Újrahasznosított műanyag flakonokból készül a Ford EcoSport

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-25, 13:03

A Ford nem nézi jó szemmel, hogy a világ lassan belefullad a műanyagszemétbe.

A műanyagok okozta szennyezés a világ legégetőbb problémái közé tartozik, az egyszerhasználatos plasztikok miatt a Föld vizi élőlényei szó szerint fuldokolnak az emberek okozta szennyezésben. Öröm látni, hogy a nagyvállalatok is kiveszik a részüket a probléma elleni harcban. Az autógyár jó példával jár elöl, a Ford EcoSport szőnyegeit például újrahasznosított műanyag flakonokból készítik, autónként 470 darab felhasználásával. Az autó 2012-es bemutatása óta már több, mint 650 millió palackot olvasztottak be a kárpitok előállításához. Ez akkora mennyiség, hogy a palackok összetömege meghaladja a 8 262 tonnát, míg ha egymás mögé sorakoztatnák azokat, akkor kétszer körbeérnék a Földet.

Ford EcoSport kék

Nem az EcoSport a márka első autója, ami újrahasznosított műanyag felhasználásával készül. Már az MK3-as Mondeo (2000-2007) esetében is a gyártás fontos eleme volt a műanyag újrahasznosítása. Az elmúlt közel 20 évben a Ford 1,2 milliárd (!) műanyag flakont hasznosított újra. Minden egyes évben.

„Az ügyfeleink tudatában vannak annak, hogy az egyszerhasználatos műanyagok mekkora pusztítást okoznak a világban. Mi már régóta küldetésünknek tekintjük az újrahasznosítható anyagok minél szélesebb használatát az általunk készített autókban” – mondta a Ford Motor Company anyagmérnöke, Tony Weatherhead.

Ahhoz, hogy a műanyag flakonokból autószőnyeg készülhessen, először fel kell azokat aprítani nagyon kicsi, pehelyszerű anyaggá. Az aprólékot ezután 260 Celsius fokon kemencében megolvasztják és a kapott masszából emberhaj vastagságú műanyag szálakat készítenek. Több szál összesodrásával aztán fonalat gyártanak, melyből végül előállítják az autók szőnyegeit.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek