kedd - 2023. február 07.
1.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 622 Ft
100 668 Ft
D 668 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hibás volt a rendőrségi helyszínelés – kérhetek-e felülvizsgálatot?

2022. augusztus 23. | 12:12

Bizony olyan eset is előfordul, amikor a helyszínelést végző személy hibázik. 

Hibásan készítette el a helyszíni jegyzőkönyvet a rendőrségi szakértő balesetnél, engem hoztak ki hibásnak. Az általam készített fotókra alapozva kérhető-e felülvizsgálat?

Erre az olvasói megkeresésre is pontos választ kerestünk, ezért bevontuk a D.A.S. Jogszerviz jogászát, hogy segítsen ki minket.

Köszönjük a kérdést, nem is olyan régen kerültek szóba pont a rendőri intézkedés kapcsán a helyszíni teendők mind a balesetet elszenvedők, mind a rendőrség szemszögéből nézve. Ott a felelősség elismeréséről esett szó. Az a szál a jelen témához annyival kapcsolható össze, hogy a rendőrnek nem kötelező feltüntetni a jegyzőkönyvben, hogy ki a felelős. Ha valamelyik fél elismeri a felelősséget, a rendőr bele fogja írni a jegyzőkönyvbe, de az ő dolga nem az, hogy ott a helyszínen eldöntse, ki volt a károkozó. A helyszín biztosításán felül a helyszínelés a feladata.

Ez részben a felek elmondásán alapul. Ha a felek valamilyen körülményt fontosnak tartanak, jogszerűen kérhetik a helyszínelőt, hogy vegye bele a jegyzőkönyvbe. Ha ez valamilyen oknál fogva elmaradna, akkor a későbbiek során jogorvoslat kérhető. Az olvasó kérdésére a válasz: igen, ha őt hozzák ki hibásnak, holott mégse ő volt vétkes, a felülvizsgálat kérhető!

közúti baleset
Kép: Depositphotos

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a rendőrségi helyszínelést és jegyzőkönyvet a helyszínelő rendőr nyilvántartásba veszi, és a rendőrség hoz egy határozatot. Sokszor előfordul, hogy egy-egy kérdést nem tudnak eldönteni, ezért a felek ismételt meghallgatására lehet számítani. Ez a gyakorlatban az ún. tanúként történő meghallgatás. Javasoljuk itt hivatkozni azokra a fényképfelvételekre, amelyek addig nem voltak ismertek az eljárásban.

Ha úgy hoznak határozatot, hogy a fél elmondásait nem vették figyelembe, kifogással támadható a döntés. A kifogással együtt ismételten be lehet mutatni a fényképfelvételeket, ezenkívül igazságügyi szakértő kirendelését is indítványozni lehet, ha egyébként arra nem került sor, és a felelősséget vagy egyéb körülményeket a felek elmondásai, a jegyzőkönyv és egyéb bizonyítékok alapján nem lehet megállapítani.

A kifogást ahhoz a rendőrséghez kell benyújtani, aki a határozatot hozta. Ekkor ez a hatóság helyt adhat a kifogásnak, és megismétli az eljárást. Azt is megállapíthatja viszont, hogy a határozatban foglaltak az eset összes körülményei és bizonyítékai alapján helyesen kerültek megállapításra, ilyenkor kötelezően továbbítania kell a kifogást a fellebbviteli szervéhez, és az fog dönteni.

Két autós karambol
Kép: Depositphotos

Összegezve, ha a helyszínen kerül leírásra téves információ, a fél vagy felek jelezzék ezt. Tanácsolom, hogy a jegyzőkönyvet távozás előtt olvassák át, és ha valamit még fontosnak tartanak beleírni, azt kérjék, a rendőrnek bele kell foglalnia – ellenkező esetben hivatali következményeket von maga után az ő oldalán.

A felelősséget nem ott helyben fogják megállapítania, hacsak nem egyértelmű a helyzet vagy valamelyik fél elismeri teljesen a felelősségét. Ha ellenszenves az intézkedő rendőr és sokat mantrázza, hogy „ismerje el, mert egyértelmű, hogy Ön volt a felelős”, vagy „az előbb is pont egy ilyen esettel találkoztam, jobban jár, ha elismeri a felelősségét”, az önvádra kötelezés tilalmára hivatkozva nem kötelezhetnek senkit a beismerésre – akár az adott személy volt a hibás, akár nem.

A tanúk elmondása, de elsősorban a fényképfelvételek alapján sem kizárt a tévedés, az első és legfontosabb tehát az, hogy a jegyzőkönyvet el kell kérni vagy fel kell olvastatni még mielőtt a helyszínről mindenki eltávozik.

dr. Krizsán Zoltán

D.A.S. Jogszerviz

https://das.hu/

Indexkép: Depositphotos

Kerékbilincset kaptam, de senki sem értesített – mit tehetek? Itt az Eleglide Coozy, a menő városi roller, ami fillérekből fenntartható

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!