2023. március 14. | 15:01

Szerinte semmi gond a közpénzekből való utazgatással, és a dologhoz amúgy sincs senkinek semmi köze.

Bár a történetek alapján ha nem is volt szabálytalan, erősen etikátlan megoldás volt Bátonyterenye polgármesterétől a kiruccanása. Ugyanis a Fradi németországi mérkőzését mentek megnézni.

Ahogy az a Blikk anyagából kiderült, ehhez konkrétan önkormányzati pénzekből béreltek buszt, de nem is akárhonnan. A szomszédos Mátranovák falubuszát bérelték ki, ahova korábban állami támogatás gyanánt érkezett a busz és fontos feladatokat lát el.

Nem csak ételt, nyugdíjasokat, mozgáskorlátozottakat és gyerekeket szállítanak vele, de sürgős esetekben is szükség lehet rá. Ezek viszont várhattak szerda és vasárnap között, amikor Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a családtagjait és önkormányzatnál dolgozó barátait összeszedte és elvitte a Fradi meccsre Leverkusenbe.

A kölcsönzési díj, a törvény által meghatározott kilométerdíj, az üzemanyagköltség és az osztrák pályamatrica díja is mind önkormányzati büdzséből ment. Bár Nagy-Majdon József megmagyarázta, hogy ez nem szabálytalan, a város költségvetése rendezett és amúgy is a vele utazóknak ezt afféle jutalomnak szánta, így senkinek semmi köze hozzá.

A lakosok szerint felháborító

A város gazdasági stabilitását illetően azért vannak a polgármester szavaival ellentmondásos körülmények. Amellett most menjünk el, hogy az összes többi település spórol Magyarországon és küzd a fennmaradásért a magas rezsiárak miatt.

A Blikk interjút készített több helyi lakossal is, akik szerint viszont mégsem ennyire rózsás a helyzet és ha már utazásra költötték a pénzt, akkor utaztathatták volna az iskolai osztályokat vagy a rászoruló gyerekeket. Több helyi lakosnak is megvan a véleménye a polgármester kiruccanásáról.

Volt, aki az interjúban elmondta, hogy a városnak igen is van költségvetési hiánya. Hiszen nemrég tárgyalt a testület arról, hogy milyen hiány keletkezett a város gazdálkodásában, és azt hogyan kéne megoldani.

Emellett felháborítónak tartja, hogy az iskolában alig tudnak fűteni, közben meg a polgármester és baráti köre közpénzből utazgat. Lehet, hogy szabályszerű a dolog, de a lakos szerint arcátlan, etikátlan és botrányos lépés volt.

Mit mond a település, ahonnan a buszt bérelték?

Az ügyben megszólalt Bodó Ernőné, Mátranovák polgármestere is, aki egyedül engedélyezte a szociális feladatokat ellátó busz kölcsönzését. Elmondta, hogy nem a képviselőtestülettel engedélyezte a busz bérlését, és ehhez joga van.

Azt is hozzátette, hogy ez a bérlés most bevételt jelent a településnek és előre egyeztetve megnézte, hogy az érintett idősávban a busznak nem kellett jelen lennie. A bérlés kapcsán rendes szerződés született, a pontos összeg viszont szerinte csak a szerződőkre tartozik.

A lakosok itt is felháborítónak találták az egész ügyet, mivel a busz nem csak egységes időközönként lát el feladatokat. Esetenként sürgős helyzetekben is meg tudja oldani a lakosok problémáit, például egy rosszullét során, szerencsére erre most nem volt szükség.

A Blikk egy körülbelüli számítást is végzett azzal kapcsolatba, hogy mennyibe kerülhetett Bátonyterenye városának a polgármester útja. Ennek végeredményeként az üzemanyag, az autópályadíj és a bérlés bő félmillió forintot emészthetett fel, illetve nem tudni, miből finanszírozták szállásukat és fogyasztásukat.

Depositphotos