2019. június 29. | 11:50

Elég érett vagy az RC 300h-hoz?

A Lexus IS testvérmodellje 2014 óta kapható, a tavalyi évben tehát itt volt az ideje egy ráncfelvarrásnak. Az RC 300h egy igazán kifinomult termék, kiforrott és megbízhatónak ígérkező hibrid hajtáslánccal, ezért sem fogja lerepíteni a fejed sportos kinézete ellenére. Arra ott van V8-as RC F 477 lóerős teljesítménnyel, 27 millió forintért. Érdemes tehát tisztázni az elején és a helyén kezelni a dolgokat: az RC 300h sokkal inkább egy GT, egy kétszemélyes utazóautó. Az átütő erőt nélkülözve is nagyon élhető, a zöld szellemiségben létező, tehetős értelmiségi ember autója, amely stílusos köntösben, modern belső környezetben és gazdaságosan képes eljuttatni A-ból B-be. Hallgasd csak, milyen előkelő módon képes megérkezni az Etyeki Kúria elé:

Lexus RC 300h – meg lehet vele jelenni

A frissítés leginkább az első fényszórókat érintette. A már ismert, orsó alakú hűtőrács két szélén található világító test eddig két részből állt, most viszont a Nike pipa LED-es menetfény egybeolvadt a fő fényforrással. Nekem nem volt különösebb bajom az előzővel sem, most teljes mértékben a nagytesóra, az LC kupéra hajaz. Nem kell aggódni, hiába a kistesóról van szó, azért így is 4,7 méter hosszú, 1,8 méter széles és majdnem 1,4 méter magas az RC.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

A lökhárítók vonalait izgalmasabbra szabták, illetve a hátsó lámpákon is módosítottak, az LS-ről és az LC-ről ismert, művészi visszapillantókat kapta meg, papíron elvileg jobb alaktényezőt mutat a megújult kasztni. Alapvetően ez egy semmihez sem hasonlító forma, ezért is tették jól a dizájnerek, hogy csak egy picit nyúltak hozzá, továbbra is kivételes jelenség marad. Bármerre haladtam vele, mindenki megbambulta ebben az igazán exkluzív, Meteorit kék színben, ami 250 000 Ft felárért kérhető, és talán ez áll a legjobban a hibrid kupénak. Ja, és az egy méretben kapható, 19 colos felnik sem azok az uncsi fajták.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Lexus RC 300h – két főnek öt csillag

Egy Lexusban helyet foglalva mindig érnek kellemes és negatív meglepetések. Alapvetően a modellfrissítés lényegi változást nem hozott a beltérben, továbbra is egy rendesen, minőségi anyagokból összerakott enteriőrt kapsz az RC-ben, sőt Luxury felszereltségben további csecsebecséket tartogat. Állítólag a 8 irányban elektromosan állítható, vezető oldali memóriás ülések tömésén változtattak, tartásuk és kényelmük tényleg kimagasló (a szellőztető funkció az egyik kedvencem). Hátra viszont nem akarsz beülni, hiába 2+2 személynek van hirdetve, a lábtér elenyésző, bár ha az anyós ülésen kis termetű személy foglal helyet, a maga módján lehet kényelmes a hátsó sor, hiszen egészen mélyen képes elnyelni az ülés. A csomagtért különösebb variálhatóságot nem kínál, két főnek a 340 literes alaphelyzet elegendő, ha nem volna elég, ott a hátsó üléssor.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

A műszerfal közepén az LC-ből már ismerős analóg óra díszeleg, a hétféle belső kombinációból azt gondolom mindenki megtalálja a hozzá illőt, én lehet, hogy feldobtam volna ezt a komor, sötét fa díszbetétekkel tűzdelt belsőt a piros bőrrel. A 300 000 forintos napfénytetőt viszont nem hiányoltam. A szálcsiszolt borítással ellátott középkonzol gombjainak elrendezése és kialakítása eleinte elborzasztott, de pár száz kilométer alatt sikerült memorizálnom, hogy mit, hol keressek. Nem túl elegáns, hogy 4-5 féle méretben sorakoznak a gombok. A kormány és az ülésszellőztetés nyomkodóit szebben is eldolgozhatták volna, és ha már kormányfűtés, azt igazán lehetne a kormányra helyezni. A vékonyka, simogatást igénylő hőfokszabályzó is képes megviccelni, ahogyan a Lexus-féle tapipad, amivel igazi kihívás a menüben navigálni. A 10,3 colos kijelzőn gyorsan és igényes formátumban fut a menürendszer, de a kurzor indokolatlan ugrálása zavaró tud lenni, hozzáteszem csak eleinte, mert a rutin megszerzése után egyre átláthatóbb és kezelhetőbb lesz a történet. Ezeket az apróságokat leszámítva valóban kimagasló az autó beltere, zajkomfortja, minden a prémium minőség irányába hajlik.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Lexus RC 300h – az újabb hibrid jobb

