2018. augusztus 19. | 06:00

A Lexus LC 500-ból létezik egy V6-os hibrid és egy 5.0 literes szívó motorral szerelt változat. A túrakupé mindkét verziója egy mérnöki remekmű, de ha egyet kéne ajánlanom, akkor az ördögi módon rotyogó V8-ast mondanám

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Lexus LC 500 V8 Automatic
Előnyök
Brutális V8
Elsőrangú belső
Egyszerre GT, egyszerre vadállat
Hátrányok
Bonyolult HMI
Iszákos motor

A tanulmányautók általában a gyártók kreatív potenciálját tükrözik, ám egy koncepció bemutatása és a gyártósorról történő legördülés között a legtöbb esetben eltűnnek az izgalmasabb részletek, elsősorban a biztonság érdekében, sőt, a levegőbe elhintett gazdaságossági mutatók is semmissé válnak.

A Toyota luxusmárkája 2012-ben mutatta be az LF-LC tanulmányautót a Detroit-i Autószalonon, majd öt évre rá kis híján ugyanabban a formában került sorozatgyártásba ez a káprázatos túrakupé. Az LC, azaz Luxury Coupé főbb ismertető jegyei megmaradtak, kívül-belül finom technikai és formai megoldásait a rendelkezésünkre bocsájtották. Már a 359 lóerős V6-os motorral szerelt hibrid változat is kielégő lehet sokak számára, ám akiknek a csikorgó kerekek és a pokol bugyraiból származó embertelen hörgés mindennél többet jelent, azok a V8-as 5.0 literes szívómotorral szerelt változatban fognak rálelni a lelki békére. Utóbbit próbálhattuk ki a drivingcamp Hungary pályáján! Élvezd!

Lexus LC 500 – Olyan, amilyennek eredetileg született

Az LC 500 formavilágának legmélyén valahol azért megbújik az LFA sziluettje, olyannyira drámainak első ránézésre nem nevezném az eddig látott Lexus-modellek alapján. Maga a forma egy sportautó és egy túrakupé arányait vegyíti, de inkább a Gran Turismós jelleghez van közelebb, a kabint nagyon ügyesen helyezték be az autó középpontjába.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

A GA-L (Global Architecture – Luxury) platform egyszerre alkalmaz nagyszilárdságú acélt, alumíniumot és karbont, a teljesen új padlólemez jóvoltából minden korábbinál merevebbre sikerült a kasztni. Azt hiszem, átjön a képeken hétrétegű, kasmírkék fényezés, ami valami parádés módon csillan meg a napfényben.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Az orsóra vagy homokórára hajazó hűtőrács szűkülő oldalaiba csap bele a Nike pipa vagy szigony formájú nappali menetfény, a maszk mintázata lefelé haladva szépen átvált rombusz mintába. Elöl-hátul megfigyelhetők a finom túlnyúlások a 4770 mm hosszú kupén, azonban 1920 mm-es szélessége teszi igazán erélyessé, magassága csupán 1345 mm, tengelytávja 2870 mm-es.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Elöl a karcsú, 3 LED-et tartalmazó lámpatestek függőleges irányjelzőkkel egészülnek ki, hátul a 3D-s lámpák tetején található króm műanyag kicsit bazárira sikeredett, a diffúzor sem tűnik túl látványosnak. A jobb hátsó lámpa belső műanyag paneljében rejtették el a csomagtartó nyitó gombocskát, mely a kezedbe ugró kilincsekkel együtt igazi különlegességnek számít. Kívül is érződik, hogy figyeltek az összeszerelés minőségére: minimális illesztési hézagok, könnyű alumínium ajtók, melyek belül alcantarával burkolt, karbon panelekkel vannak fedve.

Lexus LC 500 – Cifra kabin, két személynek

Tervezz autót GT-s alapokra, és egy sokkal élhetőbb belsőt kapsz! Igaz, a gyártó szerint az LC 500 2+2 üléses, ám a valóságban ez inkább 2+0, a csomagtartó mérete is meglehetősen pici, mindössze 197 liter, a hibridé 172.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Finom bőrrel burkolt, extravagáns kényelmes ülések, elektromosan állítható, remek fogású kormánykerék, két váltófüllel a háta mögött. Nem kell sok időt eltölts benne ahhoz, hogy megbizonyosodj: ez egy remekült megmunkált beltér, az utasoldalon található kapaszkodó, a narancssárga Alcantarából előbukkanó kilincsek – és igen, végre valami más prémiumság, végre valami nem német! Az üzemmód kapcsolója ergonómiai szempontból nem a legjobb helyen, az óracsoport jobb oldalán foglal helyet, az Eco-tól a Sport+-ig öt üzemmódot találhatsz. Igaz, a kipörgésgátló a bal oldalon legyen csak mindig kéznél!

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Szinte minden szakíró elhordja mindennek az infotainment tapipados, force feedback-es, egérszerű kezelőjét. Menet közben valóban nehéz kezelni, de mint mindenhez, ehhez is egy idő után szerintem hozzá lehet szokni. Kevés a dedikált gomba az utastérben, ezért aztán hosszan el lehet időzni a menüben, amíg megtalálod az egyes kényelmi funkciókat a 10,3 colos kijelzőn. Aláírom az valóban pepecs meló. De ettől eltekintve ez a belső számomra hibátlan, finom anyagokkal dúsított, nyöszörgésmentes alkotás.

