezet állítása szerint sem a főpolgármester, sem a kormányfő nem reagált.

Az Európai közegészségügyi Szövetség tanulmánya alapján alacsony kibocsátású zónákat vagy útíjakat kell bevezetni annak érdekében, hogy csökkentsék a városokon belül a legészennyezést. Magyarországon azonban a városok saját hatáskörülben nem vezethetnek be útdíjat abból a célból, hogy csökkentsék a dízelautók mennyiségét az utakon, legalábbis a jelenlegi törvények értelmében.