péntek - 2022. december 02.
3 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Viszlát, horvátországi autópálya kapuk!

2021. november 30. | 10:18

Megszűnik a kapus rendszer Horvátországban, digitális fizetésre állnak át.

Tomislav Mihotic a horvát közlekedési minisztérium államtitkára bejelentette, hogy minden fizetőkaput lebontanak a horvát autópályáról és átállnak az elektronikus fizetési rendszerre. Ezzel nem csak a dugókat tudják majd megelőzni de van rá esély, hogy a díjak is mérséklődnek egy keveset.

Díjfizető kapu

Az államtitkár továbbá elmondta azt is, hogy nem csak Horvátországban de egész Európa területén tervezik beszüntetni a szakaszok előtt/után, kapuban, készpénzzel vagy kártyával fizetős rendszert és egységesen átállnának az online fizetős megoldásra.  Jelenleg például Olaszországban, Szerbiában és Görögországban, valamint Franciaországban is fizetőkapus rendszer működik.

Ma azonban még a horvátoknál kettős rendszer van érvényben, hiszen használják a klasszikus készpénzes, kapuban fizetős módszert valamint az elmúlt néhány évben megjelentek a NEC kapuk. Ez utóbbiak gyorsabb áthaladást biztosítanak, hiszen egy előre feltöltött kártyáról vonja le a díjat a rendszer. Ez egyébként elérhető a turistáknak is, de annyira macerás, hogy sokan maradnak a kapuknál.

Az törvénymódosítás célja, hogy megszűnjenek a kapuknál kialakuló dugók.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!