Zöld terv: Bristolban betiltják a dízeleket?

Közzétéve:
2019-10-31, 16:20

Bristol lehet az első város az Egyesült Királyságban, ahol egy rendelet szerint betilthatják az összes dízel járművet a levegőminőség megóvása érdekében.

A legfrisseb indítvány szerint a dízel járműveket kitiltanák a városközpontból minden nap reggel 7 és délután 3 között. A Tanács megfontolja egy távolabbi időpont bevezetését a haszongépjárművek, a buszok, a taxik és a kisteherautók esetében. Nekik 2021 márciusától kell megfelelniük ennek a speciális károsanyag-kibocsátási rendeletnek.

Létrehoznának egy autós csereprogramot is, hogy ezzel segítsék a dízel-tulajdonosokat egy környezetkímélőbb jármű beszerzésében.

A zöld részek térképe

Azokat a sofőröket, akik nem tesznek eleget a megszorításoknak, speciális kamerák segítségével megbírságolják, amiket az ULEZ területén, azaz London belvárosában helyeznek el. Ez a figyelőrendszer képes a rendszámtáblák leolvasására, és jelzi, ha valamelyik autó nem tesz eleget a rendeletnek.

A Tanács november 5-én egy megbeszélésen tisztázza majd le az indítvány részleteit, és ha elfogadják, a kormány levegőminőség-ellenőrzési csoportja alá tartozik majd. A drasztikus intézkedés a német autógyár, a Volkswagen miatt jött létre, miután világszerte 11 millió dízelautó károsanyag-kibocsátási tesztjén csaltak.

Egy városrész képe magasról foztózva

A régebbi motorokat- a robogókat is beleértve-, amik nem felelnek meg a rendelkezésnek, átszámítva 4 500 Ft-os napidíj fizetése mellett lehet majd csak vezetni az ULEZ területén. Azoknak a vezetőknek, akiket megbüntet a rendszer, 30 000 Ft-os bírsággal kell számolniuk. Ha nem fizetik be 7 napon belül, az összeg megduplázódik.

„Ezek a nagyratörő tervek mutatják elkötelezettségünket a környezetszennyezés visszaszorítására,  aminek értelmében a lehető legrövidebb időn belül korlátozásokat vezetünk be anélkül, hogy túlságosan fölborítanánk a városlakók életét. A rendelkezés célja, hogy megvédjük a legszennyezettebb területen élő embereket, akik a városközpontban laknak és biztosítsuk, hogy a változtatások lassan kerüljenek bevezetésre” – nyilatkozta Marvin Rees, Bristol polgármestere.

Az autós világ friss híreiért nézd meg az Alapjárat megújult hírműsorát:

Kapcsolódó írások

Ha dízel autót vennél, akkor új Volvód már nem lesz!
2018. május 18.
Végleg száműzi új modelljeiből a dízel erőforrásokat a Volvo, így a legfrissebb S60 szedán már kizárólag benzines és benzines-hibrid változatban lesz elérhető.
Hullócsillag? – Mercedes E-osztály W210
2018. augusztus 25.
A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!

További hírek