Elszáll felettünk az idő. Unalomig ismételt szöveg, de az emberiség még nem talált módot arra, hogy az időt manipulálni tudja. A divat és a trendek alakításához van valamennyi közünk: az autóiparban is folyamatosan cserélődnek, változnak az igények, megszűnnek, újjászületnek márkák és típusok, új kütyükre vágyunk, új meghajtási formákat keresünk. Az emberiség 1964-ben találkozott először a Ford Mustanggal. A ponycar kategória éllovást az élni vágyó fiatalok vittek sikerre, ahogyan a 2021-ben megjelenő Ford Mustang Mach-E-t is a villanyautózás felé egyre közelebb kerülő tehetős, pusztán csak közlekedni akaró fiatalság futtathatja fel. Igen ők, nem a benzingőzben fogant társaik.

ford mustang mach-e teszt alapjarat

A Mustang-fanatikusok Facebook-csoportjaiban fröcsögve szidták a Ford névfelelőseit, miszerint a legenda meggyalázása történt. Én nem aggódnék a helyükben, hiszen a Makitól függetlenül lehet továbbra is rendes, V8-as Mustangokat vásárolni, még ha itthon korlátozott számban is. Tetszik vagy sem, a kor szelleme és a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák elektromos autót kívánnak, a tehetős újautó-vásárlót pedig nem igazán érdeklik a megnevézes mögötti tartalmak, ők csak egy stabil, borzasztóan vagány, hatótávpara nélkül autózható villanyautót szeretnének, ami a Mustang Mach-E képében úgy tűnik, hogy egy ideális választásnak tűnik.

Szabadidő-autó is, sportos is, villanyos is

A Ford nem bízta a véletlenre: teljesen új alapra fejlesztett villanyautót. Számos ötletet merítettek az USA-ban legkomolyabb kihívónak számító Tesla Model Y-tól, ebből már lehet következtetni arra, hogy igen, egy sportos crossovert faragtak a Mustangból, bár személy szerint sokkal inkább örültem volna egy ötajtós fastback vagy kupé modellnek. A piac tuti receptje alapján készült, hiszen a kisportolt krumpli fogy, tény, hogy méretei imponálóak, hiszen közel 4,8 méter hosszú, 1,6 méter magas, 1,88 széles a tengelytáv pedig 2,95 méter hosszú.

ford mustang mach-e teszt alapjarat

Elöl-hátul jól látható módon jelenik meg az „Untamed” csődör motívuma, a LED-es fényszórókat is a V8-as testvérektől lopták, az első lökhárító alsó szakaszába aktív lamellákat helyeztek. A kilincsek megszűntek létezni, a Teslához hasonlóan kellett valami egészen más bejutási metódus, a hátsó ajtókon ügyesen elfedett gomb megnyomása után ugrik ki az ajtó, viszont fogantyúk nem kapunk, elöl azonban foggal-körömmel kapaszkodva könnyedén ki lehet nyitni az ajtókat. A B-oszlopra helyezett számsorral kódot is megadhatunk a bejutáshoz, telefonunk is használhatjuk slusszkulcsként, sőt különböző kulcsok felismerésére is képes az autó - családon belül ilyenkor mindenki a saját beállításai szerint ülhet be azonnal az autóba.

Lesni ér

Nem csak külső, de belső kialakítás terén is vélhetünk Teslás jegyeket felfedezni: ilyen a középre tökéletesen fantáziátlanul elhelyezett, 15,5 colos álló kijelző, melynek az alsó részén fixen jelenik meg a fizikai gombokat mellőző klímapanel. Az amerikai konkurenssel ellentétben a kormány mögé is kapunk egy 10,2 colos panelt, amin a hatótáv és a töltöttségi szint állandóan jelen van. A hangerőszabályzó elhelyezése ízléses, azonban a fémhatású műanyag már kevésbé, ugyanez a menetválasztó tárcsáról is elmondható. A magyar nyelvet nem tudó szoftver egészen stabilan teljesített a teszthét alatt, bár nem fut annyira simán és olajozottan, mint egy Teslában, cserébe a személyre szabhatósága határtalan. A vezeték nélküli Apple Carplay és Android Auto alap, az autó képes az útvonalakat úgy megtervezni, hogy a töltőpontokat és töltési időt is belekalkulálja, sőt a Teslához hasonlóan egy előzetes regisztrációt követően már nem kell a bankkártyával sem bajlódnunk, a töltés után az applikáció elvégzi a fizetést helyettünk.

ford mustang mach-e teszt alapjarat

A helykínálat elöl-hátul rendben van négy felnőtt számára, az ülések az amerikai igényeknek megfelelően puhára vannak tömve, az ülőlap hossza is elegendő és nem érezzük azt, hogy kakasülőn ülnénk az alattunk heverő akkucsomag miatt. Hővédelemmel ellátott fix panoráma tetőt is kaphatunk a B&O hifirendszer mellett, amiket igényes szövetburkolat mögé rejtettek. A középkonzol a térd kitámasztásánál hajlamos a nyekergésre és az ajtópanel sem éppen masszív hatást kelt, de az összkép egészen kellemes. A fő villanymotor hátra került, így az összkerekes változat esetében az első villanymotor miatt 81 literes lesz a frunk, ahová a kábeleket kényelmesen el lehet helyezni. A nagyobb poggyászoknak hátul 402 literes csomagtér jut, amit a hátsó ülések ledöntésével 1420 literre lehet bővíteni.

