2019. november 21. | 17:59

Kezeim közé került az új Toyota Corolla Touring Sports, nem hazudok, kéne!

Nincs olyan személy a földön, aki ne hallott volna még a Toyota Corolláról. A modell számos tinifilmben volt az a családi kocsi, amiben megvolt az első csaj, amibe beleszülettek a gyerekek és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy amióta csak létezik a modell, azóta szerepel a motorsportban is. Ha már motorsport, magának a Corollának egy teljes ágazatot köszönhetünk, hiszen azzal a bizonyos AE86-al tették le a hegyi driftelés alapjait annak idején japánban, amiből később a ma ismert D1 és Formula Drift szintű versenyek kifejlődtek.

1966-ban az E10 karosszéria kóddal indult útjára egy hatchback formájában, azóta 11 sikeres generációt tudhat maga mögött, továbbá jelenleg is fut a 12. E210-es jelölésű új generációs Corolla. Ebből is a Touring Sports kivitel került a kezeim közé, a 2,0 literes hibrid hajtáslánccal. Nem elhanyagolható a tény, miszerint mióta Corolla létezik, azóta gyakorlatilag csak pickup kivitel nem érkezett még belőle. Gondolj csak a Versóra és a szedán, vagy a tesztautóhoz hasonló kombi kivitelekre. Ha a Suzuki Swift népautónak számít Magyarországon akkor elmondhatjuk, hogy a Corolla a világ Swiftje. Hazánkban is rengeteg rohangált belőle az utakon, és rohangál jelenleg is. Csak a családomban volt vagy 4 különböző generáció az évek alatt, így bizton mondhatom, hogy a Corolla beválik! A többféle kivitel gyakorlatilag a halandó ember hétköznapjaira - legyen az fiatal felnőtt, családos, vagy nyugdíjas – kínál tökéletes megoldást, használhatod bevásárlósnak a hatchbacket, és szállíthatod a biciklit meg a kutyát a kombiban, a szedán pedig éppen ideális két gyerekes családoknak.

Toyota Corolla Touring Sports - vagány, mint minden új Toyota

A kocsi külső megjelenése teljesen kizárja az érzést mi szerint létezik olyan, hogy öregedés. Elképesztően lendületes és masszív a vonalvezetése, megjelenik a jellegzetes Toyota, X alak a hűtőmaszkon és az egész orrészen, amelyet a felső sarkokban remekül zárnak a különleges alakú Multi-Beam LED fényszórók. A motorháztető vonala roppant mélyre lett húzva, egészen robusztus hatása van kintről és bentről is.

A Touring Sports választható 16, 17 és 18 colos könnyűfém felnikkel, az én tesztautómon éppen egy 18-as volt, melynek mintázata kissé germános már az én szememnek, de mostanság ez a divat, legyen! A kocsi hátsó részén ismét egy kellemes meglepetésbe futhat az ember, ugyanis van itt két szép króm kipufogóvég, amiből valamiféle hangocska is keletkezik sport üzemmódban. A hátsó LED lámpák formáját is dícsérhetném de elég csak rájuk nézni, beleszeret az ember szavak nélkül is, valamint a szélesség jelzők is csinosak. Elvétve krómcsíkokat is találni de ezeket inkább kommentár nélkül hagyom, nem tudok megbékélni vele sehogy sem.

Toyota Corolla Touring Sports - hófehér átok, a belső, ami akkor is elkopik, ha nem használod

Valamiért a gyártók még nem engedték el a világos belsővel felszerelt modelleket, többségében magas felszereltségi szinteken elérhetőek a világos borítások és akárhogy vakarom a fejem nem tudok rájönni, hogy mi értelme van egy fehér bőrülésnek, ha 1 hét alatt elkoszosodik a fekete farmeremtől, illetve bármitől, amit hordasz. Nagyon jól néz ki ezt el kell ismerni, de iszonyatosan diszfunkcionális döntés. Na sebaj, szerencsére további 7 sötét beltér árnyalattal kínálják alapból a Corollát és csak választható opció az előbbi.

Az említett problémán kívül azonban egy szavam sem lehet a beltérre, bár valamivel puritánabb, mint a Camry volt. Kellemesen tágas, a hátsó üléssoron is kényelmesen elfér 3 gyermek vagy két felnőtt, a láb és fejtér bőséges, az üléseket 60:40 arányban még dönteni is lehet. Az első sorban, főleg a vezető ülést koptattam én is tovább, a kényelemre és az állíthatóságra nem volt panasz részemről, gyorsan megtaláltam az optimális és kényelmes üléspozíciót. Az tesztautó Executive csomagja magában hordoz két sport ülést is elől, amit azért csak kis túlzással neveznék sportülésnek, minden esetre remekül tartanak lendületesebb kanyarodás közben is.

A multimédia és kényelmi rendszer hozza a szokásos Toyota színvonalat, Toyota Touch® 2 rendszerrel ellátott 8” érintő kijelzőn navigálhatsz, bluetooth kapcsolaton keresztül zenélhetsz, telefonálhatsz és követheted az autód aktuális állapotát és teljesítményét. A hangélményről a JBL gondoskodik, VIP felszereltség esetén 8 hangszóróval teszi ezt.  Természetesen USB aljzatos töltő, két zónás klíma és opcionálisan tetőablak és első hátsó ülésfűtés is kényezteti az utasokat. A gyártó a beltérben is szívesen hangsúlyozza ki, hogy hibrid gépben ülsz, így elvétve kellemes kék hangulatvilágítást is csempésztek ide-oda. Az anyaghasználat és az összeszerelés is igényes, akármerre nézel, és akármit fogsz meg az rendben van.

