csütörtök - 2023. szeptember 28.
25.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Gurul is, meg „Yáris”: Toyota Yaris 1.5 Hybrid 2021 teszt és videó

2021. február 06. | 08:50

Béna szóviccem után szabadon, a Yaris megérett a “jaszkarizásra”.

A Toyota Yaris 1999-ben jelent meg a piacon, mint a gyártó első számú kisautója. Nem sorban az első, de mindenképpen a legnépszerűbb utcai darab a Corolla után. Már a kezdetek kezdetén is rengeteg sikert könyvelhetett magának a modell, volt Az Év Autója 2000-ben, 2003-ban az első olyan kisautó volt, melyből több mint 5 millió darab kelt el, 2016-ban pedig "A Legbiztonságosabb Kisautó" címet is besöpörte. Ezek mellett persze még számos díj illette a Yarkát, csak hazánkban 2657 db Yarist helyeztek forgalomba 2020-ban a Datahouse adatai szerint.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

Úgy gondolom, mostanra a kis városi cirkáló minden tekintetben a csúcsra ért. Van már, és jön is még GR, azaz Gazoo Racing kiadás, amely minden esetben a 200 lóerő feletti teljesítményt és összkerékhajtást ígéri, valamint megérkezett a hibrid is. A Yarist a világ minden piacára gyártják, Japánban Vitz néven fut, néhány területen pedig az Echo névvel illetik. Mostanában érdeklődést mutatok a modellnevek eredetére vonatkozóan, találtam néhány jópofa elnevezést. Vegyük például a Camryt, amely a japán kanmuri, azaz korona szóból formálódott. Véletlenül persze létezik egy Toyota Crown elnevezésű, szintén szedán modell is.

Sajnálatos módon a Yaris nem járt ilyen jól, ugyanis a névválasztásban érezhető a szándék, mégis egy kicsit szerencsétlenre sikeredett. A gyártó állítása szerint a Yaris név gyökere az ókori görög mitológiából érkezik, ahol is a Charis szó a szépségre, eleganciára és fiatalságra utalt, ehhez tapasztották hozzá a német eredetű „Ja”, azaz igen szót, majd rontották el a helyesírását, így lett Ya. Nos, véleményem szerint ez a sztori erősen kezdő ppc manager szagú, de hát ezt kaptuk, ezt fogadjuk el. Kanyarodjunk is vissza a lényegi dologhoz, a vadonatúj és minden kétséget kizáróan csúcs Toyota Yaris hibridhez, ami annyira tetszett, hogy minden további nélkül megtartottam volna, még ebben a hirtelenpiros színben is. Meg hát, ugye Yaris hibrid nálam még nem volt, ám a Toyota ebben jeleskedik. Ismét nem csalódtam, bár erre a pozitív élményre bizony 9 évet kellett várni.

Pofátlanul pofás lett a kocsi, amit nem gáz, ha apu behúz anyutól

A Yaris már a vadiúj TNGA-B platformon nyugszik, valamint 55 mm-rel rövidebb, mint elődje volt. Nem csupán hosszában, magasságában is megcsappant, 4 cm-rel került lejjebb, amivel már egy padkagyilkos sofőr baja igencsak meggyűlhet, hiszen nem csupán a felniket, most már az első szoknyát és a köténylemezt is könnyű ledarálni. A gyártó összesen 4 felnit kínál a Yarishoz, amelyből a tesztautó Premiere felszereltségéhez a legnagyobb, 17-es, 5 duplaküllős könnyűfém cipők dukálnak. A kéttónusú, Korallpiros és fekete fényezés tetszetős, már ha szereted a pirosat. A Yaris 3940 mm-es hosszával, 1745 mm-es szélességével és 1500 mm-es magasságával a Hyundai i10, a Volkswagen Polo és a Mazda 2 vetélytársa, de engem egyik sem győzött meg annyira, mint a Yaris.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

A fentieknél sokkal izgalmasabb újdonság, hogy az autó egy valóban más, sokkal inkább hot hatch jellegű kocsi lett, mintsem városi kisautó. A dizájnerek a kuromame, azaz a feketebab és egy jól megtermett bika kiállását használták inspirációként. A bab a kifejezetten kerekded részletekre, a sárvédő ívekre, a tetővonalra és az orr formájára igaz, a bika pedig az autó egységes megjelenésére. A “feje” alacsonyan, a feneke magasabban végződik, emelkedik az autó vonala oldalról. Ettől egy éppen rajthoz álló sportoló és valóban egy támadni készülő, erőtől feszülő bika jut az ember eszébe.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

