Az MNB megmutatja, mennyivel kérnek többet bizonyos biztosítók a reálisnál

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-09, 08:40

Az új árindexet negyedévente teszi közzé a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank által bemutatott, és hétfőn elindított új árindex megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a KGFB-átlagdíjak. Ez segít kiigazodni az autósoknak és motorosoknak, most már látni fogják, hogy a biztosítók mennyivel kérnek többet tőlük az indokoltnál.

„Több millió autóst érint az az újdonság, amit most bevezet a pénzügyi felügyelet. Az új árindex >>régóta várt’<< átláthatóságot hozhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) árazásba, ami erősítheti a közbizalmat, ugyanis a szektor egészére vonatkozó ilyen árindex eddig nem létezett” – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank új indexét bemutató online sajtótájékoztatón.

KGFB-index
Forrás: MNB

Az MNB negyedévente teszi közzé az új KGFB-indexet, amely 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzi a személygépkocsik kötelező biztosításának díjszintváltozását. Az indexet a személyautók mellett más járművekre (taxik, motorkerékpárok, segédmotorkerékpárok, buszok, teherautók, vontatók és nehéz pótkocsik) is kiszámolják. A nominális díjváltozást jelző mutatószámon kívül az MNB olyan korrigált indexet is közzétesz majd időről időre, amely a személyautókra kötött KGFB-szerződések biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések és tartalékolások levonásával a nettó díjváltozást mutatja be. A korrigált index alakulása azt mutatja, ha 100 százalék körül vagyunk, akkor a kárráfordítás miatt indokolt volt az emelés, ha fölötte, akkor viszont túlárazott a piac.

Sérült BMW szemből
Forrás: Pixabay

2020-ban országosan 9 százalékkal, 44 523 forintra emelkedett a személyautók biztosításának átlagdíja, a budapestiek esetében 63 213 forintra ugrott az átlagtarifa, ami 15 százalékos változásnak felel meg. A nem fővárosban élők esetében 6 százalékos drágulás volt tapasztalható a kötelezők esetében, ez pénzben kifejezve 39 908 forintos átlagdíjat jelent. Budapesten azért drágább a biztosítás, mint vidéken, mert ott nagyobb a kárkockázat, mint a kisebb városokban és megyeszékhelyeken. A fővárosi autósok kötelezője átlagosan 60-70 ezer forint körül mozog.

KGFB-tarifák
Forrás: MNB

Az MNB igazgatója, Nagy Koppány elmondta, hogy a KGFB-üzletág 2015 előtt veszteséges volt, ma már viszont 5-6 százalékos nyereséggel képes megállni a saját lábán. Az új mutató szerint 2016 óta 173 százalékkal nőtt az átlagdíj, ami azzal magyarázható, hogy időközben bekerült a biztosítási adó az indexbe, korrigálva körülbelül 40 százalékkal emelkedtek a KGFB-átalgdíjak. A koronavírus-járvány miatt tavaly nem kicsit nyílt az olló a díjbevételek és a kárkifizetések miatt (hiszen kevesebbet autóztak az emberek a korlátozások közepette), de az MNB szerint ez egyszeri hatásnak tudható be. Az egyes indexek az MNB oldalán lesznek elérhetőek.

A jegybank arra biztat, hogy hasonlítsuk össze a 13 biztosító díját, és adott esetben nézzünk kedvezőbb ajánlat után. B10-ben akár 20-25 ezer forintos éves díjak is elérhetők.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Magyar Nemzeti Bank

Napi.hu

MTI

Pixabay

Kapcsolódó írások

Húszezer forintos bankjegyek kiterítve
2020. február 21.
Nem érdemes halogatni a befizetést, jobban jár az, aki gyorsan letudja a dolgot.
2019. november 22.
Az Alkotmánybírósághoz fordulnának az igazságtalan rendszer kijavításának érdekében.

További hírek