Budapest Főváros Kormányhivatala ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett a Mozaik utcai vizsgaállomás ügyében. A nyomozók kedd reggel szállták meg a 3. kerületi vizsgaközpontot.

A Mozaik utcai Magyarország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomása, a Vas Gereben utcában található másik fővárosi vizsgaközponttal egyetemben Budapest Fővárosi Kormányhivatalának felügyelete alá tartozik. Idehaza összesen 29 hatósági vizsgaállomás működik.

Az állomásokon külföldről importált használt autók honosításával, vizsgáztatásával is foglalkoznak. A kormányhivatal korábban arról számolt be, hogy a Mozaik utcában tavaly novemberig összesen 42 000 járművet vizsgáztattak le.

Kedd este az is kiderült, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala kezdeményezésére indult ügyészségi vizsgálat a Mozaik utcai vizsgaközpont ellen.

„A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedésfelügyeleti Főosztályának több dolgozójával szemben a Mozaik utcai vizsgaállomást érintő visszaélések gyanúja miatt. Budapest Főváros Kormányhivatala számára kiemelten fontos az állampolgárok védelme, ezért minden bűncselekmény gyanújának kivizsgálásával kapcsolatban szorosan együttműködik a nyomozó hatóságokkal. A Mozaik utcai vizsgaállomást érintő visszaélések ügyében jelenleg is folyamatban lévő ügyészségi vizsgálatot a fővárosi kormányhivatal kezdeményezte” – olvasható a hivatalos közleményben.

UPDATE: A nyomozók összesen 20 embert gyanúsítanak korrupcióval az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre arról tájékoztatott, hogy a gyanú szerint a műszakiztatást végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők rendszeres kenőpénz fejében soron kívül vizsgáztatták le a gépjárműveket, és elnézték a vizsgák során felmerülő szabálytalanságokat. A megkent ügyintézők így akár 100 000 forinttal is gazdagodhattak naponta (Forrás: MTI).

Tavaly júliusban az Alapjárat az elsők között számolt be arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) összefogva lecsapott arra a „vizsgamaffiára”, amely Pomázon tevékenykedett hosszú évek óta. A pomázi vizsgaállomás felár ellenében lerövidítette a várakozási időt, az ott dolgozók rengeteg járművet soron kívül vizsgáztattak az amúgy hivatalos állomáson. Minden valószínűség szerint egy másik vizsgaközpont nyomta fel a pomáziakat, lehetséges, hogy a Mozaik utcai vizsgaállomás esetében is ez történt.