A tervezők figyeltek rá, hogy a látvány egységes és kifinomult maradjon amellett, hogy számtalan idom és él jellemzi az új Yarist, teljesen új a hűtőmaszk és az első lámpa-ködlámpa elrendezés is, valamint a hátsó rész sem maradt érintetlenül. Az autón teljes szélességében végigfutó hátsó lámpák, és azok keretei egy bumerángot formálnak, mely tovább pezsdíti az amúgy zsizsegő látványt. Vonalak, élek és domborulatok mindenhol, valamint egy nagyon versenyautós kiegészítő féklámpa alul, középen.

Atom a sötét beltér

Összességében a Yaris hossza csökkent és szélessége, valamint tengelytávja nőtt, a beltér nem sokat változott helykínálat terén, már ha a közvetlen elődről beszélünk, ugyanis abban jelent meg először a kifejezetten ergonomikus és kényelmes elrendezés. Peti kollégám egy korai darabot birtokol és nem viccelek, utálja, mint az állat, a helykínálatba azonban még ő sem köt bele. Fontos azonban megemlítenem, hogy a Yaris továbbra is egy nagyon “meghitt” kisautó, de azért 4 felnőtt mérsékelt távolságokon kényelmesen elfér.  Amit egyébként nem hinnél el, ha kívülről nézed, hiszen nagyon aprók a hátsó ajtók és azok nyílásai, ám ha sikerült behajtogatnod magad, végül is tök jól elférsz. Persze ez méretemhez tartozó hobbitokra nem vonatkozik, mert ők akár repülőrajttal is betalálnak a kocsiba.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

Ami kifejezetten tetszett, hogy kuka fekete belül, és ez alól csak az ajtókárpitok lógtak ki, melyek kellemes szürke szövetben pompáztak. Akad némi zongoralakk, de ezt már észre sem veszem. A Premiere felszereltséghez jár a JBL hangrendszer, amelynek ha jól alátekersz, erős műanyagrezgető hatásai vannak. Persze ha nem üvölt, nem rezeg, azért mégis feltűnt, hogy bizony van ott némi kopogás a bevallottan bőrhatású borítás alatt. A csúcs-csomag tartalmaz még részleges, de valódi bőrt is, amely a kormánykeréken és a váltón helyezkedik el. A pakolhatóság brilliáns, körbenézel és látod, hogy melyik rekesz várja a mekis krumplit, és melyikbe pakolhatsz akár másfél literes üveget is.

Kaptam a tesztautóba vezetéknélküli töltőt, kétzónás klímát, ülés- és kormányfűtést, valamint egy csomó fizikai gombot, aminek nagyon örültem. Az ülésfűtés gombja még mindig tiszta ’90-es évek, szerintem jópofa részlet. Az ülések nagyon kényelmesek elöl, megfelelő az ülőlap hossza, és a kialakítás is rendben van, kellően öleli az utast és tartja fix pozícióban. Nem szabad megfeledkezni a Tokyo Fusion varrásról és mintáról, amelyek az üléseken voltak, szerintem brutál jól néznek ki, nagyon modern, mégis ízléses a megjelenés. 

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

Van Apple Carplay és Android Auto kábelen csatlakoztatva, valamint rendelhető Navi csomag is, ám egyik felszereltséghez sem jár alapból. Ez nekem egy kicsit fura, hiszen az egyik legalapvetőbb funkció, amit az ember használ az autóban, ám való igaz, hogy az okos applikációk gond nélkül tudják helyettesíteni azt. Mindenesetre gomb az van előkészítve neki, és az árlistában is megtalálható.

Hibriddel az igazi

A Yaris jelenleg 5 felszereltséggel és 3 motoropcióval érhető el, később pedig érkezik majd tesztelésre egy vaddisznó GR verzió is. Az 1,0 literes VVTi nem nagy kaland, és a szimpla 1.5 Dynamic Force benzines sem kirívó a piacon, ám a Toyota legmodernebb hibrid hajtásával kombinálva igazán ütős és megdöbbentően ésszerű választás. Az emlegetett hibrid rendszer az 1,5 literes, Atkinson ciklusú benzinesből 92 lóerőt, a hajtásért felelős elektromotorból 80 lóerőt generál, amellyel 116 lóerős összteljesítményt érünk el, 120 Nm-es nyomatékkal 4000 fordulat/perc mellett.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