A sofőr előtt egy elsőre kicsit káoszos elrendezésű head-up display is található, de valahogy én nem tudtam hozzászokni, maradtam a 7 colos digitális műszerfalnál. A Corolla belterének egyik legfontosabb jellemzője azonban a Touring Sports esetében a variálhatóság. Az 596 literes csomagtartó a hátsóülések lehajtásával akár 1591 literre is bővíthető, amivel két személy esetén gyakorlatilag két körben elköltözöl, már ha a bútorokat lapra szereled.

Toyota Corolla Touring Sports - agilis, dinamikus kis gép ez

Az új Corolla a Toyota globális TNGA platformján nyugszik, elől MacPherson hátul dupla keresztlengőkaros felfüggesztés dolgozik. Az elődhöz képest merevebb lett a karosszéria, és alacsonyabbra került a tömegközéppont, amivel a japánok elérték, hogy a közel 4,7 méteres autó könnyen kezelhető és fordulékony legyen. Nem is bizonyítja ezt más jobban, mint a minimum 10,4 méteres fordulókör. A szélesebb nyomtáv, feszesebb futómű miatt érezhetően csökkent a kocsi kanyarbéli karosszéria dőlése, nem érzi az ember, hogy jaj felborulunk!

Az erőátvitelről egy e-CVT automataváltó gondoskodik, amely, ha hozzászokik az ember egészen okosnak is nevezhető. Ügyesen vált a gép az EV és a besőégésű mód között, szinte észrevehetetlen a menetközbeni váltás. Futás zaj azonban akad némi csekély mennyiségben, a szigetelés a kerékjáratokban nem sikerült olyan jól, mint a Camry vagy a CH-R esetében. Három választható futási mód között lehet kapcsolgatni, ezek az ECO, a NORMAL és SPORT. Érezhető különség a sport módban van, ahol szokás szerint felkeményedik a futómű és direktebbé válik a kormányzás és a gázreakció.

A kocsi végsebességét 180 km/h-nál húzták meg a gyárban, véleményem szerint tudna többet is. A 0-100-as sprintet pedig 8,1 másodperc alatt teljesíti. Ha az ember megtanulja beleszámolni a CVT váltó és a hibrid rendszer okozta lassú kezdeti gázreakciót a gyorsításba, akkor megledülés után egészen fürgén közlekedhető a járgány.

Toyota Corolla Touring Sports - lovamat, országomat egy hibridért!

Na jólvan, azért nem akarok túlzásokba esni, el sem tudom képzelni az életem egy valamire való huszonéves belsőégésű nélkül. Azért, ha megtehetném minden további nélkül vásárolnék egy vadi új Toyota hibridet is. Mert öcsém ezek zsenik, lábam nehezebb, mint egy hegyi trollé, és mindennel irtózatosan sokat tudok megetetni de a Toyota hibridekkel nem megy. Egyszerűen túl jól működnek. Így akinek fontos szempont a fogyasztás nagyon nyugodt szívvel ajánlom, hogy kezdjen bele a Toyota hibridezésbe.

Érzelmi alapokról egy kicsit a nyersadatokra terelve a szót, a Toyota 2017-ben előszőr ez E170-es karosszéria alá rejtett hibrid hajtást a Corolla történelem során. Mostanra ugyanazt a 4. generációs hibrid rendszert alkalmazzák, mint például a Lexus UX 250h esetében, és ami a következő CH-R-be is kerül majd. Számszerűsítve egy 2,0 literes Hybrid Dynamic Force erőforrás, amely 180 lovas teljesítményre képes. Városban bőségesen elég, de még autópályán sem nevezném kevésnek ezt a lóerőt, főleg nem 6,4 literes átlagfogyasztás mellett. A motor palettán, található még egy 1,8 literes hibrid és egy 1,2 literes turbós egység is.

Toyota Corolla Touring Sports ár és összegezve

Az új Corolla jelenleg 3 kivitelben érhető el a legolcsóbb a szedán kivitel, amelyet már 5 400 000 forinttól megvásárolhatsz, a hatchback kezdő lista ára   5 450 000 forint, az általam tesztelt Touring Sports pedig már 5 750 000 forinttól elérhető. Azoknak ajánlom a Corollát, akik nem vágynak a Camry, vagy akár a Lexus prémium és luxus érzetére, mégis szeretnének egy igényes és megbízható, tartós autót vásárolni melynek fenntartási költségei sem szöknek az égbe. Nekem nagyon tetszett, akár még a kombiban is elfogadnám, de mindenképpen a hatchback lenne az álom választásom, természetesen az erősebb hibrid hajtással!

Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Dynamic Force Hybrid CVT (2019)

 • Lökettérfogat: 1986 cm3
 • Hengerek/szelepek hengerenként: 4/4
 • Max. teljesítmény belsőégésű motor: 152 LE/190 Nm
 • Max. teljesítmény elektromos motor: 109 LE/ 202 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4650/1790/1435 mm
 • Tengelytáv: 2700 mm
 • Saját tömeg: 1465-1560 kg
 • Tesztfogyasztás: 6,4 l
 • CO2 kibocsátás: 84-89 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 8,1 s