2023. július 10. | 14:24

A TikTok közösségi felületén terjedő trendben bójákkal próbálják mozgásképtelenné tenni a robottaxikat.

Aligha meglepő, hogy San Francisco lakói megelégelték a városban tesztelt önvezető autók körüli mizériákat. Idén februárban felmerült, hogy a sofőr nélkül közlekedő robottaxikat kitiltják az amerikai metropolisz központjából, mert túl sok forgalmi fennakadást és balesetet okoznak.

A Safe Street Rebel autóellenes csoport akcióba lendült, a TikTokon közzétett videókban látszik, ahogy útjelző bójákat helyeznek el az önvezető járművek motorháztetőjére, ezzel mozgásképtelenné téve a kocsikat. Az aktivisták az elektromos autókkal kapcsolatos szokásos kifogások mellett az elszámoltathatóságot is hiányolják.

Állításuk szerint ugyanis az önvezető járművek nem kapnak szabálysértési bírságot. A sofőr nélküli autók tesztelése a forgalmi dugók miatt szükségtelen terhet ró a lakosságra, valamint a környezetvédelmi vagy anyagi okokból kerékpárral közlekedni kívánók életét is megnehezíti.

Az aktivisták kiemelten kérik azokat, akik szeretnének csatlakozni az akcióhoz, hogy csak olyan autókra helyezzenek bójákat, melyekben nincsenek utasok. Az önvezető járművek elindításához a bóját el kell távolítani, ehhez pedig a személyzet fizikai segítsége szükséges.

A Waymo gyártó vállalat a Road&Track weboldalnak elmondta, nagyon komolyan veszik ezeket az incidenseket.

„A tiltakozók egyrészt nem értik az önvezető autók működésének lényeget, másrészt pedig rongálásra és vandalizmusra buzdítják követőiket. Ezzel tovább növekszik a tiszteletlenség és az agresszió az utakon. Értesíteni fogják a hatóságokat, ha bármelyik járművünkben kár keletkezik” – fogalmazott a Waymo egyik szóvivője.

Ahogy az első bekezdésben is írtam, a felháborodás nem teljesen alaptalan. Más kérdés, hogy vajon ez-e a tiltakozás legmegfelelőbb formája?

Depositphotos