2023. augusztus 02. | 08:20

Emelkedett a kötelező biztosítások ára, bár nem olyan mértékben, mint ahogy azt a körülmények indokolnák.

Miután körülöttünk szép lassan minden drágul, ebből a biztosítási díjak sem maradhattak ki. Ilyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) is, amely 2023 első félévében 9 százalékkal emelkedett.

Így átlépte az 50 ezer forintos határt, sőt a Netrisk adatai szerint már 51 ezer forint fölött járunk átlagosan az éves díjakkal. Ezzel együtt viszont emelkedett a megkötött biztosítások száma is 3 százalékkal, így már bő 245 ezer ilyen szerződés él.

A drágulás a szakemberek szerint többek közt az autók drágulása és a szervizdíjak emelkedése miatt van, illetve szerintük a munkabérek növekedése is ide vezet. Felhívják a figyelmet arra, hogy különböző biztosítók különböző ajánlatai között érdemes alaposan körülnézni, mert sokat spórolhatunk egy jó ajánlattal egy elavult helyett.

A féléves adatokból az is kiderül, hogy a legkevesebb pénzért Suzuki, Dacia és Opel típusokra kötöttek biztosítást. Persze itt is történt drágulás, hiszen Suzukira már egy 8 százalékos emelkedés után átlagosan 38 ezer forintot fizetnek évente KGFB gyanánt.

Ugyanez a Dacia esetében azonos mértékű emelkedés után már 42 ezer forint fölé hajlik. Az Opelek esetében csupán 5 százalék volt a drágulás, ott 47 ezer forint körül alakul a kötelező biztosítás éves átlagdíja.

A másik biztosítási forma, amely jelentős mértékben drágult, az a CASCO. Itt 15 százalékos drágulás történt az első félévben, így egy ilyen szerződés átlagdíja ma már 139 ezer forint.

Itt is a Dacia és Suzuki típusokra a legolcsóbb szerződést kötni. Előbbi esetében átlagosan 75 ezer forintot fizetnek az ügyfelek évente, míg utóbbinál ez a szám már 91 ezerre rúg. Ennél már nem sokkal drágább 95 ezer forintos átlagdíjjal az Opel.

Az ilyen típusú biztosításkötések száma nem nőtt érdemben, ami a szakemberek szerint az autópark életkorával magyarázható - de azért érdemes idetenni a CASCO árát és az emberek gazdasági lehetőségeit. Hiszen idősebb autókra sok esetben nem köthető CASCO, vagy csak szimplán nem érdemes.

Netrisk

Depositphotos