Újrahasznosított műanyag flakonokból készül a Ford EcoSport

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-25, 13:03

A Ford nem nézi jó szemmel, hogy a világ lassan belefullad a műanyagszemétbe.

A műanyagok okozta szennyezés a világ legégetőbb problémái közé tartozik, az egyszerhasználatos plasztikok miatt a Föld vizi élőlényei szó szerint fuldokolnak az emberek okozta szennyezésben. Öröm látni, hogy a nagyvállalatok is kiveszik a részüket a probléma elleni harcban. Az autógyár jó példával jár elöl, a Ford EcoSport szőnyegeit például újrahasznosított műanyag flakonokból készítik, autónként 470 darab felhasználásával. Az autó 2012-es bemutatása óta már több, mint 650 millió palackot olvasztottak be a kárpitok előállításához. Ez akkora mennyiség, hogy a palackok összetömege meghaladja a 8 262 tonnát, míg ha egymás mögé sorakoztatnák azokat, akkor kétszer körbeérnék a Földet.

Ford EcoSport kék

Nem az EcoSport a márka első autója, ami újrahasznosított műanyag felhasználásával készül. Már az MK3-as Mondeo (2000-2007) esetében is a gyártás fontos eleme volt a műanyag újrahasznosítása. Az elmúlt közel 20 évben a Ford 1,2 milliárd (!) műanyag flakont hasznosított újra. Minden egyes évben.

„Az ügyfeleink tudatában vannak annak, hogy az egyszerhasználatos műanyagok mekkora pusztítást okoznak a világban. Mi már régóta küldetésünknek tekintjük az újrahasznosítható anyagok minél szélesebb használatát az általunk készített autókban” – mondta a Ford Motor Company anyagmérnöke, Tony Weatherhead.

Ahhoz, hogy a műanyag flakonokból autószőnyeg készülhessen, először fel kell azokat aprítani nagyon kicsi, pehelyszerű anyaggá. Az aprólékot ezután 260 Celsius fokon kemencében megolvasztják és a kapott masszából emberhaj vastagságú műanyag szálakat készítenek. Több szál összesodrásával aztán fonalat gyártanak, melyből végül előállítják az autók szőnyegeit.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?
Az új 2018-as Ford Focus: az első hivatalos képek
2018. január 07.
A következő generációs Focus hamarosan megérkezik. A hivatalos teaserek már napvilágot láttak, melyek már láttatni engedik a részleteket.