2021. március 10. | 14:41

Nem árt körültekintőnek lenni a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztása érdekében.

A Netrisk biztosítási portál adatai szerint a magyar autósok tavaly átlagosan 106 100 forintért kötöttek teljes körű CASCO biztosítást. Ez az érték 10 százalékkal haladja meg a 2019-es év 96 400 forintos átlagát. A biztosításhoz megfelelően kiválasztott paraméterek (együttkötés, fizetés módja és ütemezése) kedvezményeivel az emelkedés hatása ugyanakkor sokszor féken tartható, írta meg a Világgazdaság.

A biztosításközvetítő portál rámutatott, hogy miközben 2020-ban az új szerződéseket átlagosan közel 120 ezer forintos éves díjra (10 ezer Ft/hó) kötötték, addig a már meglévő szerződések évfordulós váltásakor átlagosan 96 ezer forintért (8 ezer Ft/hó) találtak új biztosítót a kuncsaftok.

Ennek két oka van: egyfelől az évfordulós váltás során érintett ügyfelek általában több kármentes évvel rendelkeznek, ami nagyobb kedvezményre jogosítja őket. Másfelől pedig az évfordulós váltók eleve céltudatosabban igyekeznek a legkedvezőbb díjú termékek közül választani.

A Netrisk közleményében az olvasható, hogy az autóforgalom átmeneti enyhülésével a káresetek száma is csökkent, ez azonban csak tompítani tudta a díjak emelkedését, a szervizköltségek ugyanis továbbra is lendületesen emelkednek. Az euróárfolyam változása miatt drágábbak lettek az alkatrészek, a bérszintek általános emelkedésével párhuzamosan pedig a szervizek is folyamatosan emelkedő rezsióradíjakat számolnak fel a biztosítók felé.

A CASCO biztosításon azonban lehet spórolni, a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztása érdekében elengedhetetlen körültekintőnek lenni. A szerződések felülvizsgálatára és cseréjére a szerződések évfordulóján van lehetőség. A Netrisknél CASCO-val rendelkező ügyfelek egy-egy szerződés váltásakor átlagosan 9 ezer forinttal alacsonyabb díjon kötötték meg a következő évre vonatkozó biztosításukat.

Növekszik a díjtartozást átutalással kiegyenlítők száma, a csekket már csak az ügyfelek 15 százaléka választotta tavaly a Netrisknél. Most már abszolút többségben vannak a díjaikat egyösszegben rendezők is: 55 százalék választotta az éves díjfizetést. E két paraméter átállításával akár 10 százalékot meghaladó díjkedvezmény is elérhető, hívja fel a figyelmet az alkuszcég.

Azok, akik a kötelező biztosítást és a CASCO-t együtt kötik meg, kétféle előnyben is részesülnek: a szükséges adatok zömét ilyen esetben elég egy időben megadni, így nem kell két külön díjszámítást végezni. Ezen felül a gépjármű-biztosításokat kínáló biztosítók mintegy fele akár a 10-15 százalékos szintet is meghaladó kedvezményt nyújt az együttkötésre.