Újrahasznosított műanyag flakonokból készül a Ford EcoSport

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-25, 13:03

A Ford nem nézi jó szemmel, hogy a világ lassan belefullad a műanyagszemétbe.

A műanyagok okozta szennyezés a világ legégetőbb problémái közé tartozik, az egyszerhasználatos plasztikok miatt a Föld vizi élőlényei szó szerint fuldokolnak az emberek okozta szennyezésben. Öröm látni, hogy a nagyvállalatok is kiveszik a részüket a probléma elleni harcban. Az autógyár jó példával jár elöl, a Ford EcoSport szőnyegeit például újrahasznosított műanyag flakonokból készítik, autónként 470 darab felhasználásával. Az autó 2012-es bemutatása óta már több, mint 650 millió palackot olvasztottak be a kárpitok előállításához. Ez akkora mennyiség, hogy a palackok összetömege meghaladja a 8 262 tonnát, míg ha egymás mögé sorakoztatnák azokat, akkor kétszer körbeérnék a Földet.

Ford EcoSport kék

Nem az EcoSport a márka első autója, ami újrahasznosított műanyag felhasználásával készül. Már az MK3-as Mondeo (2000-2007) esetében is a gyártás fontos eleme volt a műanyag újrahasznosítása. Az elmúlt közel 20 évben a Ford 1,2 milliárd (!) műanyag flakont hasznosított újra. Minden egyes évben.

„Az ügyfeleink tudatában vannak annak, hogy az egyszerhasználatos műanyagok mekkora pusztítást okoznak a világban. Mi már régóta küldetésünknek tekintjük az újrahasznosítható anyagok minél szélesebb használatát az általunk készített autókban” – mondta a Ford Motor Company anyagmérnöke, Tony Weatherhead.

Ahhoz, hogy a műanyag flakonokból autószőnyeg készülhessen, először fel kell azokat aprítani nagyon kicsi, pehelyszerű anyaggá. Az aprólékot ezután 260 Celsius fokon kemencében megolvasztják és a kapott masszából emberhaj vastagságú műanyag szálakat készítenek. Több szál összesodrásával aztán fonalat gyártanak, melyből végül előállítják az autók szőnyegeit.

Forrás:

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
Ford T-Model kisgyerekkel fotózva
2018. október 08.
Galamb József makói mérnök nagy szakmai diadala volt, amikor 1908. október 8-án kigördült az első Ford T-Model a gyár szerelőcsarnokából.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel