Mennyi idő alatt évül el a parkolási pótdíj befizetése?

Közzétéve:
2020-08-09, 13:00

A "mikulás csomag" kellemetlen ajándék is lehet, főleg, ha a parkolóőr hozza...

A parkolási pótdíjazás nem kellemes, főleg akkor, ha az érintett esetleg egy behajtó cég igényérvényesítése során eszmél rá arra, hogy vele szemben követelés áll fenn.

Milyen szabályok irányadóak a követelés behajtására? Ezzel foglalkozunk most a das.hu szakértőjének segítségével.

Ennek a cikknek most nem az a tárgya, hogy a parkolási díj- és pótdíjkövetelés miként vitatható. Pusztán azok a jogszabályi hivatkozások kerülnek bemutatásra, melyek az igényérvényesítésre vonatkoznak.

Az általános szabályok szerint egy vagyonjogi követelés igényérvényesítésének határideje az esedékességtől számított 5 év. Ezt követően – ha semmilyen a törvényben meghatározott eset nem valósul meg – a követelés jogi úton történő igényérvényesítése már nem lehetséges, azaz a követelés elévült.

Vannak azonban kivételek. Ugyanis a parkolási díj és pótdíjkövetelések az 1988. évi I. törvény 15/C.§ (3) bekezdése alapján, mindössze egy éven belül érvényesíthetőek.

Parkolási pótdíj

Az igényérvényesítésnek azonban további pontosan leírt menete van. Eszerint, ha az érintett üzembentartó nem fizette meg a parkolási várakozásai díjat és pótdíjat, akkor a helyi önkormányzatnak, vagy parkolási társaságnak, a parkolási eseménytől számított 60 naptári napon belül felszólítást kell küldenie az üzembentartó számára. Ez egy jogvesztő határidő, mely azt jelenti, hogy amennyiben a felszólítás tényét nem tudja igazolni a parkolási társaság vagy az önkormányzat, akkor az igényérvényesítés sem lesz megalapozott. A törvény alapján, az igényt érvényesítő félnek vagy postai küldeményként, vagy egyéb, igazolható módon kell a felszólítást megküldenie az üzembentartó számára.

Lényeges, hogy a fenti jogvesztő határidő nem alkalmazható akkor, ha az üzembentartó a gépjármű nyilvántartás felé elmulasztotta bejelenteni a nyilvántartott adataiban bekövetkezett változásokat és emiatt a felszólítás nem is a tényleges üzembentartó részére kerül megküldésre.

Tehát amennyiben a parkolási eseménytől számított 60 napon belül a felszólítás megtörténik és legkésőbb 1 éven belül fizetési meghagyásos eljárást kezdeményez a parkolási társaság, vagy az önkormányzat az üzembentartóval szemben, akkor a követelés sem évült el. A határidők megtartását természetesen az igényt érvényesítő félnek kell bizonyítania. Ha ez nem sikeres, akkor a követelés is elévülhet.

dr. Burján Zsuzsanna

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Kocsiban ragadt riadt gyermek
2020. július 01.
Az utóbbi években minden nyáron hallani olyan rémtörténetet, hogy figyelmetlenségből a tűző napon parkoló autóban bezárva hagyták a szülők a gyermeküket. A járműben a levegő perceken belül elviselhetetlen mértékig felforrósodik, komoly veszélynek kitéve a járműben tartózkodó életét. Ilyen esetet észlelve azonnal cselekedni kell!
Koccanásos baleset
2020. július 11.
Hibák, amiket ne kövessünk el koccanás esetén.

További hírek