A rendőrök és a NAV-osok lecsaptak arra a magyar kamionsofőrre, aki olyan zsákokat is szállított az M7-es autópályán, amelyek tele voltak pakolva marihuánával.

Marihuána a kamionban

A magyar férfi által vezetett kamiont 2020. július 13-án, a hajnali órákban ellenőrizték a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei az M7-es autópálya sormási pihenőjében. A kamion átvizsgálása során kiderült, hogy a félpótkocsi oldalsó tároló rekeszeiben kábítószergyanús növényi törmeléket szállított a kamionsofőr.

Marihuána

A rejtekhelyekről aztán több mint 50 kilogramm – az előzetes szakértői vélemény alapján – marihuána került elő, melynek értéke több tízmillió forint a feketepiacon. A kamionsofőrt előállították, majd kihallgatták, utána pedig bűnügyi őrizetbe került. A nyomozók az 57 éves férfi letartóztatása mellett kardoskodtak, amelyet a bíróság 2020. július 14-én el is rendelt.

Marihuána

Büntetési tételek kábítószer birtoklása esetén

1 évtől öt évig terjedő szabadságvesztés az alapeset büntetési tétele, de a büntetés kettő és nyolc év között is lehet, ha a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel lehet kalkulálni. Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása esetén a büntetés mértéke öt évtől tizenöt évig tartó szabadságvesztés is lehet.