Lexus LC 500 – Veszedelmes V8

Az LC 500-at vezetni igazán sokszínű és összetett, ahogy meghallod a V8 hangját, teljesen átszellemülsz. Normal vagy épp Eco módban kompromisszummentes utazó autó, a 10 sebességes Aisin automata váltót legmagasabb fokozatban használva szinte alig forog valamit autópályán. Aztán ha egyszer sietős dolgod akad, megpadlózod, és megjön az atmoszférikus V8-as hang a fölülvezérelt, 32 szelepes, 4969 köbcentis szívómotorból.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

A Lexus RC-F-ben és a GS-F-ben is ez a motor kapott helyet, ez már egy második generációs változat, mely képes Otto- és Atkinson-ciklusban is működni, így akár meglepően gazdaságos üzemben is működhet, de ha kell, tépett betont hagy maga után. Ha a motorteret megfigyeled, jól látható, hogy amennyire tudták, hátra tolták az egyensúly érdekében az erőforrást, már-már orr-közép motorosnak nevezhető az LC 500.

Lexus LC 500 teszt

A 477 lóerős teljesítményt 7100-as fordulatnál, az 540 Nm-es maximális nyomatékot 4800-nál adja le, végsebessége 270 km/h, és 4,7 másodperc alatt éri el 0-ról a 100-at. Nem üt akkorát, mint mondjuk egy Audi RS5, de szívderítő módon, egyenletesen húz, főleg 5000 felett. Az újdonsült Aisin váltóról terhelés alatt szerzel csak tudomást, mennyei hörgések, puffogások kísérnek minden egyes váltást - valami eszméletlen. Már csak a hangja miatt is megvenném.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Sajna a Torsen-alapú sperr differenciálművet csak a legmagasabb felszereltségi szinthez, a Saphire-hoz adják. Viszont a közel 40 literes fogyasztás minden LC 500-hoz jár, ha elmennél vele pályázni. Azonban ésszel használva a legjobb esetben 9-13 literrel el lehet vele közlekedni, ami teljesen korrekt. Ha szívügyed a bolygónk megmentése, akkor pedig ott van a már említett hibrid változat, melynél a 3456 köbcentis, 299 lóerős V6-os egy 84 cellás, 310 voltos, 44,6 kWh-s teljesítményű lítium-ion akkupakkról táplált, 179 lovas villanymotor kettőssel párosul, így hozva össze a 359 lóerős összteljesítményt.

Lexus LC 500 – Csendben suhan, de ha kell kilinccsel előre halad

A már említett, jó alacsonyan helyet foglaló ülésekben behuppanva, és a két tekerő kapcsolón a megfelelő üzemmódot, illetve kipörgésgátló beállítást kiválasztva, remegő kézzel és hanggal indultam neki a drivingcamp autópálya moduljának. A műszerfal fény-, és a motor hangorkánja közepette azonban rájöttem, hogy igazából milyen könnyű és kellemes érzés vezetni az LC 500-at.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

Még jó, hogy a motorhang nem hangszórókból, szintetikusan árad felénk, hiszen az LC 500 képes változtatni a hangját - beállítástól függően a kipufogógázok többféle úton képesek eljutni a rendszer végéig, így tud valóban halk lenni, és ha kell vérmes, puffogó viperaként megnyilvánulni.

Lexus LC 500 teszt - Alapjárat

A futómű rossz úton sem ráz, elöl és hátul egyaránt többlengőkaros rendszerrel szerelték, melyek öntött alumínium elemekből tevődnek össze. Érdekes, hogy könnyedén terelgethető a bóják között is a közel két tonnás LC, még rátetézhetsz egy lapáttal, hiszen a GT kérhető összkerék-kormányzással is. Komfortos és egyben sportos, de az esszenciáját talán az adja, hogy az új padlólemezt úgy alkották meg, hogy a sofőr dereka nagyjából 12 centire legyen az autó 51 centiméter magas tömegközéppontjától, ettől aztán minden mozzanatát érezni, jóformán eggyé lehet vele válni.

Lexus LC 500 – Összegezve

A Lexus LC 500 ebben a formájában tökéletes a számomra. Bár azt gondolom, többen vagyunk így ezzel. Semmihez sem fogható külső, japán precizitás kívül-belül, és egy régivágású, de mégis modern szívómotor a géptető alatt. Egyszerre komfortos túrakupé és egyszerre vérmes vadállat – de nem csak az autó maga, hanem az általa formált sofőrnek is ketté válik a személyisége, ha az üzemmódkapcsolót babrálgatja.

Nemigazán lehet belekötni: talán a tapipados megoldás, az ülésre alkalmatlan hátsó ülések húzhatják le a pontozást, na meg az a tény, hogy V8-as Ford Mustangot az árának a feléből már venni lehet. 29, 5 millió az LC 500 legkedvezőbb árú változata, a legmagasabb felszereltségi szintért már 36,5 millió forintot kell kicsengetni. Rendületlen spórolást kívánok! Én már elkezdtem...

Lexus LC 500 V8 Automatic

  • Lökettérfogat: 4 969 cm3
  • Hengerek/szelepek: 8/32
  • Max. teljesítmény: 477 LE 7100/perc
  • Max. forgatónyomaték: 540 Nm 4800/perc
  • Hossz./szél./mag.: 4760/1920/1345 mm
  • Tengelytáv: 2870 mm
  • Saját tömeg: 1935 kg
  • Városi fogyasztás: 14,7 l /100 km
  • Országúti fogyasztás: 9,2 l /100 km
  • Vegyes fogyasztás: 12,2 l /100 km
  • Tesztfogyasztás: ~40 l /100 km
  • Végsebesség: 270 km/h
  • 0-100: 4,7 s