Az erősebbet, nagyobb hatótávval kérném!

Minden csendesnek és stabilnak tűnik az első pár méteren, megugrik, ha kell, azonban érezni, hogy 500 kilót húz a hasa alatt. Autópályán sem jön zavarba, mintha egy normál autóban ülnék, de nincs nyoma rezdülésnek, motortérből érkező morajoknak. A bruttó 88 kWh-s, folyadékhűtéssel és fűtéssel ellátott akkucsomag a WLTP szerint 540-610 kilométert enged egyetlen feltöltéssel, a műszer a legjobb esetben 440-et mutat, ami a számára ideális városi, agglomerációs környezetben hozható is. Elérhető egy kisebb 68 kWh-s akkumulátorral is, ezt DC-vel maximum 115 kW-tal, míg a tesztautót 150 kW-tal is lehet tölteni nagyjából 45 perc alatt 0-80% között. AC töltéssel 11 kW-ot tud, konnektorról nagyjából két nap lenne teljesen feltölteni. Piros pont azonban, hogy kétféle töltőkábelt és ipari átalakítót is ad az autókhoz a Ford.

ford mustang mach-e teszt alapjarat

Az egymotoros változat 269 lóerőt teljesít, a tesztautó azonban előre is kapott villanymotort, így 351 lóerő áll a rendelkezésünkre 580 Nm-es maximális nyomaték mellett. Untamed (zabolátlan) módban persze élénkebben reagál a gázpedál állására és a kormánymozdulatokra, sőt ilyenkor mesterséges módon próbálnak V8-as hangot imitálni odabent egyfajta űrhajós zúgással vegyítve, ami őszintén szólva nem volt éppen meggyőző. Active és Whisper módban is élvezet használni a 2,2 tonnás masinát, ami 5 másodperc alatt éri el a 100 km/órát és 180 km/h a végsebessége. Jövőre érkezhet a GT kivitel 487 lóerővel, 860 Nm-rel és a gyorsulásban rejlő szórakoztatást még inkább kimaxoló, 3,7 másodperces 0-100-as sprinttel.

Egy villanyautó lehet sportos?

Amennyire lehetett, igyekeztek a súlyon spórolni a Mach-E tervezésekor, ezért a motorháztető, a csomagtérfedél és a sárvédők, valamint a futóműelemek nagy része is alumíniumból készült. Elöl MacPherson, hátul ötlengőkaros felépítést találunk, a GT változathoz lesz majd elérhető a Ford-féle Magneride adaptív lengéscsillapítás. Lehet vele forszírozni a tempósabb kanyarvételt, egészen élénken reagál a kormánymozdulatokra és persze az azonnal megjelenő nyomatékkal is csínján kell bánni. Nem tudom eldönteni, hogy egy fokkal feszesebb vagy lágyabb hangolás tett volna jót neki, az azonban biztos, hogy a hétköznapi használat során nehéz kivetni valót véltem felfedezni a futóművében, talán a gördülési zajon és az úthibák keltette felütéseknél lehetett volna halkabb. A 19 colos kerekek mögött elöl négydugattyús féknyergek lapulnak, amikre valójában sok szükség nincs, ha az ember kihasználni az egypedálos funkcióban rejlő előnyöket.

ford mustang mach-e teszt alapjarat

Vezetéstámogatók terén hozza a trendeknek megfelelő elvárásokat, gyakorlatilag minden van, mi szem-szájnak ingere az adaptív követéstől kezdve a sávtartón keresztül a vészfékasszisztensig és a szép képet festő, 360 fokos kameráig. A tempomat a sebességkorlátozó táblákat is képes felismerni, de ha kell adaptív tempomatként, sőt normál tempomatként is tud működni. Piros pont, hogy a sávtartó ki- és bekapcsolása immáron egy gombnyomással intézhető a kormányról.

Ár és összegezve

A Ford Mustang Mach-E minden olyan prémium autótulajdonosnak ideális lehet, aki a vezetést többnyire a városba, városok közelébe koncentrálja. A Ford több mint vállalható csomagot rakott össze a Mach-E képében, amiben el lehet férni, van kétféle akkucsomag, összkerékhajtás, ha kell plusz lóerők, kellő mennyiségű egyedi megoldás egy borzasztóan menő külsővel párosítva. A családi villanyautózás valahol az ID.4-nél, Skoda Enyaq-nál kezdődik, még sportosabb alternatíva a Jaguar I-Pace lehet, olcsóbb villanyautónak pedig az Ioniq-ot tudnám javasolni, hiszen az egymotoros, kis hatótávval rendelkező Mach-E 20,6 milliótól indul, a tesztautó azonban már 26,7 millióba kerül, így esélyünk sincs az állami támogatás igénylésére. Az biztos, hogy hamar el fog fogyni a Magyarországnak szánt kontingens, az első darabokat augusztus környékén adhatják át újdonsült tulajdonosaiknak.

Ford Mustang Mach-E 4X 98.8 kWh (2021)

  • Akkukapacitás: bruttó 98.9 kWh
  • Max. teljesítmény: 351 LE
  • Max. forgatónyomaték: 580 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 4712/1881/1597 mm
  • Tengelytáv: 2984 mm
  • Saját tömeg: ~ 2200 kg
  • Tesztfogyasztás: 22,2 kWh /100 km
  • Végsebesség: 180 km/h
  • 0-100: 5 s