2022. június 16. | 15:09

A rivális gyártók példáját követve a brit cég palettáján is megjelennek az SUV-k az évtized második felében.

A legfrissebb hírek szerint a McLaren egy vadonatúj, nagy teljesítményű crossoveren dolgozik. Ez a projekt szöges ellentétben áll a brit cég korábbi terveivel, miszerint kizárólag szuper- és hiperautókat építenek. Az új crossover, amely várhatóan az évtized második felében jelenik majd meg a piacon, egy tisztán elektromos hajtással rendelkező modell lesz.

A brit Autocar magazin úgy tudja, a McLaren kezdetben egyetlen modellt készít, de a korábbi gyakorlat alapján idővel eltérő specifikációkat és teljesítményszinteket kínálnak majd. Szakértők úgy vélik, hogy az új wokingi SUV viszonylag alacsony, kompakt, két- vagy hárommotoros és összkerékhajtású lesz, a nemrég piacra dobott Aston Martin DBX 707-hez hasonlóan magas teljesítményt kínál majd.

Az elektromos crossover várhatóan jóval meg fogja haladni a jelenlegi McLaren sportautók árát. Valószínűsíthetően 350 ezer font (aktuális árfolyamon átváltva 162 millió forint) környéki összeget kell majd fizetni érte. A McLaren SUV-kkal kapcsolatos szemléletváltása minden bizonnyal a rivális márkák értékesítési sikereinek köszönhető.

Például a Porsche 2021-ben több autót szállított, mint 91 éves története során bármikor. A Macan és Cayenne SUV-k együttesen a stuttgarti gyártó 300 ezres értékesített darabszámának jóval több mint felét adták tavaly, míg a 911-es sportautóból mindössze 38 464 fogyott.

Porsche Macan GTS
Kép: Porsche

Ugyanez a helyzet a Lamborghini Urus, illetve az Aston Martin DBX esetében is. Mindkét modell a cég eladásaink nagyságrendileg felét adta 2021-ben. Néhány hónapon belül pedig a Ferrari is piacra dobja saját crossoverét, a Purosangue modellt.

A McLaren megváltozott céljaiban az új vezérigazgató, Michael Leiters érkezése is közrejátszhat. A szakember több mint egy évtizedet töltött a Porschénál, ahol a Cayenne és a Macan fejlesztését felügyelte. Majd 2014-ben csatlakozott a Ferrarihoz, és műszaki főigazgatóként – többek között – a Purosangue koncepciójának kidolgozása volt a feladata.

A brit gyártó egyelőre hivatalosan még nem nyilatkozott a crossovert érintő terveiről, de a céghez közel álló bennfentesek szerint nem az a kérdés, hogy készít-e a McLaren SUV-t, hanem az, hogy erre mikor fog sor kerülni.

Nyitókép: Pixabay