2021. május 01. | 12:00

Az világos, hogy e-matricát vásárolni kell fizetős útszakasz használatához, de a díjkategória már nem biztos, hogy ennyire egyértelmű.

Egyes esetekben nem is olyan könnyű meghatározni, hogy pontosan milyen díjkategóriájú pályamatrica való az adott gépjárműre. Jelen cikkünkben e dilemma eldöntéséhez szeretnénk segítséget nyújtani a das.hu szakértőjének segítségével.

Jelenleg a díjfizetés mértékéről, illetve a díjfizetés elmulasztásának szankcióiról a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet rendelkezik. A rendelet négy díjkategóriát különböztet meg: a D1 (D1M), D2, B2 és U kategóriákat.

A D1-es díjkategóriába tartoznak a motorkerékpárok (10 napos és havi matrica esetén vásárolható D1M pályamatrica) és a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik és azoknak pótkocsija.

A D2-es díjkategóriába tartozik valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Ide tartoznak tehát azon gépjárművek, amelyeknek megengedett legnagyobb összetömegük meghaladja a 3500 kg-ot, vagy amelyek a vezetővel együtt több mint 7 személy szállítására alkalmasak. Napjainkban könnyen találkozhatunk olyan gépjárművekkel, amelyek akár 9 személy szállítására is alkalmasak, ezen közlekedési eszközökre a D2-es díjkategóriát kell megváltani.

A B2 díjkategóriába az autóbuszok tartoznak, míg az U kategóriába a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó gépjárművek által vontatott pótkocsik, utánfutók tartoznak.

A díjkategória kiválasztása során tehát alapvetően három, forgalmi engedélyben szereplő sorra kell figyelemmel lennünk. A „J” mező az adott gépjármű járműkategóriáját jelöli. Amennyiben ebben a mezőben járműkategóriaként M1, M2 vagy M3 bejegyzés található, akkor személyszállító gépjárműről beszélhetünk. Ebben az esetben vagy D1-es, vagy D2-es e-matricát kell vásárolni, a megengedett legnagyobb összetömegtől és a szállítható személyek számától függően. E két utóbbi adat a forgalmi engedély „F.1”, illetve „S.1” mezőjében található. Az N járműkategória az áruszállító gépjárműveket jelenti, számukra minden esetben D2-es e-matrica megváltása szükséges.

A megfelelő díjkategória megvásárlása az üzembentartó felelőssége, így mindig érdemes ellenőrizni, hogy valóban helyes díjkategória szerepel-e az ellenőrző szelvényen. A nem megfelelő díjkategória megvásárlása esetén az üzembentartóval szemben pótdíjkülönbözet szabható ki.

Érdemes tudni, hogy a nem megfelelő díjkategória megvásárlása esetén, a jogosultság érvényességi időtartamán belül a 1470 forint ügyintézési díj ellenében a díjkategória - díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése esetén - módosítható. Ez főként azoknak lehet könnyebbség, akik hosszabb időtartamú, havi vagy éves jogosultságot vásároltak. Az eljárás során a helyes díjkategória megállapítása érdekében be kell mutatni a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, valamint a gépjármű forgalmi engedélyét. Sajnos azonban a pótdíj kiszabását követő helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj vagy pótdíjkülönbözet megfizetésének kötelezettsége alól.

Bízunk benne, hogy a fenti információkkal segíteni tudtunk annak eldöntésében, hogy pontosan melyik e-matrica a helyes választás egyes gépjárművek esetében. Arról pedig, hogy mi a teendő akkor, ha a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt elfelejtettünk matricát váltani, alábbi cikkünkben olvashatnak.

dr. Bálint Boglárka