Az utcában, ahol olvasónk lakik nyílt egy magánklinika, de a parkolójába nem engedi leparkolni a betegeket, ezért sokan a járdán állnak meg, szabálytalanul. A szakjogász segít megoldani a problémát.

„Tisztelt Alapjárat,

lakó-pihenő övezetben lakom, ahol kizárólag családi házak vannak. Két éve nyílt három házzal arrébb egy magánklinika, amelynek van egy kb. 10 férőhelyes parkolója, de senkit nem engednek oda beállni, még az ott dolgozó asszisztenseket és orvosokat sem. A betegek rendszeresen a környező házak előtt parkolnak, sokszor teljesen elzárva a kapubejárókat, illetve felállnak a járdára (akadályozva a gyalogosforgalmat).

Az is előfordul, hogy mindkét oldalon úgy parkolnak, hogy nem tudunk behajtani az utcába. A kérdésem az lenne, hogy kötelesek vagyunk-e tűrni az oda érkező ügyfelek parkolását a házaink előtt. A klinika tulajdonosai azzal érvelnek, hogy mivel lakóövezetben az ott lakókhoz behajthatnak a látogatók, így ez a szabály rájuk is vonatkozik.

Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel,

Éva"

Ahhoz, hogy minél szakszerűbb válszt tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a D.A.S. szakjogászát, dr. Krizsán Zoltánt, aki összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az ügy kapcsán.


A KRESZ csak szűk körben engedi meg a lakó-pihenő övezetekbe történő behajtást. A mozgáskorlátozott által vezetett gépjárművön kívül gyakorlatilag csak az mehet be oda személyautóval, akinek valamilyen igazolható „dolga van” az övezetben – pl. ott lakik, vagy oda látogat.

Amennyiben valaki csak át akar hajtani az utcán vagy a KRESZ-ben felsorolt érdekkörökön kívül esik a közlekedése, az övezetbe behajtó személy szabályszegést valósít meg és a szabálysértési törvényben meghatározott szankciókkal sújtható. Tapasztalatunk alapján ezen szabályok ellenőrzését leginkább helyszíni igazolással és azt követően a helyszínen kiszabott szabálysértési bírsággal valósítják meg a rendvédelmi szervek. 

Megállás, várakozás a lakó-pihenő övezetben 

Aki az övezetbe jogszerűen behajthat, joga van megállnia és várakoznia is a közterületen – akár a klinikától pár házzal arrébb is – az útszakaszra vonatkozó megállási szabályoknak megfelelően. Külön parkolási szabályokat nem fogalmaz meg a KRESZ a lakó-pihenő övezetben, az „általános” megállási és várakozási rendelkezések vonatkoznak arra is. A helység önkormányzata helyi rendeletben egyébként korlátozhatja, részletezheti ezen általános szabályokat, ebben az esetben ezeket az övezet elején és végén jelzőtáblákon közlik a közlekedőkkel. 

A behajtást, a saját ingatlan megközelítését, az ingatlanra történő beállást, vagy egyebekben a közlekedést természetesen jogszerűen nem akadályozhatják az övezetben jogosan közlekedők sem, az ilyen szabálysértéseknél a rendőrség vagy a közterület-felügyelet értesítése indokolt. Szintén, ha a járdára áll fel szabálytalanul a klinikát látogató (vagy bárki), a KRESZ megszegésekor szabálysértési eljárás megindítását kell kezdeményezni. 

A türelem mértéke 

Az olvasónak mint ott lakónak a tűrési kötelezettsége nem véges: a lakó-pihenő övezet célja a nevéből adódóan is a szokásoshoz képest kevesebb forgalom, alacsonyabb zajszint, a gyermekek és gyalogosok fokozottabb védelme, olyan életvitel, amely pl. az ott található ingatlanok értékét is nagyban befolyásolja. 

Aki ezeket az értékeket és jogokat bizonyíthatóan akadályozza, az olvasó a szükségtelen zavarás fogalmára hivatkozással léphet fel ellene jogi úton. Egyrészt birtokvédelmi eljárás kezdeményezhető a helyi jegyző vagy a bíróság előtt, de álláspontunk alapján ennek feltétele a rendszeresség, a jogszabálysértés súlya és rendszeressége, illetve a másik fél pontos magatartása is. 

Másrészt, hogyha a szükségtelen zavarás már olyan mértékű, amely az olvasó személyiségi jogait is sérti, miért ne lehetne személyiségi jogsértésre hivatkozással kártérítéssel élni a jogot sértő személlyel szemben? Érdekes jogi eset lenne: pl. közvetve a klinika felelős bizonyíthatóan az ottlakók nyugalmának megzavarásáért, mert nem gondoskodik a megfelelő parkolóhely biztosításáról, itt a jogsértés még súlyosabb is álláspontunk szerint, mert a saját parkolóterület rendelkezésre áll, mégsem tudják/akarják megnyitni azt a vendégeik autói előtt. 

Mindenekelőtt az önkormányzat és a jegyző felkeresését javasoljuk, nemcsak azért hogy megismerjék a többeket is érintő, az övezetben lakók problémáját, hanem hogy a közlekedés-szabályozási jogával élve vizsgálja felül a forgalmi rendet a lakó-pihenő övezetben, a megállást és a várakozást pedig korlátozza jelzőtáblával vagy útburkolati jellel. 

Tóth Balázs / Alapjárat.hu