2019. július 20. | 13:00

A luxus szedán még nem ment ki a divatból, az amcsi bőrbe bújt japán cucc pedig még mindig jó, bemutatom a Lexus ES 300h-t!

Európában van ez a jelenség, amit a német szentháromságnak neveznek az autóiparba. Ez az Audi, BMW és Mercedes trió, amely gyártók pofátlanul uralják az öreg kontinens prémium szegmensét, azon belül is a szedán és a coupé vonalat. És akkor jön ez az amerikai piacra szánt márka a Lexus, ami igazából Toyota, csak a japánok tudják, mitől döglenek a tengerentúli legyek. A márka kint nagyon is beválik, és csupán a Mercedes jelent ellenfelet, miért ne érkezhetne meg hozzánk is? Így váltja tehát Európában a Lexus ES a GS szériát. Az USA területén már 6 előző generációt élt meg a modell, japánban pedig a legújabb technológiai újításokat szuszakolja bele a gyártó vég nélkül.

Ilyen például a digitális visszapillantó tükör, amely a japánoknál világelsőként lett engedélyezve az ES-ben. A Lexus ES 300h tehát az a prémium szedán, amely az Audi A6, a BMW 5, és Mercedes E-osztály közvetlen riválisa, bár valamivel rövidebb a tengelytávja, mint az említett ellenfeleknek, még így is bőven beleillik a felhozatalba. Az első ES 1989-ben látta meg a napvilágot, akkor még egy kompakt szedán dimenzióival élt együtt, a későbbi modellek azonban az évek múlásával arányosan szépen meghíztak és a jelenleg elérhető közel 5 méteres modellé váltak. A kezeim közé került tesztpéldány egy F-Sport felszereltségi szinttel érkező 2.5 literes benzines, melyhez társul egy kis Toyotás hibrid varázslat, abból is a legfrisseb, csak ahogy megszokta már a jónép.

Lexus ES 300h - széles, lapos, nem sportos, de szép

Biztos a fehér teszi, de ez a kocsi gyönyörű. Minden porcikájában tetszik, pedig nem vagyok az a szedános típus. Magán hordozza a Lexus és a Toyota új, X-irányú vonalvezetését, morcos is, de mégis elegáns marad. Talán a minden irányba elvékonyodó idomok - amiket nem sajnáltak jó sűrűn rárajzolni az ES-re - teszi olyan különlegessé. Pedig valójában nem egy karakteres autó, de ennek nem is kell annak lennie. Bármelyik új Lexus mellé oda teheted, nem néz ki rosszabbul sőt. Szemből nagyon pofás. Az elődhöz képest markánsabb a hűtőmaszk, a rács mintázata is más, a bi-LED első fényszórók is jobban hunyorognak, mint az ősön, a ködlámpák helyére pedig került két beömlő.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A 19 colos könnyűfém felnik 235/40 19-es gumikba csomagolva ülnek a nyújtott orrú szedán alatt az F-Sport csomagban, a kellő szabadság érzet pedig bőven meg van a napfénytetőnek köszönhetően. Ezen a felszereltségi szinten akad még egy hátsó cápauszonyos légterelő és toronymerevítő is a karosszériához. A színpalettán 10 árnyalatból választhatsz, mind nagyon elegáns és egyáltalán nem harsány, nekem ez a fehér nagyon tetszett, de feketében is elfogadnám.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A hátsó részen is felfedezhetőek változások, hiszen itt is dominálnak az élesebben húzott vonalak. Yasuo Kajino az ES vezető formatervezője külön kitért rá, hogy az ES tervezésében rengeteget segédkeztek Takumi szakemberek, akik a mai napig agyagból készítik a modelleket a forma tervezőknek. Kajino szerint az emberi érintés elengedhetetlen a tökéletes formaterv megalkotásához, ám nagyon fontos tényező a csúcstechnológia is, ezt a két dolgot vegyítve születik az ES formavilága. Érdekességként lehet említeni, hogy az ES alumínium berakásai az ősi japán kardpengék megmunkálása és formavilága ihlette kreációk.

Lexus ES 300h - zavarba ejtően sokrétű beltér

F-sport felszereltségnél két féle színből lehet választani a belteret illetően. Vörös és fekete, a nálam lévő példány nagy örömömre éppen a fekete kiadás volt. Kétségkívül különleges a vörös, de a klasszikus fekete bőr, az klasszikus fekete bőr. Csak hogy mert bőrből éppen Tahara bőr borítja az LC ihlette, rendkívül sportosra szabott üléseket, amelyeket annyira finoman lehet hangolni, hogy szinte teljesen egybeolvad vele az ember. Kivéve, ha akkora, mint én. Mert akkor a combtámasz bizony túl szélesnek bizonyul, és az egyébként már lejjebb helyezett deréktámasz is inkább a hátam közepét nyomja a tüdőmbe, mint sem, hogy kényelmes legyen. Márknak viszont tetszett, neki pont jó helyen volt.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

Nagyon jó pofa a Lexus már 90-es évek óta létező Easy-Acces beszállás segítő rendszere, amely leállítás után hátrébb tolja az ülést, és behúzza a kormányt, hogy a nagyobb pocakkal és rövidebb lábbal megáldott prémium tulajoknak se kelljen szerencsétlenül kigurulni a kocsiból. Ezek a japánok adnak a megjelenésre na! Nem szállhatsz ki és be esetlenül egy ilyen kocsi tulajaként. A 8 colos infotainment természetesen érintős, a Lexus saját rendszerével. Nos, meg kell valljam amikor az első teszt-Lexusba beültem, hülyét kaptam a kezelésétől, de ha egyszer rájön az ember valójában lehet élni vele. Általánosságban elmondható, hogy mindent egy két lépéssel hosszabb úton érsz el, mint számítanál rá.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A touchpad továbbra sem a legjobb cucc, amit valaha tapiztam, de ezt is meglehet szokni. Egyszerűen a Lexus mérnökei nem akarják európaira szabni az ES-t, nincs is rá szükségük, bőven elkarcolnak vele az USA területén, itt meg kuriózum és jó is ez így. Nagyon tetszett (ami másoknak nem), hogy minden gombcsoport másmilyen kialakítású, egyszer megnéztem, hogy melyik melyikhez tartozik és nem kellett tovább gondolkodjak. A legtöbb sok gombos kivitelben legalább 6-8 kezelő van egymás mellett, ami kuka ugyanolyan csak a milliméterekben rárajzolt piktogrammok és betűk mások. Én utálom olvasgatni, vezetés közben meg nem is tudom. Pedig esküszöm látok.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A benti kényelmet szolgálja a két zónás klíma, ülésfűtés, NFC vezeték nélküli töltő, amelynek a helye úgy van kialakítva, hogy egy nagyobb méretű készülék is elférjen benne, külön mobil tartó nyílást is kap az ember, ami nekem nagyon tetszett, hiszen mindig bajban vagyok hova tegyem a telefont vezetés közben. Jó pofa volt a két irányból nyíló, iszonyatosan mély könyöklő, van USB aljzat is amennyi kell, és természetesen bluetooth kapcsolat. A csomagtér 454 literes rakodóteret birtokol, ami nem is rossz, tekintve, hogy egy akkupakknak is kellett helyet találni. A nikkel-metál akkut a hátsó ülések alá rejtette a gyártó, amivel meglepő, de nem vették el a teret. Egészen élhető maradt a hátsó rész is, kényelmesen tágas. Ha esetleg nem lenne elég a csomagtér, jó hír, hogy síalagút is van kialakítva, így hosszabb csomagokat is jól el tudsz pakolni.

Lexus ES 300h - sok mindennek lehet nevezni, de az izgalmas nincs köztük

Vezethetőségét tekintve az ES egy nagyon kezes bálna. A futómű hangolás még a sportos módokban is meglehetősen puha, nyúlós és az aktív zajcsökkentéses kerekek is jól teszik a dolgukat. Valahogy minden mozdulatán érződik az autónak, hogy hosszú és nehéz. Sehol a japános fürgeség, amit az RC-ben még simán elő lehet csalogatni. Na de ezt nem is azok veszik, ahogy kanyarvadászni vágynak. A szervó viszont nagyon jó, és nem tépi ki a sávtartó a kormányt kellemetlenül a kezedből.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A CVT-váltó viszont halálosabb, mint egy sima automata. Egyszerűen megszokhatatlan számomra, hogy egyre csak forog, és forog, és forog és forooooog és sosem hagyja abba. Gondolom tudják ezt Lexusék is, hogy mégis csak kéne az a fokozat ezért Sport és Sport+ módban már kap a felhasználó egy 6 fokozatú kamu váltást, imitálja neked a gép, hogy valami történt. De igazából semmi, és ennek a tudata fáj. A gázreakció sportos módokban okésnak mondható, de van némi csúszás a „padlózd öcsém” és az erő megérkezése között. Ha megérkezik akkor viszont egészen jót lép, szépen fekszik az úton, főleg autópályán király egy ilyen gyorsan menni tudó szedán. Sajnálatos módon akad még egy óriási hibája az ES-nek. Még pedig az, hogy első kerekes. Ez a tény teljesen megöli a sportosság érzetének halvány reményét is és egy igazi nagykönyvbe illő céges limuzint varázsol a kocsiból. Na üsse kő, tényleg nem annak szánta a gyártó. Csak én ilyen furcsán vagyok összerakva, hogy még a 7 személyes egyterűben is keresem a huncutságot.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

A vezetés támogató rendszerek rendben vannak, működnek és nem nézed hülyének a fedélzeti számítógépet, amikor helyetted dönt valamiről. Az életed parkoló szenzor, tolató kamera, ütközés előtti biztonsági rendszer, adaptív tempomat, sávtartó, tábla felismerő rendszer, adaptív felfüggesztések és gyalogos védelem óvja és könnyíti meg.

Lexus ES 300h - szupermodern hibrid hajtás, lenyűgöző hatásfok

A motorháztető alatt a Lexus, vagyis a Toyota legfrisebb hibrid rendszere dolgozik. Az Atkinson-ciklusú, változó szelepvezérlésű, 4 hengeres, 2.5 literes benzinmotor 178 lóerő teljesítmény leadására képes, a villanymotor ereje pedig 120 lóerő. Ezt, ha csak simán összeadnád egy impozáns, közel 300 lóerős teljesítményt kapnál, egy prémium szedán esetében azonban nem feltétlenül fontos, hogy végtelen lóerős legyen, így a 41%-os páratlan mértékű hatásfok, és a megfelelő kibocsátási normák betartása érdekében az ES veszteségekkel 218 lóerős, ami elégséges.

Lexus ES 300h - Teszt Alapjárat

Az ES 300h lévén egy öntöltős hibrid, képes tisztán elektromos üzemben is mozogni. A visszatöltés fékezéskor a legintenzívebb, de gázelvételnél is töltöget. Nagyon okosan, automatikusan kapcsol, hogy EV-ben, vagy a benzines módban menjen, a fogyasztást sem tudtam 7 liter fölé emelni, akárhogy próbálkoztam vele autópályán és városban egyaránt. Tehát az ES-nek jó a fogyasztása, és elegendő erő is rejlik a motortérben. Sietni is lehet vele, ha van elég türelmed elérni a kellő sebességet. A vége amúgy 180 km/h a villanymotor miatt, a 0-100-as sprintet pedig 8,9 másodperc alatt hozza, amitől - ha őszinte szeretnék lenni - nem esek hasra.

Lexus ES 300h ár és összegezve

Az árlista legalján az Elegance felszereltség található, 13 990 000 forintot kóstál a fapados ES, ami azért szomorú, mert ha hasonló japán luxus szedánra vágynál az Infiniti Q50-ese megközelítőleg 150 lóerővel tud többet, és a top felszereltségi szinten kerül 700 000 forinttal kevesebbe. Persze ebben benne van, hogy a márka kivonul Európából, akkor is megfontolandó kérdés marad. Sokkal olcsóbb viszont, mint vetélytársai, az A6 Audi belépő szinten elsőkerék hajtással kicsivel több mint 15 millió forintról indul így nem kérdés, hogy gazdasági szempontból nagyon is megéri az ES, ha prémium limuzinra vágynál.

A tesztautó F-Sport felszereltségi szinttel 15 490 000 forintos árral indít a kínálat tetején pedig a Luxury-t találod 19 050 000 forintért. Természetesen extráktól függően egészen magasra fel lehet tornázni ezt az alapból sem két filléres árat. Összefoglalva a Lexus ES 300h méltán megállja a helyét a prémium szegmensben, de érezhetően nem európai piacra szánta a gyártó. Örül az ember, hogy végre van ES ezen a kontinensen is, de valójában nem hinném, hogy ebből fogy majd a legtöbb. Kiegyensúlyozott, jó fogyasztású, jó árú luxus limuzin, amiben minden minőségi és hibátlanul összeszerelt. Céges flottába, 4 fős családoknak (ahol legalább apu businessman) ajánlanám, de semmiképpen sem a fiatalok autója.

Lexus ES 300h hibrid CVT (2019)

 • Lökettérfogat: 2494 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/4
 • Max. teljesítmény: 218 LE 5700/perc
 • Max. forgatónyomaték: 221 Nm 3600-5200/perc
 • Max. forgatónyomaték elektromotor: 202 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4976/1864/1445 mm
 • Tengelytáv: 2870 mm
 • Saját tömeg: 1680-1740 kg
 • Városi fogyasztás: 6,5 l
 • Országúti fogyasztás: 5,1 l
 • Vegyes fogyasztás: 5,8 l
 • Tesztfogyasztás: 7,1 l
 • CO2 kibocsátás: 117,5 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 8,9 s