2022. június 23. | 16:28

Az elektromos hajtáslánc jócskán lekorlátozza a hétüléses Zafirát, ám bizonyos körülmények között egészen élhető tud lenni.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Opel Zafira-e Life e-Elegance 75 kWh 2022
Előnyök
fejedelmi kényelem
kulturált hajtás
városi személyszállításhoz kiváló
Hátrányok
200-250 kilométeres hatótáv
magas listaár
elavult műszerfal

Az autózásban jártas ismerőseim mind-mind a szemöldöküket ráncolták, mikor megtudták, hogy az egyterűből kisbusszá fejlődött Zafirából már nem kapható dízelmotorral szerelt változat. Igaz, ez csak a személyszállító változatot érinti, ugyanis az áruszállító Vivarót még kínálják gázolajos motorral.

Adott tehát egy hét személy számára magas komfortot biztosító kisbusz, amire akár a nagycsaládosok 2,5 milliós állami támogatása is igénybe vehető, sőt a zöld rendszám számos előnyét kiélvezhetjük. Nem éppen kedvező körülmények között viszont masszív hatótávcsökkenéssel kell számolni, és a bekerülési költségek sem az átlag magyar pénztárcákhoz vannak igazítva. Lássuk, mik a részletek!

opel zafira-e life teszt alapjarat

Zöld a rendszáma, lényegében ennyi

A Zafira-e Life 5,3 és 4,95 méteres hosszúsággal választható, előbbiért 250 000 forintos felárat számolnak fel. A tengelytáv az M-es és az L-es kivitel esetében is 3,27 méter, nálunk az elnyújtott, csúcs felszereltségű e-Elegance kivitel vendégeskedett. Kinézetre nem sok mindenben tér el a belső égésű motorral szerelt változattól, persze a zöld rendszám serényen rikít az autó két végén, a jobb első sárvédőre helyezték a töltőnyílást, bal hátul viszont meghagyták a folyékony üzemanyag betöltőjének fedelét, de persze ezt kinyitni már nem lehet.

opel zafira-e life teszt alapjarat

Minden előnye odabent rejlik

A „motorháztető” alá klasszikus módon a villanyhajtás elemei kerültek, így ide csomagokat nem lehet pakolni. A hosszított változat esetében nem az utastér, hanem a csomagtér lesz nagyobb, egészen pontosan 700 literrel lehet gazdálkodni.

opel zafira-e life teszt alapjarat

A mindkét oldalon villannyal működő tolóajtókon keresztül könnyű a bejutás az akár 8-9 ülőhelyet is biztosító kabinba. A tesztautó hétüléses változat volt, középen két VIP fotellel, könyöklővel, külön tologatható középkonzollal, amiből két asztalka hajtható ki. A térérzetet tovább növeli a nem nyitható, dupla üvegtető, és az sem utolsó szempont, hogy számos óriás tárórekesz van a műszerfal tetején és a kesztyűtartó sem kicsi, sőt az első ajtók zsebei is képesek elnyelni akár kétliteres palackot.

opel zafira-e life teszt alapjarat

Az első ülések hosszabb távon is megfelelő komfortot nyújtanak és a magas üléspozíció miatt felülről szemlélhetjük az úton folyó eseményeket. Itt a fűthető, deréktámaszos ülések finomhangolása elektromosan történik és a butább, deréknál hullámzó masszázsprogramok közül is választhatunk.

A kormány mögött a francia modellekből ismert, két analóg műszert kapjuk, a műszerfal közepére 7 colos kijelző került – utóbbira legalább az Opelekben ismert betűtípust installálták, míg a műszereknél a Peugeot-stílus köszön vissza. Piros pontot érdemel az önálló klímapanel és kis helyet foglaló menetválasztó kapcsoló.

Tudtad-e?

A Stellantisba olvadás után a Peugeot Rifter/Citroen Berlingo/Toyota Proace City mellett az Opel alternatívája a Combo Life nevet kapta, míg a Traveller/Spacetourer/Proace Verso kisbuszok mellett a Zafira Life kapott helyet, utóbbi elektromos változatát Zafira-e Life-ra keresztelték.

