vasárnap - 2023. május 28.
23.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 566 Ft
100 612 Ft
D 551 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Történelmi mélyponton az európai újautó-eladások

2022. február 18. | 11:55

Hetedik hónapja tart a folyamatos csökkenés a forgalomba helyezések számát tekintve az Európai Unióban.

Történelmi mélypontra zuhant januárban az újautó-eladások száma az Európai Unióban. Az elmúlt hónap során összesen 682 596 új személygépjárművet helyeztek forgalomba az EU területén, amely elsősorban a globális chiphiány miatt kialakult kínálati hiánynak köszönhető – derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb statisztikáiból.

Az ACEA adatai szerint az Európai Unióban, Nagy-Britanniában és az Európai Szabadkereskedelmi Szövetségben (EFTA) regisztrált új járművek száma 2,4 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos időszakához képest, ami zsinórban a hetedik hónap, amit a piac negatív mérleggel zárt. Ha kizárólag az EU tagországait vizsgáljuk, a visszaesés 6,0 százalékos 2021 januárjához mérten. Ez a csökkenés messze nem olyan drasztikus, mint a megelőző fél év során regisztrált eredmények. 

újautó-eladások az Európai Unióban
Forrás: ACEA

Ami a négy legnagyobb piacot illeti, kétszámjegyű visszaesés volt tapasztalható Olaszországban (-19,7%) és Franciaországban (-18,6%). Németországban 8,5, Spanyolországban pedig 1,0 százalékos növekedést regisztráltak. Több közép-európai országban is jelentős növekedés volt tapasztalható. Szlovákiában 72,6 százalékkal, Romániában 55,5 százalékkal, míg Lengyelországban 10,2 százalékkal növekedett az eladások száma 2021 januárjához képest.

Érdekel, hogyan alakulnak ki a kátyúk? Ebben a videóban a javításukat is megmutatják Halálos iramban szerettünk bele Vin Diesel autógyűjteményébe

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!