2019. szeptember 26. | 17:11

Herbert Diess vezérigazgató is hibázott a hírek szerint.

Újra előkerült a Volkswagen-konszern régóta emlegetett problémája, hiszen a területileg illetékes német ügyészség most a tőzsde manipulálásának kapcsán emelt vádat. Az érintettek közt a jelenlegi vezérigazgató, Herbert Diess is szerepel, méghozzá a korábbi vezető Martin Winterkorn és a felügyelőbizottsági elnök Hans Dieter Pötsch mellett. A vád szerint mindhárman hibásak abban, hogy nem értesítették időben a befektetőket a botrányról, ezzel pedig manipulálták a tőzsdepiac alakulását.

A Volkswagen azt közölte, hogy együttműködnek Braunschweig ügyészségi hivatalával, a saját belső nyomozásuk pedig arra az eredményre vezetett, hogy a vezetők nem szándékosan vezették félre a befektetőket. A gyártó arra is rámutatott, hogy az a tény is a vádak ellen szól, mely szerint jelentősen visszaesett a részvények értéke akkor, amikor 2015 szeptemberében az amerikaiak kirobbantották a dízelbotrányt a Volkswagennel való egyeztetés nélkül. Állításuk szerint ez a lépés őket is váratlanul érte, nem rendelkeztek olyan információkkal, melyek a piac azonnali értesítését igényelték volna.

A hírek arról szólnak, hogy Diess az ügyvédjei szerint továbbra is a Volkswagen vezetője marad, és védekezik az őt ért vádak ellen. Azt is kiemelik, hogy ő 2015 júliusában csatlakozott a vállalathoz, így nem lehetett rálátása erre az ügyre akkor. Winterkorn ellen már korábban is vádat emelt az ügyészség, így az ő helyzete valamivel komplikáltabb.

A vádlottak egyelőre szabadlábon védekezhetnek, az ügy vállalatra gyakorolt hatását megjósolni pedig elég nehéz lenne.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!