2023. március 08. | 14:20

A gyanú szerint több határátkelőtől is korrupciós pénzeket fogadtak el.

Március 7-én kedden az ügyészség nagyszabású akció keretei között ellenőrizte a Nagykereki Határátkelőhelyet. Ebben részt vett közel 300 rendőr, ügyész és a Nemzeti Védelmi Szolgálat is, hogy az rajtaütés eredményes legyen.

Az akciót megalapozott gyanú alapján indítottak, miszerint az átkelőnél dolgozó 17 határrendész és egy magánszemély korrupciós tevékenységet folytat. Az áthaladóktól rendszeresen pénzt fogadtak el a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek, amit aztán maguk között előre meghatározott arányban szétosztottak.

A vesztegetési pénzeket konkrétan nem mindenki fogadta el közvetlen módon az ügy iratai szerint. Négy-négy szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes csak segítette a bűncselekményt azzal, hogy a fizetésre inkább hajlamos átkelőket egy bizonyos sávba terelte.

A másik bűnük, hogy ugyan tudtak a korrupciós cselekményekről, azokról senkinek sem jelentettek. Ezért cserébe ők is részesedést kaptak a kenőpénzekből, így bűnrészesek.

Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen már 2022 áprilisa előtt elkezdték az illegális tevékenységet, azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénzt fogadhattak el. Az eset kapcsán nyomozó ügyészség mind a 18 embert letartóztatta és a kihallgatások folyamatosan zajlanak.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség az összes bűncselekményben résztvevő személy ellen nyomozást folytat üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt. A bűnügyi akció során a hatóságok több fémdobozt is találtak, melyekben a kenőpénzeket tárolták.

Magyarország Ügyészsége