Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vége a vezetés közbeni mobilozásnak?

2019. április 20. | 10:20

Egyelőre csak tesztelik az új technológiát, mellyel kiszűrhető, hogy a sofőr használja-e a mobilját vezetés közben

Társszerző: Hajdu Balázs

Elsőként az Egyesült Királyságban található Hamphsire és Thames Valley rendőrei próbálhatják ki azt a rendszert, mely megmutatja, hogy használnak-e mobiltelefont egy autóban. Ha az érzékelők jeleznek, az eszköz egy áthúzott telefont jelenít meg a sofőr előtt, egy útszéli jelzőtáblán. A Westcotec vállalat által kifejlesztett technológia nem képes megkülönböztetni, hogy a sofőr, vagy egy utas telefonozik-e éppen, illetve azt sem, hogy éppen telefonhívás vagy üzenetírás van-e folyamatban. A rendőrség azonban ettől reméli a vezetés közbeni telefonozás visszaszorítását.

„A technológia képes felismerni a Bluetooth használatát, azt azonban nem tudja megmutatni, hogy a sofőr, vagy egy utas használja-e a telefont. A sofőr mindenesetre kap egy jelet, mely felhívja a figyelmet a vezetés közbeni telefonhasználat veszélyeire” - mondta a fentebb említett két rendőri egység szóvivője.

A kampányhoz csatlakozott Kate Goldsmith, aki a közelmúltban közlekedési balesetben vesztette el 11 éves lányát, Aimeet. A balesetet egy kamionsofőr okozta, aki vezetés közben a telefonjával babrált – éppen zenét próbált lejátszani a készüléken. Az ütközés következtében Aimeen kívül a lány féltestvérei, Josh és Ethan Houghton, valamint a fiúk édesanyja, Tracey Houghton is meghalt. 

„Támogatok minden olyan kezdeményezést és eszközt, mely segít megtanítani az embereknek, hogy ne használják telefonjaikat vezetés közben. A lányom halála teljes mértékben elkerülhető lett volna. Kedves autósok, kérlek benneteket, ne mobilozzatok a volán mögött! Nem éri meg kockáztatni!” - mondta Kate Goldsmith.

„Kutatások kimutatták, hogy négyszer valószínűbb az ütközés veszélye, ha a sofőr telefonozik vezetés közben. A reakcióidő ugyanis ilyenkor 50%-kal lassabb. A tapasztalatok szerint, kétszer valószínűbb egy halálos baleset okozása ha üzenetet írsz, mintha ittasan vezetnél” - fejtette ki Liz Johnson közlekedésbiztonsági rendőrtiszt.

13 autópályára kiborult dolog Kvízjáték: Tippeld meg a hengerek számát! - 3. rész

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!