Egy kisautó hajtásával

A Stellantis számos személyautójában megtalálható, 100 kW-os, 136 lóerős villanymotort kapta meg a Zafira-e Life. Az első kerekeket hajtó, 260 Nm-es maximális nyomatékot produkáló motor alapból egy 50 kWh-s bruttó kapacitású akkumulátorból nyeri az áramot, a tesztautót viszont a nagyobb, 75 kWh-s csomaggal szerelték. A 2,2 tonnás, (megpakolva akár 3,1 tonna) meglehetősen nagy homlokfelületű autó esetében nem érdemes észveszejtő gyorsulási élményre számítani, de a maga módján, Sport módban meg tud lódulni – legalábbis akkor, ha csak a sofőr van a fedélzeten.

opel zafira-e life teszt alapjarat

A teszthét alatt többnyire Eco üzemmódban, B-ben, tehát maximális regenerálást alkalmazva használtam, hiszen a WLTP szerint megadott, 330 kilométeres hatótáv tudatában azt éreztem, hogy minden kilométerrel spórolnom kell. Vészesen tud kopni a hatótáv erőteljes kigyorsítások halmozásánál, nem beszélve az autópályás használatról.

Ráadásul autópályán is kizárólag a 110-es tempót mertem megkockáztatni, ilyenkor optimális kinti hőmérsékletben, klímával talán 200 kilométer hozható vele. Országúton, enyhe kigyorsításokkal, 90 km/órás tempónál 250-270 kilométeres hatótáv tűnt valós értéknek. És mivel egészen jól sikerült tartóztatnom magam a teszthét során és a megtett 504 kilométert többnyire országúton tettem meg, a végére 21,8 kWh-s átlagfogyasztást mutatott az kijelző.

opel zafira-e life teszt alapjarat

Alapáron 7,4 kW-os AC töltést enged a Zafira-e Life, felárért viszont 11 kW-ra is képes, ez esetben 7 órát vehet igénybe „tankolás”, egyenáram esetén viszont 100 kW-os töltésre is lehetőség van, ilyenkor 50 percig tarthat 10%-ról 80%-ig tölteni a kisbuszt.

Ár és összegezve

Dízelmotor hiányában nem lesz ideális hosszútávfutó a Zafira-e Life, leginkább városi, agglomerációs közlekedésre tudnám elképzelni, reptéri transzfereket intézni, 3-6 gyereket nap mint nap az oviba cipelni. Az elektromos autózás nagy ellensége a súly és a homlokfelület, ezeket tekintve egészen rosszul áll Zafire-e Life, és fel kell készülni arra is, hogy kevésbé ideális időjárási körülmények között, mondjuk télen, fűtést használva, megpakolva, ne adj isten 1 tonnát maga után vonszolva, 110-es tempónál jócskán csökken a hatótáv, akár 130-150 kilométerre. Szerencse, hogy gyakorlatilag ugyanezt a technikát megkaphatjuk Toyota emblémával, 2,0 literes dízelmotorral.

A Zafira-e Life belépőváltozata M-es hosszal, 50-es akkuval 19 200 000 forintról indul, a másik véglet az L-es változat 75 kWh-s akkuval, Elegance felszereltségben 24 800 000 forinttól vihető haza. A tapasztaltak alapján mindenképp a nagy akkucsomaggal javasolnám a Zafira-e Life-ot, az értékelhető csomagteret pedig az L-es változatban kapjuk, így ebben a konfigurációban, Business Edition felszereltségi szinttel 22 050 000 forintos listaárra készülhetünk.

Opel Zafira-e Life L (2022)

 • Akkukapacitás: 75 kWh
 • Max. teljesítmény: 136 LE
 • Max. forgatónyomaték: 260 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 5306/2010/1890 mm
 • Tengelytáv: 3275 mm
 • Saját tömeg: 2254 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 24,4-27,3 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 21,3 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 0 g/km
 • Végsebesség: 130 km/h
 • 0-100: 13,3 s