Unod az olvasást? Ezt a cikket az alábbi lejátszóval meg is hallgathatod!

Itt a tél, s bár az idei a megszokottól talán kissé eltérő lesz az eddigiektől, a forralt boros bódék azért itt-ott már megjelentek a nagyvárosok főutcáin. A hideg téli estéken sokan kortyolgatnak forralt bort, ám van ezzel a nedűvel kapcsolatban néhány érdekes tény, amire talán nem is gondoltál eddig.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy mivel a bor hígitva van, a forralt borok alkoholtartalma elenyésző, ám az igazság az, hogy ez az érték valahol 7 és 10% között helyezkedik jellemzően. Ez máris magasabb, mint mondjuk egy átlagos sör alkoholtartalma, de van még egy bökkenő. A forralt bor magas cukortartalmának köszönhetően gyorsan fel is szívódik a szervezetben.

A forralt bort általában úgy készítik, hogy melegíteni kezdik a hozzávalókat, beleértve a bort, a narancsot, a szegfűszeget, a fahéjat, esetleg ánizst vagy citromkarikát, valamint a cukrot, opcionálisan a vizet. Néhány perc melegítés után kis lángon főzik, így nem illan el az alkohol.

A hagyományos bornál, sörnél jóval gyorsabban fejti ki így hatását a szesz a forralt bor esetében, amelyből származó alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálahártyán keresztül is feldolgozza az ember szervezete, ezáltal gyorsabban érezhető is a hatás - főként, ha nem csak egy pohárral fogyasztasz belőle.

Mikor lehet vezetni forralt borozás után?

Ha forralt bort iszol, akkor jelentősen növekedni fog a véralkohol koncentrációd. Egy 80 kg testsúlyú férfinak 2,5 órára van szüksége, mire egy pohár (2,5 deci) forralt borból származó alkoholt lebont a szervezete. Egy 60 kg súlyú embernél már 3 órára nyúlik ez az időtartam. Persze ezek csak általános számok, amelyet befolyásol az egészségi állapotod mellett az is, hogy mikor és mennyit eszel az italozás mellett, és még egy sor más dolog.

Minden kétséget kizáróan a forralt bor fogyasztása a véralkohol koncentrációját növeli, amely károsan befolyásolja a koncentrációt, mely a vezetéshez szükséges. Az, hogy milyen mértékben, már függ az elfogyasztott ital cukor- és alkoholtartalmától is. Semmiképp sem érdemes azonban vezetni röviddel az után, hogy akár egy fél pohár forraltbort megiszol, mivel csökkenhet a figyelmed, a veszélyérzeted. Még ha meg is úszod baleset okozása nélkül, ha megszondáztat a rendőr, ugorhat a jogosítványod is.