2022. december 08. | 10:25

A baleset következtében a gyalogos is súlyos sérüléseket szenvedett.

Még 2019 júniusában történt az eset, amikor a Blaha Lujza térnél lévő zebrára lépett körültekintés nélkül egy ittas férfi a piros jelzés ellenére. A körúton érkező motoros zöld jelzésen haladt át, ám a megengedett 50 helyett 93 km/órás sebességgel.

A motoros habár észlelte a gyalogost, az ütközést fékezéssel és kormányzással  sem tudta elkerülni.

Az elütés következtében a gyalogos súlyos, több hónap alatt gyógyuló, részben maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. A balesetben a motorosnak olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy azokkal okozati összefüggésben, a folyamatos kórházi kezelés ellenére, több mint egy évvel később életét vesztette.

A baleset, és azzal összefüggésben a motoros halála azért következett be, mert a gyalogos közlekedési szabályt szegett azzal, hogy a piros lámpa ellenére az úttestre lépett. Ugyanakkor, ha a motoros a megengedett sebességgel közlekedett volna, úgy az ütközés helye előtt meg tudott volna állni.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a gyalogost gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, és vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

A motorossal szemben indult, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti büntetőeljárás – az elkövető halála okán – megszüntették.

Magyarország Ügyészsége