2020. június 26. | 12:04

A többek közt a koronavírus okozta márciusi mélypont után egyre többen mutatnak vásárlási kedvet.

Érdekes statisztikákat mutat a Használtautó.hu adatbázisa, hiszen az oldalon júniusi hónapban eddig végrehajtott keresések száma magasabb volt, mint 2019 azonos időszakában. A „Hahu” statisztikái szerint március 18-a volt a mélypont a hazai használtautó-piacon, hiszen ekkor az előző évi keresések kevesebb mint felét indították el az oldalon. Áprilisban már kicsit jobb volt a helyzet, májusban pedig csak 8 százalékkal maradtak el a mért adatok 2019 azonos időszakához képest.

Június eddig eltelt napjain azonban 2019-hez képest 10 százalékos növekedést tapasztaltak a keresések tekintetében, különösen megugrott az 500 ezer forint alatti járművek iránti érdeklődés. A legkeresettebb modellek ebben az ársávban a Volkswagen Golf, az Opel Astra, a Volkswagen Passat, a Ford Focus és a Škoda Octavia.

„A koronavírus utáni nyitásban világosan megfigyelhető, hogy aki teheti, inkább önállóan, autóval szeretne közlekedni. Ennek megfelelően nagyot nőtt az érdeklődés a legolcsóbb, 500 ezer forint alatti árkategória iránt, míg a vevők csaknem harmada továbbra is a 1,5 és 3 millió forint közötti használt autók közül vásárolna. A piac további alakulását nehéz megjósolni, ám az új autók piacán és az import tekintetében még egy újabb vírushullám nélkül is szinte biztosra vehető az éves szinten 10 százalék felett maradó visszaesés, és a hazai tulajdonosváltások sem fogják elérni a tavalyi év rekordszámú, 808 360 adásvételét” – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

A javulást jelzi az is, hogy a szakértők szerint már túl van a használtautó-piac a fordulóponton, lelassult a visszaesés az eladások tekintetében. Májusban ráadásul majdnem másfélszer annyi tulajdonosváltást rögzítettek, mint áprilisban.

Használtautó.hu sajtóinformációk