kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Zsiday szerint nincs értelme a szombaton bejelentett benzinár-szabályozásnak

A közgazdász állítása szerint kizárólag a kormány profitál az új szabályból, ami egy burkolt adóemelés.

Zsiday Viktor állítása szerint magyarországi üzemanyag-fogyasztás érdemben nem fog csökkenni attól, hogy július 30-án szombaton 12:00-tól csak a magántulajdonban lévő gépjárművekre vonatkozik a hatósági üzemanyagár. Erről a közgazdász a blogjában tett közzé egy elemzést.

A szakember állításai szerint a döntésnek nincs értelme. Kitért arra, hogy a 480 forintos ársapka bevezetésének okán nem lett olyan drága az üzemanyag, hogy annak hatására csökkenjen a kereslet iránta, így a folyó fizetési mérleg nem tudott javulni. Miután a fogyasztás nem csökkent, ez a forint árfolyamára nyomást gyakorolt, ennek okán pedig kamatot kellett emelni. Mindennek kvöetkeztében lassult a növekedés, az infláció viszont nőtt. Az ársapka miatt ráadásul nem is éri meg külföldről üzemanyagot importálni behozni Magyarországra, így az ellátás akadozik.

Az új szabályozásnak már csak azért sem lesz érdemi hatása, mert a céges autókat magasabb üzemanyagárnál is használniuk kell azoknak, akik munka céljából közlekednek járműveikkel. Az üzleti bizalom mindeközben csökken, hiszen nem lehet tudni, hogy melyik nap milyen szabályozást fog a kormány módosítani. Az új szabály után sem éri meg Magyarországra behozni feldolgozott terméket.

Mindösszesen annyi fog történni Zsiday szerint, hogy meg fognak emelkedni a vállalkozások költségei, amik a növekvő terheiket megpróbálják majd tovább hárítani. Mindez további inflációhoz vezet, így növekszik a MOL profitja. Az extraprofit adó miatt végül ez a profit a kormánynál landol.

Az új rendelettel nem ez az egyetlen probléma, a könyvelők szerint van még egy bökkenő.

Zsiday Viktor befektetési blogja

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!