2021. december 03. | 14:35

Az ügyészség tovább göngyölítette a szálakat.

A nyomozó ügyészség az elmúlt hetekben 36 személyt gyanúsított meg hivatali vesztegetés bűntettével. Ezek az esetek a Mozaik utcai vizsgaállomáson történt vesztegetési üggyel állnak szoros összefüggésben. Volt olyan, aki beismerte, hogy bűncselekményt követett el.

Tavaly nyáron a nyomozók egy júliusi reggel megszállták a vizsgabázist, a razziát követően 20 embert gyanúsítottak meg korrupcióval. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre akkor arról tájékoztatott, hogy a megkent ügyintézők naponta akár 100 000 forinttal is gazdagodhattak.

Az ügynek nagy visszhangja lett, ráadásul a mai napig érezteti a hatását, a Vas Gereben utcából kellett átirányítani embereket a Mozaik utcába, hiszen a gyanúsítottakat azonnal elbocsátották. Az ügyészség azonban nem állt le itt, a hatóság emberei tovább vizsgálódtak, melynek eredményeként újabb 36 személy került a látóterükbe. Velük együtt tehát 56-ra emelkedett a vesztegetési ügyben kihallgatott gyanúsítottak száma.

Az ügyészség most arról számolt be, hogy az adminisztrációt végző ügyintézők alkalmanként legalább 5000 forint kenőpénzt adtak a vizsgáztatást végző biztosoknak, ennek fejében kerülhetett sor a gépjárművek soron kívüli vizsgáztatására, illetve a felmerülő szabálytalanságok elhallgatására.

Mint kiderült, az ügyintézők összesen mintegy 300 millió forint vesztegetési pénzt adtak át a tavalyi razziát megelőzően a vizsgabiztosoknak, akik szétosztották maguk között a pénzt, amiből valamennyi cserrent-csuppant az állomás egyes dolgozóinak is. 

Az alábbi videón az látszik, ahogy a hatóság emberei megérkeznek a vizsgaállomáshoz: