2019. augusztus 31. | 12:50

Elszánt küllem, remek fogyasztás, tágas belső – a RAV4 volna a tökéletes személyszállító?

Budapest-Balaton kör a nyár közepén, az M7-esen, délután 16:00-ás indulással? Sok budapesti autós és a saját rémálmomat vázoltam most. Egy valaminek köszönhetően viszont vártam ezt az utazást, hiszen az új, hibrid Toyota RAV4-be pakolhattam bele párszáz kilométert. Kíváncsi voltam nagyon az ötödik generációs SUV-ra, ami a neten fellelt anyagok alapján nem igazán hozott újat a meghajtása terén, viszont annál többet fejlődött kinézetben. Bevallom, én sem vagyok oda az SUV-kért, az viszont vitathatatlan tény, hogy a kialakításuk révén sokkal biztonságosabb érzetet nyújtanak menet közben, általában nagyobb bennük a tér, viszont a fogyasztásuk nem túl kedvező a nagy homlokfelületek miatt, sőt szeretnek hangoskodni autópályán. Az előző generációs RAV4-et már próbáltuk és szerencsére az új modell tudott meglepetéseket okozni, pozitív értelemben.

Toyota RAV4 – marcona külső

Az új Toyota RAV4 sokkal elrugaszkodottabb formát vett elődjéhez képest, ami lehet, hogy az első pillantásra elriasztja a konzervatív autóvásárlót, de valamivel muszáj kitűnni a tömegből. Valahogy a fő konkurens CR-V Hybridre emlékeztet az arcszerkezet, hiszen itt is egy maszkulin, támadó harcsa feje tekint rám, itt-ott kamu légbeömlőkkel, alapáron érkező LED-fényszórókkal. A fekete tetőnek köszönhetően egészen személyautósnak, laposnak tűnik, de ahogy közelebb lépünk, úgy lesz egyre testesebb az elődhöz mérten merevebb, szélesebb kasztni, aminek a súlypontja is picit lejjebb került, nőtt a hasmagassága és a tengelytávja (2690 mm) egyaránt.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Az autó hátulja csenevésznek tűnhet a felfelé vékonyodó, fekete tető miatt és az oldalra végletekig kitolt, kitüremkedő lámpatestek miatt. Oldalról a megtört kerékjárati ívek lehetnek szokatlanok a szemnek – ezek és a küszöbök is fényes feketével van burkolva, ami igaz, hogy megvédi a nadrágunkat kiszálláskor a lerakodó szennyeződésektől, de az idő előrehaladtával igen hamar kifakulnak majd, sokat rontva a RAV4 megjelenésén. Igaz, az oldalról láthatóan fake kipufogóvég már most romboló hatással volt rám.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Toyota RAV4 – alapjaiban átgondolt beltér

Átgondolt, feltűnés nélküli beltér fogad az új RAV4-ben, ami elöl és hátul egyaránt sok helyet enged utasainak. Ennél nagyobb autóra nem igen volna szüksége egy négy gyermekes családnak sem. A hátsó ülések dölésszöge állítható és teljesen le is lehet őket hajtani, így 1690 literre bővíthető az alapból 580 literes csomagtér. Itt hátul már silány műanyagokkal és csupán két rögzítési ponttal találkozhatsz, ezt jobban átgondolhatták volna.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Gumírozott borítás az ajtók kapaszkodóin és a különálló klímapanel két nagy tekeretyűjén, Toyotásan célratörő műszerek és dizájn, kék varrás a finom tapintású bőr műszerfalon és üléseken. A fordulatszámmérőt elfelejtheted a hibridben, helyette bal oldalon a gazdaságos közlekedés érdekében jelzi az autó, hogy épp visszatölt, ECO módban vagy minden erejét felhasználva halad. A hibrid-autós legjobb barátja ez a műszer.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

A bumszli multimédia kijelzőjét szebben is eldolgozhatták volna, kezelése semmiféle élménnyel nem kecsegtet, teszi a dolgát, megvan benne minden, kellően gyors és átlátható. A 360 fokos kamera képe elég sokat torzít, amúgy az autóban az adaptív tempomat a sávtartóval, táblafelismerővel jelesre vizsgázott, ahogyan az elektromosan állítható vezetőülés komfortja is - egyedül az ülésszellőztetés hiányzott belőle, az a legmagasabb felszereltségi szinten érhető el.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Toyota RAV4 – hibrid hajtással javallott

És akkor, hogy lehet az, hogy egy ekkora autó 5-6 literrel elközlekedik? Az újgenerációs hajtásláncnak köszönhető mindez, ami most még kiforrottabb, még hatékonyabb, mint elődje. Az általunk már tesztelt, maximum 7 litert elcsipegető új Lexus ES és a Priussal közös TNGA, azon belül is a GA-K jelzésű platformra épül az új RAV4, így a hajtásláncuk is közös. Az Atkinson-ciklusú 2.5 literes benzinmotor termikus hatásfoka kimagasló, károsanyag-kibocsátása is a kategória legjobbját mutatja, a négyhengeres motor 176 lóerőt és 221 Nm-es maximális nyomatékot mutat. Tesztautónk elsőkerékhajtással, magyarán egy villanymotorral rendelkezik a hátsó tengelyen, mely 120 lóerőt és 202 Nm-t teljesít, az összeteljesítmény így 218 lóerőt számlám, mellyel az autó 8,4 másodperc alatt éri el a százat. Ha ragaszkodnál az egyébként terepen elhanyagolható, 800 000 forintos felárért kapható összkerékhajtáshoz, akkor a RAV4-ed két villanymotort fog kapni hátra, teljesítménye pedig 222 lóerőre ugrik, további előnye pedig, hogy 800 helyett 1650 kilónyi rakományt is vontathatsz vele.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

A hibrid hajtáslánccal vették eddig is a legtöbben Európában a RAV4-et valószínűleg a kedvező fogyasztás miatt, amit autópályán sem igazán tudtam 6,4 liter fülé tornászni, annak ellenére, hogy nem az autópálya a hibrid autók terepe, hanem a városi, agglomerációkon átívelő közlekedés. Az öntöltő hibrid rendszerrel nem kell foglalkozni, ha okosan játszunk a gáz- és fékpedállal, az autó ügyesen tölt vissza a hátsó ülés alatt található nikkel-fémhibrid akkupakkba, így simán hozható az 5-6 literes fogyasztás. Mindemellett csendes, a bolygóműves, fokozatmentes váltóval stresszmentes utazás érhető el, ami nyilván nem a benzinvérűeknek és az autójukat becézgető tulajdonosoknak kedvez, sokkal inkább az átlag felhasználónak, aki közlekedési tárgyként tekint négykerekűjére.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Toyota RAV4 – ingerszegény utazás

A semleges és nyugodt hajtáslánc komfortos futóművel párosul: hátul kettős keresztlengőkaros, elöl MacPherson futóművet alkalmaztak a RAV4 esetében, ami a 18-as kerekek ellenére magabiztosan, SUV-san vette a magyar úthálózat hibáit.  A kormánytól nem érdemes várni túlságosan sok visszajelzést, viszont az autó könnyen manőverezhető, nem riad vissza a tempósabb kanyaroktól, vagy épp az enyhe földutaktól sem. A magas üléspozíció és a vékonyka A-oszlopok jóvoltából mindenre rálátni, a nyugdíjas korosztály és az női sofőrök imádni fogják. Az öblös kerékjárati ívek és a méretes kerekek természetes generálnak zavaró hangokat autópályán nagyobb tempónál, bár nem volt olyan elviselhetetlen, mint a Nissan X-Trail esetében.

Toyota RAV4 Hybrid Teszt Alapjárat

Toyota RAV4 ár és összegezve

Amire az autókat annak idején kitalálták, azaz, hogy a lehető legkényelmesebb módon, gazdaságosan szállítsák a személyeket A-ból B-be, arra a Toyota RAV4 egy tökéletes szerszám. A kissé elrugaszkodott dizájn ellenére sem hivalkodó a megjelenése, valóban tágas és a finomított hajtáslánccal tényleg takarékosan lehet vele közlekedni. Érdemes a villannyal megtámogatott, 800 kilométer körüli hatótávot ígérő változatot választani, ami 9 790 000 forinttól indul elsőkerék hajtással. A 2.0 literes, 175 lóerős benzines kivitel hatos manuálissal 8 190 000 forinttól vásárolható meg. Vigyázni kell, mert a mindennel tele pakolt RAV4 ára könnyen átlépheti a 14 millió forintot, de a kompakt kategória képviselőit nézve ez annyira már nem meglepő. Vezetési élményt ne igazán keress benne, hallgass az eszedre és akkor szeretni fogod.

Toyota RAV4 Hybrid FWD Selection (2019)

 • Lökettérfogat: 2494 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 218 LE
 • Max. forgatónyomaték: 221 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4600/1855/1685 mm
 • Tengelytáv: 2690 mm
 • Saját tömeg: 1590-1680 kg
 • Vegyes fogyasztás: 4,5 l
 • Tesztfogyasztás: 6,0 l
 • CO2 kibocsátás: 102 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 8.4 s