Vasárnap estig tartó razzia lesz az M7-esen

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-08-20, 04:33

Civil autókból is figyeli a rendőrség az autósokat Budapest és a Balaton között.

Jó ideje tart már a rendőrség azon akciósorozata, melynek keretein belül civil rendőrautókból vadásznak a szabályszegőkre. Az autósok mellett a motorkerékpárral közlekedőket, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is figyelik, immáron nem csupán jelöletlen autókból, hanem akár drónokkal is.

drónokkal figyeli a rendőrség az autósokat

A múlt hét pénteken tartott főpróba a rendőrség várakozásainak megfelelően igazolta, hogy sokan a leállósávot használják előzésre az M7-es Budapest felőli kivezető szakaszán. Mint azt korábban megírtuk, a civil autókból lecsapó rendfenntartók fix 100 ezer forintos bírsággal sújtották azokat, akiket tetten értek.

Az ORFK szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy ezeket a szabálysértéseket nem csupán bizonyos márkajelzéssel ellátott nagyteljesítményű autók vezetői követik el, egészen kisteljesítményű olcsó autókkal is közlekedtek a leállósávon. Az előzetes bejelentésnek megfelelően a hosszúhétvégén folytatódik az akció.

"Szerdán 14:00-tól elkezdődött az M7-es autópálya Pest megyei, Fejér megyei, Veszprém megyei szakaszának az ellenőrzése. Nemcsak a hagyományos, látszólag is rendőrautónak kinéző eszközökkel és motorkerékpárokkal, hanem civil gépkocsikkkal is, és arra szeretnénk mindenkit figyelmeztetni, hogy jogsértés nem fog észrevétlen maradni, nem fog szankció nélkül sem maradni. Szeretnénk, hogy ha ez a hétvége mindenki számára úgy telne el, hogy balesetmentes és bosszúságmentes legyen" - mondta Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az autópályán történő legkisebb anomália pillanatok alatt több kilométeres torlódást okozhat, ezek sorozatütközéseket eredményezhetnek néhány kilométerrel hátrébb. Apró anomália alatt nem feltétlenül balesetre vagy műszaki meghibásodás miatt megállni kényszerűlő járműre kell gondolni, hanem akár egy normálisnál lassabb tempóban kivitelezett előzésre. Érdemes ezt is észben tartania mindenkinek, aki lassabb gépjárművel szeretne sávot váltani előzési szándékkal.

forgalmi dugó

Az ellenőrzés a csütörtöki napon is folytatódik, kiemelten fogják figyelni, hogy a szabályoknak megfelelően közlekednek-e az autósok az M7-es Budapest-Balaton szakaszán. Vasárnap a magyar tengertől a főváros irányába tartókat fogják árgus szemmel figyelni civil rendőrautókból. Óberling József felhívta a gépkocsivezetők figylmét, hogy nemcsak a leállósávos előzéseket fogják vizsgálni, hanem azt is, hogy a háromsávos autópálya szakaszokon eleget tesznek-e az autósok a jobbratási kötelezettségnek.

A tájékoztató végén elhangzott, hogy bár a mostani akció során kifejezetten az M7-esre fókuszálnak, ez nem jelenti azt, hogy a többi autópálya vagy a több út ellenőrzés nélkül maradna.

"Bárhol lehet számítani nyílt rendőri jellegű intézkedésre, de akár a rendőri jelleg nélküli gépkocsik ellenőrzésére is lehet számítani, ilyen esetekben a rendőreink elsősorban a másokra veszélyt jelentő szabálysértések kiszűrésére fognak törekedni - szóltak a záró gondolatok.

Kapcsolódó írások

Szabálytalankodó sofőr
2020. január 07.
Karácsonykor sem tétlenkedett a yard.
Közúti ellenőrzést végző rendőr oldalról
2019. november 08.
Hamarosan akcióba lendülnek a rendőrök.

További hírek