2023. október 18. | 13:13

Egy statisztika szerint nem annyival emelkedtek a KGFB árak, mint amennyi az infláció volt.

A rekordmagas magyarországi infláció egy elég nehéz piaci környezettel párosul, így sajnos minden folyamatosan drágul, nem is kicsit. Legyen szó élelmiszerről, üzemanyagról, az autók áráról vagy éppen a kötelező biztosítások díjáról.

A Netrisk adatai szerint az idei harmadik negyedévben 127 ezer KGFB szerződést kötöttek az autósok, ami nyolc százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emellett viszont az átlagdíj is megnőtt, szintén 8 százalékkal, 52 ezer forintra. 

Ez ugyan elmarad az infláció mértékétől, de azt sokan tapasztalták, hogy idén nemhogy olcsóbb, de még csak a tavalyihoz hasonló összegért sem tudtak biztosítót váltani annak ellenére, hogy nem okoztak kárt.

A megkötött CASCO szerződések száma is nőtt, 11 százalékkal, az átlagdíj itt viszont már 17 százalékkal emelkedett, 148 ezer forintra. Ez pedig egy nagyon komoly drágulásnak mondható.

„A biztosítási díjak emelkedése a minden területen érezhető drágulással magyarázható. Nőtt az autók ára, emellett a szervizelési költségek is magasabbak lettek. Ugyanakkor a kgfb-s átlagdíjak emelkedése elmarad a két számjegyű inflációtól, a cascónál viszont megközelíti azt” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a CASCO biztosítások számának emelkedésében az is közrejátszott, hogy az új és a fiatal autók ára is megugrott, a szervizelési költségekkel együtt. Ezért a tulajdonosok az autó árához képest viszonylag alacsony díjat bevállalják annak érdekében, hogy mentesüljenek a nagyobb kiadásoktól egy esetleges saját hibából történt baleset után.

Vannak azonban olyan márkák, ahol nem a fenti 8 százalékos emelkedés volt tapasztalható a KGFB tekintetében. Az Opel járműveknél például kettő, a VW, Renault és Ford modelleknél pedig 4 százalékos emelkedést mértek a Netrisknél. Ez forintban az Opelek esetében 52 ezres átlagdíjat, míg a másik három márkánál 57-58 ezer forintos átlagdíjat jelent.

A Suzukiknál 7 százalékos volt az emelkedés, de az átlagdíj így is csak 42 ezer forintra jött ki. A Daciáknál és Toyotáknál 10-10 százalékos díjemelés történt, így 44 és 51 ezerre nőtt az éves KGFB összege.

Netrisk

Depositphotos