vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Új információk jelentek meg a jövő nyártól érkező négybetűs magyar rendszámokról

2022. június 01. | 15:38

A jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni.

Megjelent az új magyar rendszámokhoz igazított díjrendelet a Magyar Közlönyben.

„Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre. A módosított előírások szerint a hatósági jelzések kiadásának 2009 óta változatlan költségei jövő nyártól sem emelkednek” – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Az új rendszámokat 2022. július 1-től vezetik be hazánkban. A három betűből és három számból álló szisztémát a 4 betű és 3 szám kombináció váltja fel. A második és a harmadik betű közé a magyar címer tagozódik be. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Szabály, hogy ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. A mostani rendszámokhoz hasonlóan az újakon is ott lesz az EU-címer és a H betű, mégpedig kék háttéren.

Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” (mint ideiglenes) betűjelűeket adnak majd ki. A jogszabályi környezet változásával a mezőgazdasági erőgépek vagy a gyártók, fejlesztők tesztelési célú járművei esetében 2500 forintos illetékfizetési kötelezettség keletkezik. A pénzügyi egyensúly érdekében e járműköröknél ugyanennyivel csökkennek az ideiglenes rendszámok és kapcsolódó engedélyek díjai.

„A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli, a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket” – közölte korábban az ITM.

Mint azt korábban megírtuk, a taxikra TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámok kerülnek, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A diplomatarendszámok esetén nem módosul a CD-kezdés, a veterán kocsik pedig megtarthatják az OT betűkombinációt. Továbbra is lehet egyedi rendszámot kérni, ennek díja 435 ezer forint lesz.

Volt barátnője autójának fényezésben véste: „I am not a joke” Jelentős előnnyel vezet a Toyota a Volkswagen előtt a globális eladásokban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!