2022. november 17. | 11:51

A rendőrök nem estek pánikba, életük kockáztatása árán is higgadtan végezték a feladatukat.


FRISSÍTÉS (08.09.): A Fővárosi Főügyészség a 4 iraki férfit bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával, fegyveresen elkövetett embercsempészés bűntettvel vádolja. Két társukkal szemben pedig bűnszervezetben részvétel bűntette miatt nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez.

A főügyészség a vádiratban valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, valamint annak megállapítását, hogy a 4 iraki férfi esetében kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, valamint azt, hogy őket véglegesen, 2 társukat pedig határozott időre utasítsa ki a bíróság Magyarországról.


FRISSÍTÉS (06.21.): A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a nyomozást a fegyveresen, bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt folytatott nyomozást. A Bűnügyi Főosztály Bűnüldözési Osztály bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, fegyveresen, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást négy iraki, egy német és egy török állampolgárságú férfival szemben.

Az eljárás adatai szerint az illegális határátlépőket két iraki állampolgárságú gyanúsított vette fel a déli határnál, hogy embertelen körülmények között Nyugat-Európába szállítsák őket, míg a két másik iraki férfi egy személyautóval ún. „előfutóként” haladt előttük, hogy jelezzék az esetleges rendőri ellenőrzéseket. A török és a német állampolgár szervezőként segítette őket.

A furgon egyik szír állampolgárságú utasa tanúkihallgatásán elmondta, hogy az embercsempészeknek előre 5000 eurót adott, míg út közben további 2000 eurót és 1500 dollárt kellett fizetnie. Az embercsempészhálózat tehát mintegy hárommillió forintot keresett minden egyes illegális migránson.

A budapesti nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az ügy iratait a Fővárosi Főügyészségre küldik meg. A hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntett miatt az eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.


Ahogyan korábban megírtuk, egy furgonból lövöldöztek hétfőn reggel az egyenruhásokra. A rendőrök ellenőrizni akarták a járművet az M5-ös autópályán, ám ők a helyett, hogy megálltak volna, gázt adtak és tüzet nyitottak.

Sokáig menekültek, végül forgalmi dugóba kerültek és gyalog próbáltak köddé válni. Menekülés közben többször rálőttek a rendőrökre.

Az embercsempészeket hamar elfogták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amelyen az üldözés és a lövöldözés látható egy rendőrautó fedélzeti kameráján keresztül.

Depositphotos
  • Címkék: