Társszerző: Hajdu Balázs

Támogatandó ötletnek tartom, ha alkohol fogyasztása után nem vezetsz autót, és inkább alszol egyet a járműben. Az Egyesült Királyságban azonban akár a jogosítványodba is kerülhet egy ilyen eset. A pénzbüntetés maximuma 2500 font, azaz jelen árfolyamon számítva több mint 900 ezer forint lehet.

Alkoholos befolyásoltság alatt vezetni súlyos szabálysértésnek számít Európa minden országában, így a szietországban is, hiszen halálos veszélyt jelenthet a sofőrre, az utasokra, gyalogosokra és a többi autósra is.

„A közlekedési szabályok ellen vét az, aki közúton, vagy más nyilvános helyen „irányítása alatt tart” egy járművet, amennyiben a leheletéből, véréből vagy vizeletéből a megengedett mennyiségnél több alkohol mutatható ki” - írja az 1988-as szigetországi Közlekedési Törvény.

söröspoharak és slusszkulcs
A biztonsági szakértők azt javasolják, hogy inkább hagyd otthon az autót, ha inni mész 

Súlyosabb kihágás esetén akár három hónap börtönt is kaphat az elkövető. Az „irányítása alatt tart” nincs világosan definiálva a törvényben, tehát az eset megítéléseben a körülményeknek is szerepe van. Ha a rendőrség úgy véli, hogy felmerült az alkoholos befolyásoltság alatt történő járművezetés lehetősége, akkor kiszabhatják a büntetést. Az sem mindegy, hol tartózkodsz az autóban, jár-e a motor, valamint hol van a slusszkulcs.

„Jogi szempontból az alkoholos vezetés valószínűségét kell vizsgálni. Ha nincs benne a kulcs az autóban, az enyhítő körülmény lehet, de önmagában nem bizonyító erejű, mivel számos autó beindításához nincs szükség kulcsra, a szabálysértés elkövetése pedig fennállhat. Minden esetet az adott körülmények ismeretében vizsgálnak. Nagyon fontos alapszabály, hogy ha részegen ülsz az autódban és nálad van a kulcs, akkor meg fognak büntetni. Ebben a mondatban nem a kulcs a lényeges. Egyszerű és egyértelmű tanács az autósoknak: ha inni mész, hagyd otthon az autódat” - mondta Peter Rodger, az IAM RoadSmart vezetési tanácsadó cég vezetője.

alvó sofőr a kormányon