Ez a teljesítmény városba és rövidebb autópályázásra tökéletes. Nagyon okosan működik a Toyota hibrid rendszere, hiszen már nagy sebességnél is képes (70-120 km/h) teljesen EV módban haladni, valamint, ha ügyesen gazdálkodik az ember a visszanyert energiával, még a kigyorsítások sem égetnek extra mennyiségű benzint. Dugóban tökéletesen kitapasztalható, hogy meddig kell nyomni a gázt és mennyire erősen a féket, hogy akár kerületeken át elektromos módban haladhass. A fogyasztás is nagyon rendben van, hiszen az én acélos, tonnás lábam alatt is 5,1 liter volt a fogyasztása. A gyártó 3,8-at ígér, de magamtól még csak álmomban sem várok ilyet, azonban egy Toyotás kolléga 4 liter környékén autózott elmondása szerint.

A Yaris elérhető a kicsi motor esetében 5-ös manuális váltóval, a nagyobb benzineshez már van eCVT és 6-os manuális is, a hibridhez minden esetben CVT dukál. Egyébként ahogy azt már több Toyota modellnél is észrevettük, a CVT idegesítő monotonitását egy leheletnyi fordulatszám-növeléssel, “gázfröccsel” ellensúlyozza a rendszer, ám ettől még ugyanúgy egy bégető fokozatmentes marad. Megszoktuk, nem szeretjük, de cserébe nagyon kényelmes. A váltókaron található egy B állás is a D alatt, amely automatikusan a lehető legtakarékosabb módban használja a hajtásláncot.

Mozgékony, az már bizonyos

A kis city cruiser elöl MacPherson, hátul pedig csatolt lengőkaros felfüggesztéssel dolgozik, a kerekek pedig eléggé a sarkokon vannak, ezzel együtt egészen feszesnek és sportosnak nevezhető. Nekem tetszik az alacsony tömegközéppont, kifejezetten üdítő az elődök dölöngélős csónak érzése után. Méreteiből adódóan nagyon könnyen manőverezhető kocsi, a széles kerékíveknek köszönhetően pedig a tükröből is pontosan látod, hogy meddig ér az autód. Természetesen a vezetéstámogató rendszerek is sokat segítenek, ám érdekes kombináció volt, hogy tolatókamera van, radar azonban nincs, tehát nem sípol, ha túl közel mész valamihez. Tapasztalt sofőröknek, sőt, kezdőknek sem jelenthet igazából ez gondot, azért az ember agya már rá van állva, hogy sípolás mindig van, kamerakép azonban nem minden esetben, és nem fordítva.

Toyota Yaris hybrid teszt alapjáraat

Összességében jó vezetni a Yarist, van benne annyi kurázsi, hogy ne legyen unalmas, de semmiképp sem nevezhető életveszélyesnek. Nekem nagyon tetszik, hogy az autó minden út végén kiírja, hogy milyen hatékonysággal használtad a hibrid rendszert, apró öröm az életben, ha napról napra jobb pontokat szerzel.

Ár és összegezve

A Yaris induló ára a legkisebb motorral 4 990 000 forint, a hibrid pedig 6 490 000 forintról indul. A Toyotának jelenleg több akciója is fut, melyek részleteit a gyártói weboldalon megtalálod. A tesztautó 7 985 000 forintot kóstál, ami azért már elég hard egy városi kis kocsiért. „Apu vedd!” meg friss jogsisok valószínűleg imádni fogják. Emellett remek autó lehet családoknak is, ahol anyu csak rohangálósnak használja, de apu se ég benne, mint a norvég kisgyerekek a Balaton parton. Ami pedig a legfontosabb, hogy városi kocsinak egyszerűen hibátlan.

Toyota Yaris 1.5 Dynamic Force Hybrid (2021)

 • Lökettérfogat: 1490 cm3
 • Hengerek száma: 3
 • Belsőégésű motor max. teljesítménye: 92 LE
 • Max. összteljesítmény: 116 LE
 • Max. forgatónyomaték 120 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 3940/1745/1500 mm
 • Tengelytáv: 2560 mm
 • Saját tömeg:1090 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 3,8 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,1 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 112 g/km
 • Végsebesség: 175 km/h
 • 0-100:9,7 s
Íme 6 félelmetes teljesítményű német tuningautó Ne szombaton mosd a kocsid: sáros eső közeleg

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!