Forralt borozás után ne ülj volán mögé!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-01-26, 11:47

Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról

Bár a karácsonyi vásároknak már jócskán vége, a forralt boros bódék még a legtöbb város főutcáján megtalálhatóak. A hideg téli estéken sokan kortyolgatnak forralt bort, ám van ezzel a nedűvel kapcsolatban néhány érdekes tény, amire talán nem is gondoltál eddig.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy mivel a bor hígitva van, a forralt borok alkoholtartalma elenyésző, ám az igazság az, hogy ez az érték valahol 7 és 10% között helyezkedik jellemzően. Ez máris magasabb, mint mondjuk egy átlagos sör alkoholtartalma, de van még egy bökkenő. A forralt bor magas cukortartalmának köszönhetően gyorsan fel is szívódik a szervezetben.

A forralt bort általában úgy készítik, hogy melegíteni kezdik a hozzávalókat, beleértve a bort, a narancsot, a szegfűszeget, a fahéjat, esetleg ánizst vagy citromkarikát, valamint a cukrot, opcionálisan a vizet. Néhány perc melegítés után kis lángon főzik, így nem illan el az alkohol.

A hagyományos bornál, sörnél jóval gyorsabban fejti ki így hatását a szesz a forralt bor esetében, amelyből származó alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálahártyán keresztül is feldolgozza az ember szervezete, ezáltal gyorsabban érezhető is a hatás - főként, ha nem csak egy pohárral fogyasztasz belőle.

Mikor lehet vezetni forralt borozás után?

Ha forralt bort iszol, akkor jelentősen növekedni fog a véralkohol koncentrációd. Egy 80 kg testsúlyú férfinak 2,5 órára van szüksége, mire egy pohár (2,5 deci) forralt borból származó alkoholt lebont a szervezete. Egy 60 kg súlyú embernél már 3 órára nyúlik ez az időtartam. Persze ezek csak általános számok, amelyet befolyásol az egészségi állapotod mellett az is, hogy mikor és mennyit eszel az italozás mellett, és még egy sor más dolog.

Minden kétséget kizáróan a forralt bor fogyasztása a véralkohol koncentrációját növeli, amely károsan befolyásolja a koncentrációt, mely a vezetéshez szükséges. Az, hogy milyen mértékben, már függ az elfogyasztott ital cukor- és alkoholtartalmától is. Semmiképp sem érdemes azonban vezetni röviddel az után, hogy akár egy fél pohár forraltbort megiszol, mivel csökkenhet a figyelmed, a veszélyérzeted. Még ha meg is úszod baleset okozása nélkül, ha megszondáztat a rendőr, ugorhat a jogosítványod is.

További autós hírek

Folytatja a rendőrség a civil autós akciót, amiről nemrég videó került fel a Netre és igencsak hatékonynak gondoljuk. Első akciójuk…

Döbbenet képsorokat kaptunk Viber Csoportunkba. Egy nő hatalmas sebességgel hajtott a forgalommal szemben az M2-es autóúton. A kamerás autót előző…

Döbbentes ez az eset is. A soroksári bevásárlóközpontnál teljes a káosz, mióta az IKEA megnyitotta áruházát. A mostani ünnepi bevásárlós…

Sajnos egy elnézett kihajtónál agyban semmiségnek tűnhet egy, a videón látható próba arra vonatkozóan, hogy szabálytalanul korrigálj, megúszva egy 2…

Valószínű nem számított rá ez az orosz autós, hogy nehezen fog indulni a reggele. Hazánkban sokan még arra sem képesek,…

Kapcsolódó írások

Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.
2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
nyakpárnát használó női utas
2019. augusztus 10.
Főleg az idősek használnak puha párnákat és támaszokat, ezek azonban akár végzetes balesetekhez is vezethetnek.
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.