2022. december 09. | 08:54

A kutas több százezer forintnyi áfát nem fizetett be a költségvetésbe, ezért komoly büntetésre számíthat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói a napokban őrizetbe vettek egy dél-alföldi benzinkutast, aki ársapkás üzemanyaggal trükközve csalt el százezreket az állami költségvetésből. A férfi ugyanis feketén juttatott át hatósági áras üzemanyagot egy olyan cégnek, aki erre nem volt jogosult.

A vevő 1000 literes ICB tartályokkal érkezett nyitvatartási idő után, ekkor szolgálta ki a kutas 30 ezer forint kenőpénzért cserébe minden tankolás után. Még arra is figyeltek, hogy a töltéseket részletekbe papírozza le, így kevésbé feltűnő.

A NAV jelenlegi adatai szerint nagyjából 9000 liter üzemanyagot csalt el a dél-alföldi benzinkutas, aki ezzel 600 ezer forint kárt okozott a költségvetésben, hiszen ennyi áfát nem fizetett meg az üzemanyagok után. Emellett saját vállalkozásának 2,6 millió forintos kárt okozott, mert ennyi bevételtől esett el.

A NAV nemrég az ehhez hasonló benzinkutakat teljesen az ellenőrzése alá vonta szakértői intézete és pénzügyi nyomozói segítségével. A kút üzemeltetőjét és egyik vevőjét gyanúsítottként hallgatták ki, előbbit őrizetbe is vették.

A kutast nem csak vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel, de bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással is vádolják. Ha mindent sikerül rábizonyítani, akár 10 év szabadságvesztésre is számíthat a férfi.

A mai napon csökkentek az üzemanyagok árai az ársapka hirtelen kivezetését követően, így most te is olcsóbban tankolhatsz, de hogy mennyivel azt ebből a cikkünkből megtudhatod.

A árakról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, illetve a jobb felső sarokban található benzinkút ikonra kattintva is eléred az aktuális átlagos árakat. 

Depositphotos