Társszerző: Hajdu Balázs

Az elmúlt hétvégén bemutatták azokat a kamerákat, melyek felvételeket készítenek a telefonjukat vezetés közben használó sofőrökről. Az eszközöket New South Wales 45 különböző helyszínén működésbe is helyezték. A kamerákkal megerősített rendszer célja az illegális telefonhasználat megszüntetése. Ausztrália területén több állam is hasonló ellenőrzés bevezetésére készül.


Az új kamerák segítségével lecsaphatnak a vezetés közben mobilozókra

Idén január és június között sikeresen tesztelték a kamerarendszert, ebben az időszakban 8,5 millió járművet ellenőriztek a szóban forgó államban. Több mint 100 ezer sofőrt kaptak meg nem engedett telefonhasználaton, ami összesen 35 milliós büntetési tételt tett volna ki. 2012 és 2017 között New South Wales államban 184 balesethez volt köze a telefonozásnak, ebből hét esetben lett az ütközésnek halálos áldozata, 105-en pedig megsérültek.

A programban fix és mozgatható kamerák kerülnek bevetésre, melyek mesterséges intelligenciával vannak felszerelve. Ezek az eszközök a nap 24 órájában, akár éjszaka is, bármilyen időjárási körülmények között képesek megfigyelni az autósokat.

Hogyan működnek ezek a kamerák?

A nagyfelbontású kamerák mesterséges intelligenciával képesek rögzíteni mindazt, ami a volán mögött történik. Az új rendszer bevezetését követő három hónapos türelmi időszak lejárta után minden vétkes 344 dolláros (kb. 100 ezer forintos) pénzbírságot és 5 közlekedési büntetőpontot kap. Az oktatási intézmények környékén elkövetett szabálysértés esetén a büntetési tétel 457 dollárra (kb. 135 ezer forintra) emelkedhet.


A kamera sebességtől függetlenül látható minőségű képet készít a sofőrökről

„Sajnos alkalmaznunk kell a meglepetés erejét, talán akkor tudunk hatni az emberekre. Azonnali változást szeretnénk elérni. A kezdeményezés nem a bevételről szól, hanem arról, hogy életeket menthetünk meg” - mondta Andrew Constance közlekedési miniszter a Nine Newsnak.

Az ez év december 20-ig elkapott sofőrök csak figyelmeztető levelet fognak kapni, és egyelőre megússzák a büntetést. Ettől a dátumtól fogva azonban nincs kegyelem, akit mobilozáson kapnak, kétszer akkora büntetésre ítélik. A szigorított időszak 2020. január 5-ig tart.

A One Task projektmenedzsere, Alex McCredie a Seven News hírportálnak elmondta, hogy tavaly a kamerák 50 méteren keresztül képesek voltak követni az autókat, sőt, még a telefon típusát is meg tudják mutatni. Az egyik legdurvább eset során egy 100 km/h-s sebességgel haladó sofőrt szúrtak ki, aki menet közben kábítószert fogyasztott.