A RAV4 hivatalosan 1994-ben mutatkozott be, ám gyökerei kicsit távolabbról erednek. 1989-ben kezdték fejleszteni a Toyota SUV modelljét és ha hiszed, ha nem, kezdetben bizony még a Corolla lemezére épült. Az évek során a RAV4 elérhető volt 3 és 5 ajtós verziókban, mostanra pedig már a 2019-es bemutató óta az 5. generáció, azaz az XA50-es karosszériája is gurul az utakon, nem kis számban. 2020-ban Európában 90 761 db kelt el, világszerte pedig összesen 807 948, amiből több mint 300 000 már hibrid.

toyota-rav4-black-edition-teszt-alapjarat

Egyértelmű tehát, hogy a CH-R kistesó mellett a RAV4 is egy népszerű SUV, és már a nagyobb méretekre vágyók igényeit is kielégíti. A szerkesztőségnek olyan szerencséje volt, hogy egymás után tudtuk megnézni és kipróbálni a RAV4 Black Editiont, majd a „vacsi” új plug-in hibrid verziót. Ebben a cikkben azt tudhatod meg, hogy a már korábban bemutatott RAV4 Hybrid miben más a Black Edition kiadás miatt.

Fekete, mint a lelkem

Biztosan senki nem fog meglepődni azon, hogy a Black Edition fekete. Megláttam a naptárban az autót és már akartam, vakon. Fekete, Toyota, hibrid, mi kellhet még Adrinak egy jó járkálós autóba? Az égvilágon semmi. Aztán jött a tesztautó-átvétel napja, megláttam a kocsit és teljes extázisba estem, hogy öcsém, nekem ez kell! Nem tudtam elégszer elmondani, a RAV4 alapból is eléggé szögletes, fiatalos. Nagyon jól néz ki az alapfelszereltségekkel, 17-es és 18-as kerekeken is, de ez a csutka fekete kiadás, amelyhez már járt a 19-es felni. Bár szerintem még mindig ordenáré magas, de ez már az én hülyeségem.

toyota-rav4-black-edition-teszt-alapjarat

A kékesen csillanó, fekete karosszériaszín eredeti nevén Galaxy Black, a magyar prospeskusba már fekete gyöngyház kék néven került be.  Ezen kívül a Black Edition hozománya, hogy a visszapilantók, a grillrács, az első lökhárító takarólemeze és a hátsó spoiler egy még “glossybb”, azaz sokkal fényesebb fekete színt kapott. Na nem mintha a szó szerint kukafekete autón ez nagyon elütne, azért jó ha tudjuk, mire adunk annyival több forintot.

Beülsz, és akkor is fekete

Ismét nincs túl sok új az éjszaka sötét leple alatt, a Black Edition belülről is teljesen fekete, ám itt azért már incselkedtek mással is a dizájnerek. Szeretem a különleges kiadásokat, mert ezeknél nincs lehetőség a variálásra, ilyen, aztán kész. És ha tetszik megveszed, ha nem tetszik, választasz helyette egy másik felszereltséget. Vegyük azt az esetet, hogy tetszik. Akkor bizony elmondhatod magadról, hogy a szintetikus, fekete bőr borítás, amely az autó minden négyzetcentiméterére rákerült a kormánytól az ülésekig, bizony elnyerte a tetszésedet.

toyota-rav4-black-edition-teszt-alapjarat

A nagyon szolid szürke varrások és szegések megadták a kellő csavart a megjelenéshez. Ha szereted a nagy zenét, akkor a JBL prémium hangrendszert bizony örömmel szólaltatod majd meg minden utazás során. A kevés szálcsiszolt hatású műanyag, ami maradt a 8 colos infotainment körül, az ajtókárpitban és a gombokon jó tapintású és kellően fizikai, ahol kell.

Motor, meghajtás

A Black Edition a már megszokott 2,5 literes, öntöltős hibriddel érkezett, azt viszont variálni lehet, hogy elöl hajtson vagy mindenhol. Amennyiben a négykerék-meghajtást választod, amilyen a tesztautó is volt, 223 lóerő áll rendelkezésedre. Ebből 206 köszönhető az Atkinson-ciklusú négyhengeres belső égésűnek, a maradék pedig az elektromotornak/motoroknak. Mert ugye ha összkerekes a géped, a hátsó tengelyt egy saját elektromotor hajtja, ami nem jár folyamatosan, csak ha indokolt. Kerestem a kapcsolható összkerékre utaló gombot, de túlzásokba estem, ez egy SUV, nem pedig igazi terepjáró. Na, de ettől még nagyon szuper és annak, aki nem hegyoldalon akar léptetni vele, csak alkalomadtán kimenni a telekre, gyakorlatilag nem is kellhet több. A fogyasztást a gyártó 5-6 liter közé ejtette be, és ez minden további nélkül meg is felel a valóságnak, teszthetem során 5,1 és 5,9 liter között csipegetett.

toyota-rav4-black-edition-teszt-alapjarat

Vezethetőség, futás

Sokáig mondogattam, hogy van a Mazdákban egy érzés, ami mérettől, erőtől és modelltől függetlenül mindig ott van, ez pedig megismételhetetlen. Na az a durva ebben, hogy igazából mostanra a Toyota is tudja. Méreteitől és kivitelétől függetlenül minden Toyotát imádok vezetni, nem olyan, mint a Mazdákban de akkor is egy sajátos, japános élményt nyújt az összes, amivel nem tudok betelni. A RAV4-et is burtálisan könnyű manőverezni. Persze ebben segít a Fekete Kiadáshoz járó 360 fokos kamera is, valamint számos olyan biztonsági és vezetési segédlet, amelyek már az alapokban is megtalálhatóak. Nem szeretném túl sokáig szaporítani ezen szekcióban a szót, hiszen Márk korábban már bemutatta nektek ezt az autót ezzel a hajtással és annak minden csínjával bínjával, valamint hamarosan jön a plug-in hibrid videótesztünk is róla.

toyota-rav4-black-edition-teszt-alapjarat

Ár és összegezve

Összességében a Black Edition a kedvenc RAV4-em még akkor is, ha létezik konnektoros. Minden további vitatkozás nélkül megvásárolnám, ha tehetném, mert szerintem az utolsó petákot is megéri a mostanra lassan 30 éve csiszolgatott Toyota hibrid rendszer, valamint maga a RAV4 modell, mint autó. Mindent tud, amire halandónak szüksége lehet, és még nagyon jól is néz ki. Az ára még egyáltalán nincs elszállva a plug-in hibridhez képest, a Black Edition RAV4 öntöltős, hibrid összkerekes verzió 14 730 000 forinttól kezdődik, de ebben már azért benne van minden is. Persze egy listaár mindig csak kiindulási pont. A RAV4-et egyaránt ajánlanám családosoknak, fiataloknak, hiszen a helykínálat, a környezettudatosság és a dizájn nagyon kellemes harmóniában jelenik meg, és bármely korosztály megtalálja benne, amit keres egy SUV-ban. És hát na, FEKETE!!!

Toyota RAV4 Black Edition Hybrid (2021)

 • Lökettérfogat: 2487 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Belsőégésű motor max. teljesítménye: 176 LE
 • Max. összteljesítmény: 223LE
 • Elektromotor 1 teljesítménye: 120 LE
 • Elektromotor 2 teljesítménye: 54 LE
 • Max. forgatónyomaték: 224Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4600/1855/1685 mm
 • Tengelytáv: 2690 mm
 • Saját tömeg: 1645 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 5,6l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,1 - 5,8l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 102-105 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 8,1 s