A nem túl frappánsul, ám annál sokatmondóbban elnevezett német tulajdonú cég, a Mazda Carsharing a gyártó legfrissebb termékpalettájáról tart modelleket a flottában. . Egészen pontosan négyet, köztük nem utolsó sorban MX-5-öt is. Mivel az autómegosztó vállalkozások egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon, abszolút létjogosultságot élvez a márkaspecifikus formája is ennek az üzleti tevékenységnek. Olyannyira, hogy a BMW már meg is lépte ezt itthon.

Jelenleg a választható modellek között megtalálhatod a Mazda 2 városi kisautót, a CX-3 és a CX-5 SUV modelleket, valamint meglepő módon az MX-5-t. Ez utóbbi azért érdekes, mert az autómegosztó cégek eddig kifejezetten azokat az ügyfeleket célozták meg, akiknek egyszerűen nincs szükségük, indíttattásuk, kellő anyagi forrásuk egész évben autót fenntartani, és csak nagyon specifikus esetekben ülnek személyautóba.

Mazda Carsharing modellek egy német utcaképen

Azonban ha jobban végig gondolod, még az ilyen embereknek is akad olyan alkalom az életükben, amikor bizony sokkal kényelmesebb lenne, ha autóval tudnának eljutni a-ból b pontba. Legyen szó egy nagyobb bevásárlásról, egy vidéki kiruccanásról vagy egy nyaralásról, amikor biztos vagyok benne, hogy nem jó sem biciklizni sem tömegközlekedni, nem beszélve arról ha sürgős is lenne az ügy, és nincs 4-5 óra „tömiközizgetni”

Egyszóval az autómegosztó főleg városi embereket céloz meg, akiknek egyébiránt nem képezi szerves részét az autózás az életnek. Bár a jelenlegi statisztikák szerint egyre kevesebb ember szerez akárcsak jogosítványt is, nem hogy autót vegyen, mégis rengetegen használják alkalmanként ezeket  a szolgáltatásokat. A menet itt is a megszokott, adott egy okos applikáció, regisztrálsz, bankkártya adatokat adsz meg, majd felveszed a járművet a hozzád legközelebb eső ponton, és lerakod a célodhoz legközelebb esőn, vagy ugyanott ahol felvetted.

A germán vállalatnál a bérleti időtartam minimum 15 perc és maximum 5 nap. A bérleti díjak 1 és 400 euró közé esnek, azaz körülbelül 310 és 125 000 forintig terjedő összeget kér el a cég a használatért cserébe. A 400 eurós legmagasabb díj az MX-5-re és annak 5 napos bérleti idejére vonatkozik. Az árak tartalmazzák az üzemanyagköltséget és a biztosítást is. Ezekkel az árakkal a legolcsóbb kis Mazda 2 használata 25 eurócentedbe kerül azaz kb. 75 forintodba kilométerenként. Gondolj csak bele, hogy a legközelebbi hipermarket hány kilométerre esik a belvárosi lakásodtól, 5, esetleg 6 km?

Mazda Carsharing MX-5 menet közben brand fotón

Nem lenne egyszerűbb körülbelül 500 forintért megspórolni magadnak egy kellemetlen megpakolt tülekedést, cipekedést, harcot az elemekkel és a tömegközlekedés többi résztvevőjével? Ugye hogy de!?

Bár jelenleg Magyarországon még csak előzetes tervezgetések folnyak a Mazda Mirainál az autómegosztó rendszer kiépítésére, egyáltalán nem lehetetlen, hogy hamarosan már Budapesten is rohangálhatsz autómegosztós Zoom-Zoomokban, vagy róhatod a kilométereket egy szerpentinen az MX-5-ben. Én nagyon adnám!