kedd - 2023. február 07.
1.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 622 Ft
100 668 Ft
D 668 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Milyen szabálysértésért jár szabadságvesztés?

2022. augusztus 26. | 16:23

A magyar szabálysértési törvény pontos felsorolást ad a szabálysértések elkövetése után alkalmazható büntetésekről és intézkedésekről. Autólopás esetén például már a kísérlet is súlyosan büntethető.

A szabálysértések köre nem éri el a bűncselekményi szinttel egyenértékű ún. társadalomra veszélyességet, éppen ezért nem is indokolt ugyanolyan mértékű büntetéseket kiszabni. A cikkben kifejezetten a szabálysértési elzárás büntetésről esik szó, ez ugyanis a legszigorúbb büntetés, amit szabálysértés elkövetéséért kiszabhatnak az eljárás alá vont személlyel szemben.

Elsőként néhány általános szabályt tartunk fontosnak ismertetni a szabálysértési elzárással összefüggésben, ezt követően érintjük azokat a konkrét eseteket, amiért az elzárás büntetés is járhat.

Szabálysértési elzárás kiszabása, végrehajtása

Fontos, hogy szabálysértési elzárást csak bíróság szabhat ki, ügydöntő hatáskörében a rendőrség vagy egyéb szerv nem. Az elzárás legrövidebb tartama egy nap, leghosszabb tartama hatvan nap, bizonyos esetekben azonban a hetvenöt napot is elérheti. Ún. halmazati büntetés esetén a maximális tartam kilencven nap. Fiatalkorúaknál ezek az időtartamok rövidebbek.

Szabálysértési elzárást csak bíróság szabhat ki | Kép: Depositphotos

Egyéb büntetés helyébe is léphet szabálysértési elzárás (pl. pénzbírság), az átváltoztatás esetére is vonatkozik az a szabály, hogy az elzárást – bizonyos kivételtől eltekintve – büntetés-végrehajtási intézményben kell végrehajtani. Ha negyvennyolc óránál rövidebb az elzárás, akkor rendőrségi fogdában hajtják végre.

A végrehajtásra vonatkozóan, akit bűncselekmény miatt ítélnek elzárásra, és aki a szabálysértési elzárását tölti, ezek az elkövetők együtt helyezhetők el. A szabadságvesztésre ítéltektől és a letartóztatottaktól azonban el kell különíteni a szabálysértési elzárásra ítélteket, illetve nem helyezhetők el együtt a férfiak és a nők, a fiatalkorúak és a felnőtt korúak, illetve a dohányzók és a nem dohányzók sem.

Az egyes szabálysértésekről, amelyek büntetése elzárás is lehet

A szabálysértési törvény pontosan felsorolja azokat az eseteket, amelyek szabálysértési elzárással is büntethetők. A leggyakoribbak – a teljesség igénye nélkül – a

  • magánlaksértés,
  • önkényes beköltözés,
  • rendzavarás (verekedés, hivatalos személy intézkedésével szembeni engedetlenség, sportrendezvényen eltakarja az illető az arcát az azonosítás megakadályozása érdekében),
  • garázdaság,
  • tiltott prostitúció,
  • valótlan bejelentés (pl. segélyhívón valótlan eset bejelentése),
  • közérdekű üzem működésének megzavarása,
  • közterületen a tulajdonos hozzájárulása nélküli építés.

Külön körbe érdemes foglalni a tulajdon elleni szabálysértéseket, ezeknél az összeghatártól függően beszélhetünk szabálysértésről vagy bűncselekményről. Megjegyezzük, hogy a fent felsorolt szabálysértések közül többnek bűncselekményi formája is van, és sokszor csak kicsi határ választja el a cselekményt, hogy éppen miként fog minősülni. A pontos elhatárolásokra ebben a cikkben nem térünk ki, a legjobb, ha minden körülmények között igyekszünk tartózkodni még a szabálysértési alakzat elkövetésétől is!

illetéktelen szmeély megpróbál kinyitni egy lezárt autót
Már annak a kísérlete is büntethető, ha valaki megpróbál ellopni egy autót | Kép: Depositphotos

A tulajdon elleni szabálysértéseknél, az összeghatár 50.000, - Ft lopásnál, sikkasztásnál, jogtalan elsajátításnál, csalásnál, rongálásnál, illetve hűtlen kezelésnél. Vigyázat! A tulajdon elleni szabálysértéseknél ugyanis már az elkövetés kísérlete is büntethető, a fentiek esetében nem.

dr. Krizsán Zoltán
D.A.S. Jogszerviz

Nyitókép: Depositphotos

Tovább pörgött a magyar benzinkúton a számláló a tankolás végeztével - VIDEÓ F1: Vettel köténygólt lőtt egy gálameccsen - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!