2022. november 02. | 17:22

A különös megoldást úgy hívják Trafibox, aminek a neve fedi a működése lényegét.

Furcsa nagy fehér dobozok nem is magasan. Kisebbek, mint egy ember és az út szélén állnak. A rutinosabb sofőr rávághatja, hogy traffipax és nem jár messze az igazságtól, csak van benne egy kis csavar. Mármint nem a dobozban, hanem a történetben.

A doboz forgatható, a múlt héten pont a másik irányba nézett

Ezek az úgynevezett Trafiboxok, amik fixen telepített traffipax házak. Valójában ezekben alapból nincsen sebességmérő műszer, hanem pont azért készültek, hogy a már meglévő automata - tehát rendőri jelenlét nélkül működtethető - ARH CAM-S1 típusú traffipaxokat bele lehessen tenni. Tehát ha látunk egy ilyen dobozt az út szélén, az már magában hordozza a lehetőségét, hogy mér is.

Ez azért jó, mert kevesebb műszerrel tudnak több helyen gyorshajtás csökkenést elérni, hiszen ha üres a doboz, az csak egészen közelről látszik. Emellett a ház forgatható, így akár két irányban is alkalmazható. A telepítés pontos részleteit mindig a helyi rendőrkapitányságokkal egyeztetik és elkészülte után az ő feladatuk kezelni vagy forgatni a dobozt.

Az üveg mögött nem volt sebességmérő készülék amikor kimentem fotózni, de ezt csak közvetlen közelről látni

A Trafibox bár egyszerűnek tűnik, nem olyan olcsó. A Kanizsaújság értesülései szerint a nagykanizsai önkormányzat az eszközt egyszeri 612 ezer forintos telepítés után évi 76 ezer forintból tudja működtetni. Eddig összesen 23 Trafiboxot telepítettek több megyében, viszont tervben van még 70 elhelyezése országos szinten.