2021. február 09. | 09:40

Az új árindexet negyedévente teszi közzé a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank által bemutatott, és hétfőn elindított új árindex megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a KGFB-átlagdíjak. Ez segít kiigazodni az autósoknak és motorosoknak, most már látni fogják, hogy a biztosítók mennyivel kérnek többet tőlük az indokoltnál.

„Több millió autóst érint az az újdonság, amit most bevezet a pénzügyi felügyelet. Az új árindex >>régóta várt’<< átláthatóságot hozhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) árazásba, ami erősítheti a közbizalmat, ugyanis a szektor egészére vonatkozó ilyen árindex eddig nem létezett” – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank új indexét bemutató online sajtótájékoztatón.

Az MNB negyedévente teszi közzé az új KGFB-indexet, amely 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzi a személygépkocsik kötelező biztosításának díjszintváltozását. Az indexet a személyautók mellett más járművekre (taxik, motorkerékpárok, segédmotorkerékpárok, buszok, teherautók, vontatók és nehéz pótkocsik) is kiszámolják. A nominális díjváltozást jelző mutatószámon kívül az MNB olyan korrigált indexet is közzétesz majd időről időre, amely a személyautókra kötött KGFB-szerződések biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések és tartalékolások levonásával a nettó díjváltozást mutatja be. A korrigált index alakulása azt mutatja, ha 100 százalék körül vagyunk, akkor a kárráfordítás miatt indokolt volt az emelés, ha fölötte, akkor viszont túlárazott a piac.

2020-ban országosan 9 százalékkal, 44 523 forintra emelkedett a személyautók biztosításának átlagdíja, a budapestiek esetében 63 213 forintra ugrott az átlagtarifa, ami 15 százalékos változásnak felel meg. A nem fővárosban élők esetében 6 százalékos drágulás volt tapasztalható a kötelezők esetében, ez pénzben kifejezve 39 908 forintos átlagdíjat jelent. Budapesten azért drágább a biztosítás, mint vidéken, mert ott nagyobb a kárkockázat, mint a kisebb városokban és megyeszékhelyeken. A fővárosi autósok kötelezője átlagosan 60-70 ezer forint körül mozog.

Az MNB igazgatója, Nagy Koppány elmondta, hogy a KGFB-üzletág 2015 előtt veszteséges volt, ma már viszont 5-6 százalékos nyereséggel képes megállni a saját lábán. Az új mutató szerint 2016 óta 173 százalékkal nőtt az átlagdíj, ami azzal magyarázható, hogy időközben bekerült a biztosítási adó az indexbe, korrigálva körülbelül 40 százalékkal emelkedtek a KGFB-átalgdíjak. A koronavírus-járvány miatt tavaly nem kicsit nyílt az olló a díjbevételek és a kárkifizetések miatt (hiszen kevesebbet autóztak az emberek a korlátozások közepette), de az MNB szerint ez egyszeri hatásnak tudható be. Az egyes indexek az MNB oldalán lesznek elérhetőek.

A jegybank arra biztat, hogy hasonlítsuk össze a 13 biztosító díját, és adott esetben nézzünk kedvezőbb ajánlat után. B10-ben akár 20-25 ezer forintos éves díjak is elérhetők.

Magyar Nemzeti Bank

Napi.hu

MTI

Pixabay