Nos, ha RC-t szeretnél vásárolni, és nem az RC F-en töröd a fejed, akkor nincs túl sok választási lehetőséged, hiszen a 2,5 literes, 181 lóerős benzinmotorral kapható, ami a 143 lóerős villanymotorral van megtámogatva, így az öntöltő hibrid rendszer összteljesítménye 223 lóerőre rúg. Le kell szögezni, nem egy erőgép. Nem is vártam tőle, hogy a piros lámpánál alázásba megy át a közlekedés, sokkal jobban kedveltem a csendes, elektromos motorral történő elindulások sorozatát. A fokozatmentes váltóval csak semmi erőlködés! Nincs rángatózás, 8,6 másodperces gyorsulás és 190 km/h-s végsebesség van, amik miatt egy csepp szégyenkezni valója sincs, hiszen a 130 km/h-s utazó sebességet elérve autópályán szinte kompromisszumoktól mentes a haladás.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Az RC után volt alkalmam az új Lexus ES-t is kipróbálni, ami már a legfrissebb hibrid hajtáslánccal érkezett és jóval hatékonyabb, gazdaságosabb, sőt érzetre erősebb hibrid benyomását keltette. A 7 literes átlagot mindig, minden körülmények között hozta, ellentétben az RC-vel, ami elfogyasztotta a 8 litert, igaz, ha nagyon kulturáltan közlekedtem vele, tudta a 6 litert is országúton. Jobban járt volna a frissített RC, ha ő is az új erőforrást kapja, de ezek szerint ez csak a következő generációnál fog megtörténni.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Lexus RC 300h - hosszútávfutó

A megújult RC karosszériájának légellenállása javult, újra hangolták az elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink felfüggesztést, a szervorásegítés is megváltozott, sőt új lengéscsillapítókat kapott az autó. Ezáltal jobb irányíthatóságot értek el, de leszögezném még egyszer, ne úgy állj az RC-hez, hogy ez egy sportautó. Egy előkelő túrakupé, igényes futóművel és igazán merev karosszériával, könnyed, némi visszajelzéssel szolgáló kormányzással. Sőt, érdemes tudatosítani menet közben, hogy az autó közel 1750 kg-ot nyom, de összességében jó vezetni, a hibrid hajtáslánc és a komoly igénybevétel során bégető CVT-váltó ellenére.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Természetesen a Lexus Safety System+ csomagja vigyáz rád menet közben, autópályán jól vizsgázott a sávtartást segítő, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és az adaptív tempomat is. Lehet ódzkodni ezektől a berendezésektől, de az unalmas pályázás során sok apró terhet vesznek le a válladról, így válik sokkal pihentetőbbé egy-egy hosszú út.

Lexus RC 300h - Teszt Alapjárat

Lexus RC 300h ár és összegezve

A Lexus RC 300h-ra az év elején egy komoly kedvezményt adott a márka, közel 3 millióval lehetett olcsóbban megvásárolni. Erről valószínűleg már lecsúsztál, így az alap felszereltségi szinten 17 160 000 forintért hozhatod ki a szalonból, Luxury felszereltségben viszont már 18 940 000 forintba kerül az RC 300h. Egy hibrid-kupé, ami tartogat negatív és pozitív tölteteket, de ha a helyén kezeled, elhivatott környezetvédő vagy, a gyerekek már kirepültek a családi fészekből és az asszonnyal minden második hétvégén legurulnátok a horvát tengerpartra, akkor jobb választásod nincs a jelenlegi piacon. Igazán formabontó, mesés külsőbe csomagolták a megbízhatóság terén ötösre vizsgázó hibrid hajtásláncot, ami igaz, hogy már nem a legmodernebb, de elfogadhatóan fogyaszt és kimagasló zajkomforttal ruházza fel az igényesen összerakott, egyedi és (elöl) kényelmes utasteret. Ja, és a legjobb az egészben, hogy nem német!

Lexus RC 300h e-CVT Luxury (2019)

 • Lökettérfogat: 2 494 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Atkinson-ciklusú benzinmotor teljesítménye: 181 LE
 • Villanymotor teljesítménye: 143 LE
 • Összteljesítmény: 223 LE
 • Max. forgatónyomaték: 143 Nm + 300 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4 700/1840/1395 mm
 • Tengelytáv: 2 730 mm
 • Saját tömeg: 1 725 kg
 • Vegyes fogyasztás: 5,9-7 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,8 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 131 g/km
 • Végsebesség: 190 km/h
 • 0-100: 8,6 s